Salzburg zal altijd de stad van The Sound of Music blijven. Heb jij ook helemaal niets met deze film? Plan dan toch een stedentrip Salzburg want deze Oostenrijkse stad heeft veel meer te bieden. Zoals deze bezienswaardigheden.
Ben je op zoek naar hip, hot & happening, dan wordt het lastig. Salzburg is toch meer de stad van klassiekers. Zelfs het nieuwste deel van het stadscentrum is alweer enkele eeuwen oud. Slot Mirabell (Mirabellplatz 4) en de tuinen zijn vaste publiekstrekkers en een rustpunt in de stad. Aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau liet dit optrekje, dat hij Altenau noemde, bouwen voor zijn ‘geheime’ minnares met wie hij vijftien kinderen kreeg. Als katholiek mocht hij helemaal geen relatie hebben dus als er belangrijk bezoek was, werd zijn gezin naar het slot verbannen. De rest van de tijd woonden ze in het paleis van de aartsbisschop aan de andere kant van de rivier.
Verbannen uit de stad
De kans is trouwens groot dat paus wel op de hoogte was van dit publieke geheim maar Salzburg betaalde eenderde van de bouwkosten van Sixtijnse kapel, zo wordt beweerd. Daarom was Raitenau niet een partij om ruzie mee te zoeken. Zijn opvolgers konden zijn promiscue gedrag trouwens niet waarderen. Zij zetten de aartsbisschop gevangen, verjoegen de minnares en noemden het slot Mirabell.
De sleutel van het mausoleum
Zoals gezegd, Raitenau had zijn dagelijkse optrekje aan de andere kant van de rivier. Aanvankelijk lag pal voor zijn woning de begraafplaats. Dat vond hij geen prettig uitzicht dus de doden werden verplaatst naar wat nu de St. Sebastian begraafplaats is (Linzer Gasse 41). Een dure operatie die gefinancierd werd door rijke prominenten die onder de arcaden begraven wilden worden. Een graf in de open lucht was gratis. Daar vind je nu ook de laatste rustplaats van de kinderen van componist Mozart en van zijn vrouw Constantia. Ben je er met een gids, dan heb je de kans om het mausoleum van Raitenau binnen te gaan. Het is een bijzonder bouwwerk in Italiaanse barok met Duitse flair. Er werd nogal eens wat vernield, daarom zit de deur nu op slot en hebben enkele stadsgidsen de sleutel gekregen.
Stille nacht, heilige nacht
Nu je toch nog steeds aan de ‘nieuwe’ kant van de stad loopt, slenter dan ook even door de Steingasse, een van de oudste straten van dit stukje stad. Er staan robuuste huizen met poorten, waardoor vroeger het zout de stad in kwam. Op nummer 9 werd op 11 december 1792 Joseph Mohr geboren, de man die ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ schreef. Net voorbij de Innere Steintor heb je een prachtig uitzicht over de pastelkleurige huizen van Salzburg en de burcht daarboven.
Stedentrip Salzburg: historisch winkelen
Okay, tijd voor het oudste deel van de stad. Steek een van de bruggen over de rivier over en geniet even van het uitzicht op de huizen langs het water. De Getreidegasse is een van de mooiste winkelstraten. Let vooral op de oude uithangborden. Omdat veel mensen vroeger niet konden lezen, hadden bedrijven vaak een uithangbord met een afbeelding erop. Die borden mogen niet veranderd worden volgens Unesco-regels, enkel de naam mag aangepast worden. Daardoor hebben bijvoorbeeld Zara en Mc Donald’s nu prachtige uithangborden. Vergeet trouwens niet de steegjes die haaks op de winkelstraat Getreidegasse staan. Deze kleine zijstraatjes leiden naar binnenplaatsen en andere doorgangen waar je de geheime schatten van de stad vindt. Veel toeristen slaan ze over maar dat is echt zonde.
De stad van Mozart
Het beroemdste huis in de Getreidegasse is het gele geboortehuis van Mozart op nummer 9. De beroemde componist werd slechts 35 jaar maar schreef maar liefst 30 jaar muziek. Hij componeerde de stukken eerst in zijn hoofd. Pas als het perfect was schreef hij het op. Het huis is nu een museum. Musea zijn er trouwens in overvloed in dit deel van de stad, vooral rond de Residenzplatz. Op nummer 9 vind je daar het Panoramamuseum. Dit is net zoiets als Panorama Mesdag in Den Haag alleen is dit panorama van Salzburg in 1829 met veel meer oog voor detail geschilderd. Het is een grandioos werk uit de Biedermeier periode. In het naastgelegen Salzburg Museum is de bovenste verdieping het meest indrukwekkend, daar zijn de kamers met originele rijkversierde plafonds uit de tijd dat de aartsbisschoppen er verbleven.
MEER SALZBURG
In deel 2 van de stedenstrip ga ik op zoek naar de leuskte restaurants en bars.
Citytrip Salzburg: plan je reis
Beste reistijd: Een stedentrip Salzburg is het hele jaar rond leuk: ’s winters vanwege de knusse sfeer met de besneeuwde bergen en de vele kerstmarkten in december. In het voor- en najaar omdat het dan wat rustiger is. Zomers vanwege de heerlijke temperaturen, en de kans om lekker te wandelen in bergen die de stad omringen. Houdt er wel rekening mee dat het tijdens de Salzburger Festspiele (ongeveer laatste week van juli tot eind augustus) extra druk is.
Hotel: Een fijn, centraal gelegen hotel is Star Inn Hotel Premium Salzburg Gablerbräu.
Vliegticket Salzburg: De vlucht naar Salzburg duurt ongeveer anderhalf uur als je rechtstreeks vliegt. In de wintermaanden vliegt Transavia bijvoorbeeld rechtstreeks omdat veel wintersporters via Salzburg hun Oostenrijkse wintersportbestemming bereiken.
Meer algemene informatie over Salzburg vind je op de officiele website van de stad.
Ik ben inderdaad ook helemaal niet van The sound of music, maar de stad ziet er wel mooi en romantisch uit… heerlijk al die paleizen en pasteltinten. Het slot ziet er ook echt mooi uit!
Heel sfeervol inderdaad. En niet te groot, alles is in een weekend te doen.