In een stad als Salzburg met zoveel klassiekers kun je niet echt van hippe hotspots spreken. Maar er zijn verschillende restaurants en cafés of konditoreien die je echt op je bucket list moet zetten als je deze Oostenrijkse stad in het Salzburgerland bezoekt.

Salzburger koffiecultuur

Koffie en Salzburg kunnen niet zonder elkaar. Koffiedrinken is er echt een cultuur. En als je een kop koffie bestelt, dan neem je er natuurlijk ook iets bij. Mijn favoriete konditorei in de oude stad is Schatz (Getreidegasse 3a), opgericht in 1877. Schatz Konditorei is ingericht in Ot & Sien stijl met roze bloemetjesbehang en alleen ’s morgens vroeg heb je een kans gelijk een tafeltje te bemachtigen voor bijvoorbeeld een koffie met hun specialiteit, de crème schnitte. De rest van de dag staan er rijen. Er bellen zelfs vaste klanten uit Duitsland om te vragen of een bepaald gebakje nog voorradig is. Dat laten ze wegzetten en dan rijden ze naar Salzburg om het hier te eten.

Koffie met iets erbij bij Konditorei Schatz in Salzburg, Oostenrijk

Koffie met iets erbij bij Konditorei Schatz in Salzburg

Mensen komen vanuit Duitsland naar Konditorei Schatz in Salzburg, Oostenrijk

Mensen komen vanuit Duitsland naar Konditorei Schatz in Salzburg

 

Klassieker: de Mozartkugel

Een andere klassieker in de stad is Konditorei Fürst (Brodgasse 13). Paul Fürst bedacht in 1890 de inmiddels beroemde chocolade Mozartkugel die hier nog altijd met de hand op de originele wijze gemaakt wordt. Helaas vroeg hij geen patent aan zodat je nu in de hele stad machinaal gemaakte nepkogels kunt kopen. Vraag als je hier bent om een Kleiner of Großer Einspänner, een kleine of grote espresso met een flinke klodder slagroom. Een klassieker: de marktkooplui namen vroeger geregeld koffie in een glas omdat ze daaraan beter hun handen konden warmen. Als ze plotseling weggeroepen werden, deden ze een schep slagroom uit een grote schaal bij de koffie zodat hij snel koud genoeg was om te drinken. Fürst heeft onder de Ritzenboge ook een klein winkeltje van enkele vierkante meters waar je de echte kogels van Mozart kunt kopen.

De echte Mozartkugel koop je bij Furst, stedentrip Salzburg, Oostenrijk

De echte Mozartkugel koop je bij Furst

De enige echte Mozartkugel van Furst, stedentrip Salzburg, Oostenrijk

De enige echte Mozartkugel van Furst

Niet alle Mozartkugel zijn de echte, Salzburg, stedentrip, Oostenrijk

Niet elke Mozartkugel is de echte

 

Biertje op de Mönchsberg

Klim vanuit het centrum de Mönchsberg op en zet koers naar de Augustiner brouwerij. Als je de deur opendoet, zie je een hal, dan een trap naar beneden en vervolgens een paar kleine winkeltjes in de Schmankerlgang. In die hal worden brood, kaas, gegrilde kip, vlees en dergelijke verkocht. Tip: koop een schaaltje dun geschaafde rettich met zout. Loop je nog iets verder dan kom je langs een kast met bierpullen. Neem een pul, spoel die om bij de fontein, betaal bij de kassa en loop door naar de biertap. Daarna heb je de keuze uit enkele zalen van de Bräustübl waar je kunt zitten. Let op de bordjes aan de muur want er zijn diverse stamtafels die bijvoorbeeld eens per week of maand gereserveerd zijn voor een familie of groep. Het eten hoef je trouwens niet daar te kopen, je mag ook een picknickmand meenemen. Zolang je het bier of de frisdrank maar bij de brouwerij koopt. Een uniek concept en een heerlijke plek om mensen te kijken. Augustiner Bräu, Lindhofstraße 7

Kruip door, sluip door bij de Augustiner brouwerij, stedentrip Salzburg, Oostenrijk, citytrip

Kruip door, sluip door bij de Augustiner brouwerij

Inkopen voor de lunch bij de Augustiner brouwerij., citytrip Salzburg, Oostenrijk

Inkopen voor de lunch bij de Augustiner brouwerij.

 

Red Bull uit Salzburg

Salzburg is eigenlijk een provinciestad met enkele weken per jaar stadse allure vanwege de Salzburger Festspiele. Dan komen er soms zoveel beroemdheden en leden van de internationale high society met hun privévliegtuig dat de piloten hun klanten afzetten en doorvliegen naar een vliegveld in de buurt om de privéjet te parkeren. Maar er is nog iets dat Salzburg op de wereldkaart zet: het energiedrankje Red Bull, mede ontwikkeld door de Salzburger Dietrich Mateschitz. Hij is eigenaar van restaurant Carpe Diem (Getreidegasse 50). Beneden serveren ze bij een goed glas wijn fingerfood geserveerd in ijshoorntjes, boven lunch of dineer je uitgebreider.

Citytrip Salzburg: restaurant Carpe Diem

Citytrip Salzburg: restaurant Carpe Diem

Stedentrip Salzburg: restaurant Carpe Diem

Stedentrip Salzburg: restaurant Carpe Diem

 

Citytrip Salzburg: plan je reis

Beste reistijd: Een stedentrip Salzburg is het hele jaar rond leuk: ’s winters vanwege de knusse sfeer met de besneeuwde bergen en de vele kerstmarkten in december. In het voor- en najaar omdat het dan wat rustiger is. Zomers vanwege de heerlijke temperaturen, en de kans om lekker te wandelen in bergen die de stad omringen. Houdt er wel rekening mee dat het tijdens de Salzburger Festspiele (ongeveer laatste week van juli tot eind augustus) extra druk is.

Hotel: Een fijn, centraal gelegen hotel is Star Inn Hotel Premium Salzburg Gablerbräu.

Vliegticket Salzburg: De vlucht naar Salzburg duurt ongeveer anderhalf uur als je rechtstreeks vliegt. In de wintermaanden vliegt Transavia bijvoorbeeld rechtstreeks omdat veel wintersporters via Salzburg hun Oostenrijkse wintersportbestemming bereiken.

Meer algemene informatie over Salzburg vind je op de officiele website van de stad.

Stedentrip Salzburg, bezienswaardigheden: de skyline, overzicht over de stad

Citytrip Salzburg, de bezienswaardigheden van bovenaf gezien

MEER SALZBURG

Alvast wat meer lezen over leuke dingen om te doen en de mooiste bezienswaardigheden in Salzburg? Klik dan door naar deze blog.

Salzburg

Salzburg

MEER OOSTENRIJK

Wil je de kerstmarkten in Salzburg bezoeken? Combineer je citytrip dan met een paar dagen wintersport in het skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang

Wintersport in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren