Mons (of Bergen) is zo’n verborgen pareltje in Wallonië. De stad ligt bijna tegen de grens met Frankrijk geplakt maar is toch op en top Belgisch. Mijn tips voor een citytrip Mons.
11.12 uur: Aankomst station Mons
Het idee was zo mooi. Mons ontving in 2015 vele bezoekers omdat de stad Europese Culturele Hoofdstad was. Velen zouden bij binnenkomst van de stad de prachtige stationsoverkapping van de Spaanse architect Calatrava zien. Helaas, de werkzaamheden liepen vertraging op. Anno 2019 staat het bouwwerk in wording nog altijd in de steigers. Maar ooit…
Mons wordt modern
De overkapping gaat een mooie verbinding worden tussen de stadsdelen aan beide zijden van het spoor. Google liet aan de niet centrum zijde een groot datacentrum bouwen. Daar vind je ook het Centre de Congrès, een bijzonder houten/aluminium gebouw ontworpen door architect Daniel Libeskind.
11.30 uur: Het oude centrum van Bergen
Maar ik zet koers naar het oude centrum. Je hoeft de naam van Mons (ofwel Bergen) niet echt letterlijk te nemen. Het zijn meer heuvels waarop het Belgische Bergen gebouwd is. Maar slenterend door de met keitjes geplaveide oude straatjes merk je wel dat deze stad verre van vlak is.
De mens & Mons
Mons staat al een tijdje op de kaart. In de 7de eeuw stichtte ene Waltrude een vrouwengemeenschap op een van de heuvels. Waltrude was een gescheiden vrouw met vier kinderen. Zij begint een kleine abdij en later een klooster. Daar wijdt zij samen met andere vrouwen haar leven aan God. De gemeenschap is exclusief voor adellijke vrouwen, en dus is er geld in overvloed. Uiteindelijk kiezen de vrouwen voor een wat minder strenge leefvorm dan het kloosterleven. Ze krijgen dan ook een soort salaris. Omgerekend naar nu liepen die vergoedingen in de miljoenen euro’s.
Tip: De Collegiale Kerk van Sint-Waltrudis
Waltrude werd in de 11de eeuw heilig verklaard. En in de 15de eeuw begint men met de bouw van de Sint Waltrudiskerk. Pas 237 jaar later is de collegiale kerk in Brabantse gotiek stijl klaar. En hij staat nog als een huis. Loop vooral even binnen en bewonder de gouden koets, die de hoofdrol speelt tijdens een van de bekendste feesten van de stad, de Doudou-feesten waarbij de koets door de stad gereden wordt, voortgetrokken door zes Brabantse paarden.
12.45 uur: Lunchen bij Mémé Tartine
In het knusse straatje Rue de la Coupe trekt lunchcafé MéMé Tartine (op nr 16) de aandacht. Het terrasje is vast heerlijk met warmer weer. Maar vandaag wordt het toch een tafeltje binnen. Ik bestel een vegan broodje met couscous en gegrilde groenten en krijg een broodje geserveerd dat geïnspireerd lijkt op de naam Bergen. Wat een royale lunch. En zo lekker ook.
13.50 uur: Beklim het barokke Belfort
Tijd voor het Belfort, een UNESCO bouwwerk. Alhoewel niet iedereen over de toren te spreken was. Victor Hugo noemde het in een brief oneerbiedig een enorme theepot met daaromheen kleine theepotjes. Wat zijn maîtresse, die hem vergezelde op zijn reis, er van vond, wordt niet vermeld. Het Belfort (of Beffroi) ligt ook al op een heuvel dus die lunch-kilocalorieën kan ik er nu weer af lopen. Vanuit het park rond de 87 meter hoge toren heb je al een fijn uitzicht over Mons, maar het wordt nog beter. Een lift (jawel, wat een luxe) brengt bezoekers al een stukje in de goede richting. Vandaar leiden trappen naar een ruimte boven de klokken. De klokken hebben trouwens een diameter van maar liefst vier meter! Helaas kunnen de ramen van het Belfort niet open, maar het uitzicht is desondanks fantastisch. Het 17de-eeuwse barokke Belfort werd in 9 jaar gebouwd. De laatste renovatie duurde 35 jaar.
14.35 uur: Museumkeuze-stress
Mons herbergt nogal wat musea. Dus wie hier maar een weekendje is, moet keuzes maken.
-
Het oorlogsverleden: Mons Memorial Museum
Wil je graag meer weten over het oorlogsverleden van de regio? Ga dan zeker naar het Mons Memorial Museum gevestigd in een prachtig oud pand aan de rand van het centrum. Getuigenissen van soldaten en burgers laten je als bezoeker ervaren hoe het leven in oorlogstijd is.
-
Art Nouveau: museum Maison Losseau
Meer geïnteresseerd in Art Nouveau? Dan hoef je het centrum niet uit. In de Rue de Nimy, 39 ligt het Museum Maison Losseau, een hoogtepuntje als het gaat om Franse Art Nouveau. Het huis heeft een wat non-descripte gevel, maar van binnen is het een en al Art Nouveau wat de klok slaat. De eigenaar was nogal een pietje precies dus wat er te zien is (en dat varieert echt van de prachtige houten vloer, een gekleurde, glazen koepel tot meubels en zelfs de deurklinken) is van een zeer hoog niveau.
-
Voorloper van Google: Mundaneaum
In de oude stad kun je de voorloper van Google bezoeken. Achter het kaartensysteem dat het vinden van informatie mogelijk maakt, schuilt een ingenieus systeem. Ik herinner me de kaartenbakken nog wel van bibliotheekbezoeken als kind. Het Art Deco gebouw van het Mundaneum herbergt 6 kilometer aan documenten en 12 miljoen fiches van het Universeel Bibliografisch Repertorium.
-
Schone kunsten: museum BAM
Of ga juist meer de hedendaagse kant op in het BAM museum, Beaux-Arts Mons (8, Rue Neuve) met wisselende exposities. Tot begin 2020 zie je in dit Paleis der Schone Kunsten onder meer de tentoonstelling Het surrealisme in de collecties van Bergen. PS De eerste zondag van de maand zijn de tentoonstellingen gratis te bezoeken.
-
Volksfeest: het Doudou museum
Eens per jaar barst Mons uit haar voegen tijdens de Doudou feesten. Het UNESCO-feest begint met een processie door de stad waarbij een gouden koets door de stad gereden wordt, met daarop relieken van Sint Waltrude. Maar daarna is het de beurt aan de draak van Sint Joris die als een beest tekeer gaat op het Grand-Place terwijl het uitzinnige publiek probeert een stukje van zijn staart te bemachtigen. In het Doudou museum kom je alle ins en outs te weten.
16.05 uur: Mel oh Cake, koffie met cake
Tijd voor koffie of thee en iets lekkers. Dan kom je in Bergen als snel uit bij Mel oh Cake (Rue de la Clef 4). Mel was binnenhuisarchitecte, raakte baan kwijt en volgde haar hart. Plusminus een jaar geleden opende ze Mel oh Cake met huisgemaakt lekkers. Het citroentaartje dat ik kies, is niet alleen een plaatje om te zien, maar ook té lekker. De tartelette is fors van formaat maar gaat schoon op.
16.55 uur: Nog even winkelen
Sluit de middag af met een paar uur slenter-shoppen. Leuke adresjes te over.
- Bo Ho (Rue de la Coupe, 28) is het adres voor sieraden, handtassen, foulards en meer. Veel ervan is gemaakt door Belgische designers.
- Voor goeie kleding vintage-vondsten ga je naar Carnaby Street (Rue de la Coupe, 54-56). Je waant je zo (weer) in de sixties en seventies.
- Is ingetogen Scandinavisch meer jouw stijl? Dan slaag je vast bij de minimalistische concept store Maeri (Rue du Miroir 23)
- Op zoek naar leuke designspullen voor je interieur? Zet dan koers naar La Vie Moderne (Rue des Fripiers, 19). Je vindt er meubels maar ook kleine designobjecten die wél zo in tas of koffer mee naar huis kunnen.
- Meer unieke cadeautjes, sieraden, grappige hebbedingetjes en heel veel anders leuks biedt Chez Babette (Rue des Fripiers, 28)
- Kaasliefhebbers hebben vast moeite de winkel van Jacquy Cange (Rue d’Havré, 8) over te slaan. Veel kazen die hij verkoopt zijn biologisch en zijn gerijpt in zijn eigen rijpingsatelier.
- Een paar nummers verderop zit L’Ode à la Bière (Rue d’Havré, 18/20), een ode aan de microbrouwerijen van België. Hier krijg je het beste advies voor een passend biertje bij de gekozen kaas.
20.00 uur: Dineren bij L’Envers
Met een glas cava (of ander aperitief) op tafel buig je je hier over de menukaart. Het is vooral Frans wat de klok slaat, dat verwacht je ook zo dicht bij Frankrijk. Terwijl ik een keuze maak, wordt een prachtig ogende amuse geserveerd. Een goed begin van een smaakvolle avond bij restaurant L’Envers (Rue de la Coupe, 20).
23.00 uur: Martin’s Dream Hotel
Met zo’n naam moet het goed zitten. Dit stadshotel (17, rue de la Grande) is gevestigd in een voormalig klooster/kapel. Er is kans dat je in je kamer een van de oude boogramen terug ziet. En anders tref je misschien in de smurfen-, frietkot of een andere themakamer. Martin’s Dream Hotel ligt heerlijk centraal op loopafstand van de Grand-Place.
Dag 2: stedentrip Mons
9.15 uur: Naar de Grand-Place
Ik was er al een paar keer overheen gelopen maar nu is het tijd de Grand-Place wat beter te bestuderen. Op vrijdag en zondag is er markt in Mons en op de Grand-Place is het opeens lente met een caleidoscopische kleurenpracht. Wat heerlijk om hier met mooi weer op een van de terrassen neer te ploffen voor een koffie. Of koop een kaartje voor het reuzenrad voor een drone-view over het marktplein. Iets verscholen achter de marktkramen met bloemen en planten ligt het statige stadhuis. Loop zeker even onder de poorten door want dan sta je opeens in een oase van rust: de Jardin du Mayeur. Hier heeft de burgemeester vast een dagelijks zen-momentje.
10.30 uur: street art in Mons
Sinds Mons in 2015 Europese Culturele hoofdstad was, is kunst niet meer weg te denken uit de straten. En er komt steeds meer bij. Haal bij de VVV een plattegrondje met een wandelroute langs de hoogtepunten. Dan kom je ook gelijk in wat meer afgelegen wijken van de stad. Een werk waar niemand omheen kan, is het huizenhoge, houten kunstwerk van Arne Quinze in de Rue de Nimy. Als een soort toegangspoort zijn talloze houten palen aan elkaar geknutseld. Het is behoorlijk in your face dit kunstwerk met de naam The Passenger. Ooit stortte trouwens een deel in maar het werk is gerestaureerd.
Enkele favorieten van mij zijn:
- Don’t Sleep on your Dreams van NOIR, bij de Delhaize supermarkt op het parkeerterrein
- De vogelnestjes van Blanc Murmure, La ville dans la ville genaamd. Een appartementencomplex voor vogels in het Place du Parc.
- Le Monstreux van de Brusselse kunstenaar Blancbec. Hij schilderde een hele zijgevel van een pand in frisgekleurde, vrolijke tafereeltjes (Rue d’Havre, 95)
- En tot slot een werk met een mooi verhaal: Ivre d’histoire van Olivier Sonck. Hij creëerde op de muren van de gevangenis een literair werk samen met gedetineerden en omwonenden.
13.15 uur: Lunchen bij Cocotte
Cocotte (43 rue des Archers) houdt het midden tussen restaurant, Table d’Hôte en een kantine. Achter de garagedeuren gaan een klein restaurant plus terras-tuin schuil. Bij cocotte wordt gewerkt met lokale, biologische seizoensproducten. En er staat altijd iets vegetarisch op de aangenaam bescheiden kaart. Restaurant Cocotte is op maandag en dinsdag gesloten. Twee keer per maand kun je na reservering brunchen op zondag.
14.49 uur: Trein naar Nederland
Nog één blik op het stationsgebouw van Calatrava dat hopelijk bij een volgend bezoek in volle glorie te bewonderen is en dan stap ik in de trein naar Brussel om daar de trein naar Nederland te pakken.
MEER BELGIE
Ook Mechelen is een heerlijke stedentrip-bestemming. Tips voor de beste bezienswaardigheden en hipste hotspots in Mechelen vind je hier.
Of wat dacht je van Hasselt? Ook wat onbekender maar je kunt er onder meer fantastisch (vegan en vegetarisch) eten.