Bewust leven doe ik zoveel mogelijk. Maar het kost vaak veel tijd om goede alternatieven te vinden voor dingen die ik al jaren gebruik. Voor het wassen van mijn haar heb ik de oplossing gevonden. Een plasticvrije shampoo bar die ook nog eens goed is voor mijn haar. En hij kan probleemloos mee in de handbagage.

 

Plasticgebruik in cijfers

Eerst even de nare cijfers. Per persoon gebruiken we 165 kilo plastic per jaar. Per jaar!!! En 91% daarvan wordt niet gerecycled. Vandaar dus die plastic soep in oceanen, vervuilde stranden, walvissen en dolfijnen die sterven door kilo’s plastic in hun maag en dieren die verstrikt raken in bijvoorbeeld visnetten. Bovendien schijnen we via microdeeltjes zelf ook het een en ander binnen te krijgen.

 

Biologisch afbreekbare verpakking

Dus plastic shampooflessen gaan de deur uit. In plaats daarvan gebruik ik nu een shampoo bar. Ik heb gekozen voor de Shampoo Bar Citroen tegen vet haar. Hij wordt keurig bezorgd in een kartonnen doosje. Met daarin opvulmiddel. Even schrikken maar gelukkig zit er een kaartje bij met uitleg. De verpakking blijkt 100% biologisch afbreekbaar. Dit is wel een cadeautje want tijdens het uitpakken komt een frisse citroengeur me tegemoet. De hele badkamer ruikt heerlijk. Ook het melden waard: de shampoo bar is vegan. Voor mij als veganist een vereiste.

Shampoo bar, een milieubewuste keuze

Shampoo zonder plastic, een milieubewuste keuze

 

Haar wassen met een shampoo bar

Behalve het milieubewuste aspect, zijn natuurlijk ook het gebruik en het resultaat belangrijk. Ik heb al eerder een shampoo bar gebruikt maar die schuimde nauwelijks. En dat is onhandig want ik weet dan niet of delen van mijn haar ingezeept (of ingeshampoot) zijn of niet. De bar van Shampoobars.nl schuimt rijkelijk. En ruikt ook tijdens het wassen heerlijk. Na een paar dagen merk ik nog een voordeel. Mijn haar wordt minder snel vet. Met shampoo uit een fles (en ik heb vele merken geprobeerd) moet ik mijn haar iedere drie dagen wassen. Nu is het na vijf dagen nog steeds niet vet. Heerlijk, want ik heb een hekel aan haar wassen.

Heerlijk, de badkamer ruikt naar frisse citroen. En de shampoo bar schuimt ook goed, milieubewust, vegan, plasticvrij

Heerlijk, de badkamer ruikt naar frisse citroen. En de shampoo schuimt ook goed

 

Shampoo bar op vakantie

Een laatste voordeel voor mij als reisjournalist/-fotograaf is dat een shampoo bar niet onder de vloeistoffen valt. Nu bijna alle luchtvaartmaatschappijen extra geld rekenen voor ingecheckte bagage, reis ik vrijwel altijd met enkel handbagage. Hoe makkelijk is het dat de shampoo bar gewoon in mijn toilettas kan. Én dat ik zeker weet dat niet al mijn kleding verpest wordt door een lekkend flesje. Je kunt bij de bar een bewaarblikje kopen. Ik kocht ooit een ronde maar dat blijkt niet handig omdat de bar een beetje plakt als je hem er nat in doet. En dat doe ik vaak als ik op reis ben omdat ik meestal vroeg moet uitchecken en de bar dan nog niet goed droog is. Een vierkant blikje is handiger, dan haal je de shampoo bar er makkelijker uit voor een volgende wasbeurt.

Lekker makkelijk op vakantie, zo'n shampoo bar, milievriendelijk, bewuste keuze, vegan

Lekker makkelijk op vakantie, zo’n shampoo bar

 

DUURZAAM OP VAKANTIE

Een tripje in eigen land is lekker duurzaam, wat dacht je van Almere?

Een mjammie vegan burger bij Neighbours Kitchen. Duurzame stedentrip Almere, Flevoland, Nederland, staycation

Een mjammie vegan burger bij Neighbours Kitchen

Of ga fietsen in Italië, met uitzicht op de machtige Dolomieten terwijl je zelf over vrijwel vlakke fietspaden rijdt.

Fietsen in Zuid-Tirol, Italie: net buiten Bolzano.

Fietsen in Zuid-Tirol, Italie: net buiten Bolzano.