De Sint-Jacobsroute lopen? Ik heb nooit de aanvechting gevoeld. Maar na langdurig bladeren, lezen en kijken in de reisgids over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela begint het wel te kriebelen.

 

Reisgids Sint-Jacobsroute, de weg naar Santiago de Compostela

Bezoek de kathedraal van Léon, en door naar Santiago de Compostela

Ooit was ik in Santiago de Compostela. Niet na een lange wandeling over de beroemde pelgrimsweg van de Sint-Jacobsroute maar gewoon per vliegtuig en auto. Want daar begon een fantastische treinreis langs het noorden van Spanje. Natuurlijk heb ik rondgelopen in de prachtige stad en de vele wandelaars gezien, vaak met een wandelstok in de hand. Ze oogden vermoeid aan het einde van de route, maar tegelijkertijd ook vol energie. In de Parador leerde ik dat de eerste paar wandelaars die daar ’s morgens aankomen, een gratis maaltijd krijgen.

Reisgids Sint-Jacobsroute, de weg naar Santiago de Compostela

Het dal van Ebro, ook dat ligt aan de Sint-Jacobsroute

 

Sint-Jacobsroute: iedere dag een verrassing

Natuurlijk had ik geen idee wat de wandelaars allemaal gezien hadden tijdens hun honderden kilometer lange pelgrimsroute. Maar dankzij deze lijvige reisgids krijg ik een kijkje in de wereld van de wandelaar. Er zijn meerdere routes die naar Santiago leiden. Het boek beschrijft uitgebreid de route vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port: 769 kilometer in 29 etappes. Leuk om te lezen maar nog veel fijner om die honderden prachtige foto’s te bekijken. De natuur, de kerken, de kunstwerken, de mensen. Ik zie mezelf niet zo snel de hele route afleggen, maar een paar van de prachtige etappes zou ik wel willen doen. Door dit boek kom ik weer op zoveel ideeën. Mijn reiswensenlijstje is opeens vele bestemmingen langer.

Reisgids Sint-Jacobsroute, de weg naar Santiago de Compostela

Natuurlijk bezoek je kerken langs de Sint-Jacobsroute

Reisgids Sint-Jacobsroute, de weg naar Santiago de Compostela

Onderweg naar Santiago de Compostela passeer je knusse dorpjes

 

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Uiteindelijk komen de wandelaars aan in Santiago de Compostela. Hun laatste doel is het bezoeken van de kathedraal met het graf van de apostel Jacobus. En dat is misschien nog wel het lastigste onderdeel van de reis. Er staan standaard lange rijen voor de kerkdeuren. Als souvenir gaat natuurlijk een jakobsschelp mee. Ik heb respect voor iedereen die de lange en zware route gelopen heeft. En stiekem ben ik wel een beetje jaloers omdat zij dat prachtige Noord-Spaanse landschap en de imponerende steden zelf gezien hebben.

Reisgids Sint-Jacobsroute, de weg naar Santiago de Compostela

Reisgids Sint-Jacobsroute

Sint-Jacobsroute – Op weg naar Santiago de Compostela, uitgeverij Lannoo.

Gelijk bestellen:

Bewaren

Bewa

Bewaren

Bewaren