Lang voor de feministische revolutie stonden de vrouwen sterk in Mechelen (België). Ze brouwden het bier, stonden hun mannetje in de politiek en zorgden voor goed onderwijs. En nog steeds staat dit mooiste meisje van de klas haar mannetje. Tijd voor een stedentrip Mechelen.

 

Stedentrip Mechelen, Belgie

De Grote Markt in Mechelen, Belgie

Ze is eigenlijk een bescheiden muurbloempje, het Vlaamse Mechelen. Haar zussen Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven eisen vaak alle aandacht op. Hoogtijd dus voor een bezoek aan de Assepoester van Vlaanderen.

 

537 treden en bijna 100 meter omhoog

De beste start van een stedentrip Mechelen is de beklimming van de Sint-Romboutstoren (Onder den Toren), de bekendste van de vele bezienswaardigheden van de stad. Pff, het is een kuitenbijtertje deze bijna 100 meter hoge gigant met 538 treden. Gelukkig is er in elke van de zes torenkamers wat te zien met als toppers de uurwerkkamer met de enorme klokken (de zwaarste 8000 kilo) en het beiaardkamertje waar de beiaardier op het klavier melodietjes kan spelen.

Kijkje in de kathedraal vanuit de Sint-RomboutstorenStedentrip Mechelen, Belgie. bezienswaardigheid de Sint Romboutstoren

Kijkje in de kathedraal vanuit de Sint-Romboutstoren

De muziektrommel in de Sint-Romboutstoren Stedentrip Mechelen, Belgie. bezienswaardigheid de Sint Romboutstoren

De muziektrommel in de Sint-Romboutstoren

Het kamertje van de beiaardier in de Sint-Romboutstoren Stedentrip Mechelen, Belgie. bezienswaardigheid de Sint Romboutstoren

Het kamertje van de beiaardier in de Sint-Romboutstoren

Beiaardier voor een minuut in de Sint-Romboutstoren Stedentrip Mechelen, Belgie. bezienswaardigheid de Sint Romboutstoren

Beiaardier voor een minuut in de Sint-Romboutstoren

De enorme klokken van de Sint-Romboutstoren Stedentrip Mechelen, Belgie. bezienswaardigheid de Sint Romboutstoren

De enorme klokken van de Sint-Romboutstoren

 

Skywalk op de Sint-Romboutstoren

Het klokkengelui dat je zo nu en dan over de stad hoort uitwaaieren, is afkomstig uit deze toren. Maar zet er niet je klok op gelijk want tijdens rondleidingen met gids mogen gasten ook even losgaan. Helemaal bovenin wacht de beloning: een prachtige skywalk, een met glas omgeven platform, voor een 360 graden view over de stad en de wijde omgeving. Prachtig, Mechelen in Madurodam-perspectief. Bij helder weer kijk je tot Antwerpen en Brussel.

De tijd volgens de klok van de Sint-Romboutstoren - Stedentrip Mechelen, Belgie. bezienswaardigheid de Sint Romboutstoren

De tijd volgens de klok van de Sint-Romboutstoren

Mechelen gezien vanuit de Sint-Romboutstoren - Stedentrip Mechelen, Belgie. bezienswaardigheid de Sint Romboutstoren

Mechelen gezien vanuit de Sint-Romboutstoren

 

 

De Grote Markt: van renaissance tot rococo

Weer op straatniveau is het enkele meters slenteren naar de Grote Markt. Hier begint de grote verleiding en blijkt van dichtbij hoe mooi Mechelen is. Ik raak niet uitgekeken, zoveel statige en schattige oude huizen staan er rondom het plein. Tegenover de Sint-Romboutstoren ligt het imposante stadhuis. Verder is het genieten van een verrukkelijke ratjetoe van huizen in verschillende stijlen, van renaissance tot rococo, allemaal even mooi. Groot, klein, met trapgevels en tierelantijnen of juist strak zonder opsmuk. En ook niet onbelangrijk: er zijn terrassen. Daar het inmiddels lunchtijd is, zoek ik een plekje bij Sava (Grote Markt 13) voor bordjes vol tapas.

De Grote Markt, een ratjetoe van bouwstijlen Stedentrip Mechelen, Belgie

De Grote Markt, een ratjetoe van bouwstijlen

Stedentrip Mechelen, Belgie. bezienswaardigheid het Stadhuis

Het stadhuis van Mechelen

Lunchen bij tapas-restaurant Sava op de Grote MarktStedentrip Mechelen, Belgie.

Lunchen bij tapas-restaurant Sava op de Grote Markt

 

Powervrouw Margaretha

Een van de belangrijkste vrouwen uit de Mechelse geschiedenis is Margaretha van Oostenrijk. Je kunt niet om haar standbeeld heen dat vlakbij de Sint-Romboutstoren staat. Margareta van Oostenrijk regeert vanuit Mechelen over de Habsburgse Nederlanden. Ze leidde een bewogen leven. Margaretha trouwde driemaal, de eerste keer toen ze pas 3 jaar oud was. Haar oude woonpaleis, het Hof van Savoye (Keizerstraat 20), is een indrukwekkend bouwwerk in Renaissancestijl. Je kunt er niet in als toerist, maar het gebouw (tegenwoordig het Gerechtshof) is wel vanuit de tuin te bewonderen. Is de tuin gesloten, dan kun je die virtueel bezoeken via www.virtueelmechelen.be. Ook de bibliotheek en de troonzaal staan online, evenals vele andere markante plekken in de Mechelen.

Margaretha van Oostenrijk, de powervrouw van Mechelen Stedentrip Mechelen, Belgie. bezienswaardigheid de Sint Romboutstoren

Margaretha van Oostenrijk, de powervrouw van Mechelen

Het Hof van Savoye, woonpaleis van Margaretha van Oostenrijk - stedentrip Mechelen, Belgie

Het Hof van Savoye, woonpaleis van Margaretha van Oostenrijk

 

De UNESCO-Begijnhofjes

Het zijn van die fijne (ver)dwaalplekken in de stad: de labyrinten van het kleine en grote Begijnhof. Sinds halverwege de dertiende eeuw liepen hier (wees)meisjes, weduwen en ongetrouwde vrouwen die niet het klooster in wilden maar wel veilig wilden wonen. Die vrouwen stonden ook aan de wieg van de biercultuur in Mechelen. Water was destijds te vervuild om te drinken dus stookten de begijnen bier. Mannen gingen zich er pas mee bemoeien toen bleek dat er geld mee te verdienen viel. Nog altijd is er een stadsbrouwerij in het Groot Begijnhof: Het Anker. In 1369 brouwden de begijnen op deze plek al bier. Tegenwoordig is de enige stadsbrouwerij in Mechelen wereldwijd beroemd vanwege het Gouden Carolusbier en het stadsbier Maneblussers die verschillende prijzen wonnen. Zelf ben ik meer benieuwd naar hun whisky.

Stadsbier Maneblusser van de Mechelse brouwerij Het Anker

Stadsbier Maneblusser van de Mechelse brouwerij Het Anker

Stedentrip Knusse details in de Begeinhofjes in Mechelen Mechelen, Belgie. Bezienswaardigheid Het Begijnhof

Knusse details in de Begijnhofjes in Mechelen

Doorkijkje naar Brouwerij Het Anker in het Groot Begijnhof Stedentrip Mechelen, Belgie.

Doorkijkje naar Brouwerij Het Anker in het Groot Begijnhof

 

Mechelen: stad van het goede leven

Langzaam zoek ik mijn weg terug naar het centrum. Via de IJzerenleen kom ik op de Vismarkt, een plein aan de Dijle. Ik koop een biologisch ijsje bij Trommelhoeve en steek nog even via een van de bruggen de Dijle over want aan de overkant liggen aan de Haverwerf drie huisjes met prachtige gevels: Het Paradijske, De Duiveltjes en De Verloren Zoon. Dan terug naar de Vismarkt voor een drankje op een van de terrassen. Wat een ontdekking, dat Mechelen. Mooi, overzichtelijk en een stuk minder druk dan de meer toeristische zusjes. Ze hebben het goed gedaan, die Mechelse Madammekes.

De mooiste huizen aan de Haverwerf Stedentrip Mechelen, Belgie.

De mooiste huizen aan de Haverwerf

De Vismarkt aan de Dijle, een mooie plek voor een aperitiefStedentrip Mechelen, Belgie.

De Vismarkt aan de Dijle, een mooie plek voor een aperitief

Terrassen op de Vismarkt Stedentrip Mechelen, Belgie.

Terrassen op de Vismarkt

 

Meer tips en hotspots voor een stedentrip Mechelen lees je hier.

 

MEER BELGIE

Flaneren langs de Belgische kust

De vuurtoren van Blankenberge, Belgie

De vuurtoren van Blankenberge

De culinaire hotspots van Brugge

Lunchen bij Pergola Kaffee in Brugge, Belgie

Pergola Kaffee in Brugge

Op pad met de Paardenvissers in Oostduinkerke

De paardenvissers vissen op een traditionele manier op garnalen in Oostduinkerke, Vlaanderen, Belgie

Paardenvissers in Oostduinkerke

De leukste restaurants van Brussel

Stedentrip Brussel, Belgie

Brussel, Belgie

De street art toer door Gent

Stedentrip Gent, Belgie: de Concrete Canvas Tour langs de mooiste street art zoals in de Korianderstraat.

Concrete Canvas Tour in Gent

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren