Je denkt waarschijnlijk niet meteen aan malariamuggen of besmette ijsklontjes als je op vakantie gaat, en dat is ook niet nodig. Maar als je naar warme of tropische bestemmingen gaat, is het toch slim om je goed voor te bereiden en een beetje voorzichtig te zijn. Dus, waar moet je allemaal aan denken als je gaat reizen naar de tropen? Denk aan vaccinaties, zonnebrand en meer. Wij hebben een aantal tips verzameld!

 

Laat je vaccineren

Je moet er allereerst voor zorgen dat je de juiste prikken krijgt voordat je op pad gaat. Afhankelijk van waar je naartoe gaat, heb je misschien vaccinaties nodig tegen gele koorts, hepatitis A en B, difterie, tetanus en kinkhoest. Kijk dus goed van tevoren welke vaccinaties aangeraden worden voor jouw vakantieplek. Een bezoekje aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde of een vergelijkbare plek kan je hierbij op weg helpen. De GGD is ook altijd een geweldige organisatie om informatie in te winnen.

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Namibie: Deadvlei

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Namibie: Deadvlei

 

Voorkom malaria

Malaria is een gevaarlijke ziekte die je kunt krijgen door muggenbeten en het kan heel ernstig aflopen. Of je risico loopt, hangt af van waar en wanneer je op reis gaat. Dus check goed hoe het zit met malaria op jouw vakantiebestemming. Neem ook de medicijnen tegen malaria in en zorg vooral dat muggen je niet bijten, vooral niet als het donker is. Dan zijn ze vaak het meest actief.

, Rondreis Peru, hoogtepunten, highlights en bezienswaardigheden

Omgeven door bergen: Machu Picchu, Peru

 

Bescherm jezelf tegen de zon

De zon in de tropen kan echt heel fel zijn, dus zorg dat je niet verbrandt. Trek kleding aan die je huid bedekt, smeer je goed in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en blijf rond het midden van de dag uit de zon. Smeer je ook opnieuw in als je hebt gezwommen. En check voor de zekerheid bij je dokter of de medicijnen die je gebruikt je huid sneller laten verbranden. Haal de beste zonnebrand consumentenbond in huis, want dan weet je dat je goed beschermd bent.

Strandvakantie in Nederland met kinderen, zomervakantie, vakantie, strand

Bescherm het hele gezin tegen de zon

 

Wees voorzichtig met voedsel en water

Een van de grootste gevaren voor je gezondheid als je naar warme landen gaat, is eten en drinken dat niet schoon is. Drink dus geen kraanwater en eet geen rauwe groenten die misschien met vies water zijn gewassen. Zorg dat je eten altijd vers is en goed doorbakken of gekookt. Pas ook op met ijsjes die je op straat koopt.

, Peru, rondreis, rondreizen, vakantie, Lima, cusco, heilige vallei, hotels, tips, bezienswaardigheden, highlights, hotspots,

De San Pedro markt in Cusco, Peru

 

Vermijd diarree

Reizigersdiarree komt vaak voor en wordt veroorzaakt door slecht water of eten, vol met bacteriën, virussen of parasieten. Het is dus verstandig om goed op je hygiëne te letten. Gebruik een waterfilter of druppels om je water schoon te maken, mijd ijsklontjes en was en schil je fruit en groenten goed. Wees voorzichtig met eten van de straat en zorg dat vlees, vis, en alles uit de zee goed gaar is. Mocht je toch diarree krijgen, drink dan veel water met O.R.S. erin om je vocht en zouten aan te vullen. Met deze tips kun jij goed op pad!

Ho Chi Minh Vietnam markt

De voedselmarkt in Ho Chi Minh, Vietnam