Bravo voor Brussel!
Het is een stad waaraan ik moest wennen, die Belgische hoofdstad. Na mijn eerste kennismaking was ik verre van enthousiast. Ik vond het een sombere, oninspirerende stad. Toch boekte ik een tweede stedentrip. Of Brussel in die tussenliggende jaren veranderd is of dat ik nu wel de juiste wijken vond. Ik weet het niet maar tegenwoordig ben ik fan.
Trendy chocolade
Hebben de Franse haute couture, de Belgen hebben haute chocolaterie. En chocolade is al even onderhevig aan trends als kleding, zo blijkt bij Pierre Marcolini, onder meer gevestigd in de prachtige Les Galeries Royales Saint-Hubert. Marcolini presenteert geregeld nieuwe zomer- en wintercollecties met pralines, afgewerkt met bijvoorbeeld bladgoud.
Terug in de tijd
Café Goudblommeke in Papier (Cellebroersstraat 55) is een van die prachtige Brusselse cafés waar de tijd geen vat op lijkt te krijgen. De inrichting is donker en sfeervol als een bruin café, de clientèle een mix van mensen die er al zestig jaar komen tot studenten die even iets anders willen dan een hip café. Het ligt een beetje uit de loop dus veel toeristen zijn er daardoor niet. Wie honger heeft, kan hier typisch Belgische gerechten als stoemp en pottekeis bestellen. Een biertje? De specialiteit hier is lambiek.
Achter steigers: het Justitiepaleis
Het is even zoeken naar het Justitiepaleis (Poelaertplein 1) want dat staat helaas verborgen achter bouwsteigers. Het gesteggel over wat er met het pand moet gebeuren en wie dat gaat betalen duurt al jaren en een einde lijkt nog lang niet in zicht. Inmiddels is de huur van de steigers al hoger dan wat een goede renovatie zou kosten. Afijn, loop er vooral wel even binnen want het is een prachtig pand.
Brussel: parkje vol historie
De Keine Zavel (Regentschapstraat) bij de Onze-Lieve-Vrouwe-ter-Zavelkerk is een schattig parkje bomvol historie. Op het hekwerk staan 48 beeldjes die evenzoveel ambachten voorstellen die in vroeger tijd in Brussel werden uitgeoefend. En er staan verschillende grotere beelden, een ervan stelt Willem de Zwijger voor en daarmee is Kleine Zavel ook een beetje Nederlands.
Lunchen in een leerfabriek
Het was ooit een donkere fabriek waar leer bewerkt werd, nu is La Manufacture (Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 12) een trendy restaurant met een mooie fushionkeuken. Er is nog voldoende van het oude interieur bewaard gebleven voor een industrieel sfeertje en genoeg toegevoegd om de locatie gezellig en helemaal 21ste eeuw te maken. En dan de kaart: emulsie van asperges met avrugakaviaar of ravioli van langoustine en kabeljauwwang doen mij het water in de mond lopen.
De hipste straat: Rue Antoine Dansaert
De straat die niet mag ontbreken tijdens een expeditie Brussel is de rue Antoine Dansaert. Dynamisch, bruisend, trendy, deze straat heeft gezorgd voor de verjonging van Brussel dankzij de leukste boetiekjes van vaak jonge ontwerpers, verleidelijke designwinkels, gezellige koffiebars en kleine restaurantjes met mooie menu´s. Bijvoorbeeld Y-dress op nummer 102 met multifunctionele jurken die op meerdere manieren te dragen zijn, ideaal voor city-nomaden en de vakantiekoffer. Op nummer 80 is Canvas White een trouvaille, met casual chic kleding gemaakt met oog voor kwaliteit. Op nummer 4 Nong Cha, een winkel met enkel Chinese thee. De eigenaren gaan vier keer per jaar naar China om bij de theeboeren in te kopen. Tijdens het proeven kom je ook nog eens van alles te weten over deze heerlijke drank. Chinezen drinken bijvoorbeeld ’s winters nooit groene thee omdat dat het lichaam afkoelt.
Maak je eigen parfum
L’Antichambre (13, Place George Brugmann) is het adres voor bijzondere parfums, ready to wear of op maat gemaakt. Eigenaresse Anne Pascale helpt cliënten bij het delicate proces van het kiezen en combineren van verschillende geurelementen om zo een parfum te maken dat perfect bij de persoon past. Geen zin in een uitgebreide geurzoektocht? Ze heeft ook verschillende eigen parfums gecreëerd die zo mee te nemen zijn.
Chique vintage
In Brussel wonen veel EU-/diplomatenvrouwen die in de mooiste outfits op feesten en bijeenkomsten verschijnen. Hun chique kleding is vaak tweedehands op de kop te tikken. Bij Les Enfants d’Edouard bijvoorbeeld, 175 Avenue Louise loop je zomaar naar buiten met een Chanel-jasje of een Tod’s tasje! Niet voor een paar tientjes, maar wel betaalbaar.
Aan tafel in een ijzerwarenhandel
Alleen al vanwege de inrichting is La Quincallerie (Edelknaapstraat 45) een bezoek waard. Alle laatjes voor schroefjes en dergelijke zijn nog aanwezig in deze voormalige ijzerwarenhandel. Een metalen trap leidt naar de eerste verdieping. De plek voor een lekkere maaltijd met verantwoorde producten. In de Edelknaapstraat waar dit restaurant gevestigd is, zijn nog veel meer goede restaurants te vinden.
Op stap met een local
Niets zo vervelend om thuis te komen en te ontdekken dat je de leukste adresjes van de stad gemist hebt. Een local biedt uitkomst. Geïnteresseerd in shoppen of cultuur, op zoek naar trendy adresjes of de beste clubs? Een paar uur struinen in een onbekende wijk? Boek een Greeter, ofwel een vrijwilliger die gek is op thuisstad Brussel en die passie graag deelt met bezoekers.
Verhipte volksbuurt
De Marollen is een volksbuurt die helemaal verhipt is, met goede eetadressen, gezellige cafés en bijzondere winkels. En je vindt er ook de bekendste vlooienmarkt van Brussel op het Vossenplein, iedere ochtend tussen 7 uur en 14 uur. Daar valt veel te halen. Voor een ontbijtje op dit vroege uur is er Pinpon, geopend vanaf 8 uur en gevestigd in de oude brandweerkazerne op het plein (een brandweersirene klikt als pin-pon-pin-pon, vandaar de naam). Een van de straten die uitkomt op het plein is de Blaesstraat met een ultieme collectie winkels van vintage tot modern en van kunst tot kitsch. Een must voor wie iets bijzonders op de kop wil tikken.
De striphelden van Brussel
Ruim 20 jaar geleden werden de eerste afbeeldingen van striphelden op muren van Brussels panden aangebracht. Inmiddels zijn ze niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Op de website van de stad is zelfs een hele route te vinden langs de hoogtepunten. Leuk om (een stuk ervan) te lopen, ook voor volwassen kinderen.
Nog eenmaal bonbons
Omdat je er in België nu eenmaal niet omheen kunt: nog een tip voor de lekkerste pralines. Er zijn vele aanraders in Brussel en iedereen heeft natuurlijk zijn favoriet. Maar een topper op bonbongebied is Wittamer, te vinden aan de Grote Zavel 12. In 1910 opende Henri, die als weesjongen vanuit de Ardennen naar Brussel gekomen was, zijn bakkerij aan de Grote Zavel. Inmiddels staat de vierde generatie in de zaak. Moeite om je te beheersen? Er hoort een tearoom met groot terras bij de zaak dus je kunt ter plaatse aanvallen.
Ook naar Brussel?
Een stedentrip Brussel is een heerlijke bestemming voor een dag of twee, drie. En bovendien goed per trein en met de auto te bereiken.
Ben je van plan veel bezienswaardigheden en musea te bezoeken, dan is de Brussel Card wellicht geldbesparend. Handig om een kaart te nemen waarmee je ook gebruik kunt maken van het openbaar vervoer want Brussel is een behoorlijk grote stad. Of boek een tourtje langs de highlights van de Belgische hoofdstad.