Sinds ‘vakantie in eigen’ land omgedoopt is in staycation is het plotseling hip om niet de grens over te gaan in je vrije tijd. Nou is in het kleine Nederland best veel te doen en te zien maar op een gegeven moment heb je de meeste highlights wel gezien, bekeken en gedaan. Dan is het handig om het gidsje Onderschat Nederland bij de hand te hebben.

Reisgids: Onderschat Nederland

Reisgids: Onderschat Nederland door Diederik Samwel, uitg. Dominicus, prijs 10 euro

In deze mini-reisgids worden 80 onontdekte plekken in Nederland belicht. Het gekke is, van veel ervan had ik heus wel eens gehoord. Ik had alleen nooit bedacht dat er iets leuks of interessants te zien of te doen was. Hemelsbreed woon ik misschien een kilometer of vijftien van Purmerend. Maar waarom zou ik daar naartoe willen? In de gids lees ik dat dichter Gerrit Komrij zelfs het woord verpurmerending bedacht als omschrijving van het Nederlandse architectuur en stedelijke planning. Zoals dus onder meer in Purmerend te zien was. Maar de stad blijkt ook een 600 jaar oud centrum te hebben. En een fantastisch museum (Museum Waterland) dat sinds de opening in 1998 van iedere tentoonstelling een of meer stukken aankocht waardoor een unieke collectie hedendaagse kunst ontstaan is. Afijn, binnenkort maar eens die kant op, het is maar 13 minuten met de trein blijkt.

Onderschat Nederland > Bijzondere plaatsnamen

Naast de bekende plaatsnamen, zijn er ook de nieuwkomers. It Paradyse in Friesland bijvoorbeeld, waar je naartoe gaat voor de natuur en de pingokuier. Een wandeling langs pingo’s. Wat dat is legt auteur Diederik Samwel haarfijn uit. Alleen al om plaatsnaamborden te fotograferen, zou je eens naar Groningen gaan, waar je op een middagje zomaar Denemarken, Polen, Valom, Pasop en Doodstil kunt scoren.

Samwel raadt ook Tilburg aan. Laat ik Tilburg nou net enkele maanden geleden bezocht hebben. Om aangenaam verrast te worden. En dan heb ik het mooiste museum van de stad, museum De Pont, nog niet eens bezocht. Ik ontdekte in Tilburg wel drie wijken met iedere een eigen sfeer variërend van havengebied, de oude binnenstad tot industrieel gebied waar het heerlijk slenteren is tijdens een stedentrip.

Wat een prachtig pand van Stadsbrouwerij 013 aan de Piushaven. stedentrip Tilburg, hotspots restaurants en winkels, de Piushaven

Wat een prachtig pand van Stadsbrouwerij 013 aan de Piushaven

Wat ik vooral leer van de gids Onderschat Nederland is dat het leuk is om zo nu en dan eens een onbekende stad of dorp te bezoeken omdat veel plaatsen meer te bieden hebben dan je zou denken.