Temploux in Wallonië zou waarschijnlijk nog altijd een anoniem kabbelend dorpsbestaan leiden als niet enkele bewoners in 1977 op het idee gekomen waren een rommelmarkt te organiseren. Nu barst het Belgische dorp ieder jaar tijdens één weekend in augustus uit zijn voegen.

De brocantemarkt in Temploux is de grootste van België . Rommelmarkt in Temploux, wallonie, Belgie, brocantemarkt, vlooienmarkt

De brocantemarkt in Temploux is de grootste van België

Maar voor ik naar de rommelmarkt der rommelmarkten ga, heb ik wat andere adresjes op mijn wensenlijstje staan.

Château de Deulin in het gelijknamige plaatsje is bijvoorbeeld een pareltje. Het kasteel is eigendom van de familie De Harlez. Hun historie gaat 1000 jaar terug, het kasteel is wat minder oud. De roots van de De Harlez-familie liggen in Engeland. Maar ze woonden al in België toen in 1758 het U-vormige kasteel gebouwd werd. Het benodigde fortuin vergaarde de familie met de wijnhandel, Bourgogne-wijnen om precies te zijn.

Chateau de Deulin in Wallonie, Belgie

Chateau de Deulin in Wallonie, Belgie

 

Zwijmelen in Château de Deulin

Als je komt aanlopen, kun je bijna niet anders dan onder de indruk zijn van het statige witte gebouw met de hoge ramen. Daaromheen veel groen. Onder meer een tuin met perfect gemanicuurde ronde struiken. Wat een werk voor de tuinman.

Eenmaal binnen, draaien mijn ogen alleen in de entreehal al overuren. De vloer is spectaculair, evenals het stucwerk. De charmante Simon de Harley de Deulin ontvangt ons met flair en begint aan de rondleiding. Met gepaste passie voor alle mooie antiquiteiten die in de eindeloze rij kasteelkamers staan uitgestald.

De adembenemende entree van Chateau de Deulin. Chateau de Deulin in Wallonie, Belgie, kasteel

De adembenemende entree van Chateau de Deulin

 

Familiekasteel en antiekwinkel

Château de Deulin is altijd een familiekasteel geweest. Simons vader Stéphane besloot op 21-jarige leeftijd in het kasteel te gaan wonen. Niemand van familie wilde dat want er is altijd wel iets kapot en alle restauraties kosten handenvol geld. Voor ons is zijn besluit een gelukje, want nu wordt het kasteel geregeld opengesteld voor tours. En dus genieten we van het rococo stucwerk, het handgeschilderde behang, schilderijen van Jean-Dieudonne Deneux in de eetkamer en vele bijzondere meubels. Zo zijn er bijvoorbeeld de 18de eeuwse eetkamerstoeltjes, ooit gekocht van de Belgische koning Leopold III. En ja, de adellijke familie De Harlez koopt vaker stukken van het Belgische koningshuis. Ze kennen de familie. Een beetje, voegt Simon er bescheiden aan toe. Die stoeltjes zijn niet te koop, maar sommige andere meubels en objecten uit de stijlkamers wel. En dan is er nog een hele vleugel met antiek.

Chateau de Deulin in Wallonie, Belgie, kasteel

Een van de stijlkamers van Chateau de Deulin in België

Enkele muren in het kasteel zijn behangen met handgeschilderd Chinees behang.Chateau de Deulin in Wallonie, Belgie, kasteel

Enkele muren in het kasteel zijn behangen met handgeschilderd Chinees behang.

De rondleiding eindigt in de kapel. Tot een jaar of tien geleden werden daar nog zondagsdiensten voor het dorp gehouden. Want ja, noblesse oblige, zelfs als je niet met je titel te koop loopt. Nu is het een geliefde plek om te trouwen.

De kapel van Chateau de Deulin in Wallonie, Belgie. Chateau de Deulin in Wallonie, Belgie, kasteel

De kapel van Chateau de Deulin in Wallonie, Belgie

 

Antiek- en Kerstmarkt in stijl

Door het jaar heen zijn er diverse evenementen in en rond het kasteel, bijvoorbeeld de Salon des Antiquaires, een antiekbeurs in oktober. In augustus is er een food-event, Marché de la cuisine du Placard. En eind november is er het sfeervolle Marché de l’Avent, een kerstmarkt in stijl. Voor de vijf euro entree krijg je ook een hartverwarmend glas vin chaud en een rondleiding door het kasteel in kerstsfeer.

De familie De Harlez handelt onder meer in Zweeds antiek. Chateau de Deulin in Wallonie, Belgie, kasteel

De familie De Harlez handelt onder meer in Zweeds antiek

Enkele keren per jaar zijn er brocante en antiek evenementen bij kasteel De Deulin. Chateau de Deulin in Wallonie, Belgie, kasteel

Enkele keren per jaar zijn er brocante en antiek evenementen bij kasteel De Deulin

 

Hotel: slapen in een kasteel

Als antiek en brocante de insteek is van een verhaal, dan wil je ook in stijl slapen. Dat is een makkie bij Domaine de Ronchinne, voorheen Chateau de la Poste, in Maillen. Twee stenen pilaren markeren de oprijlaan naar het kekke kasteeltje in de glooiende heuvels van de Ardennen. De receptioniste overhandigt me de sleutel voor kamer 201. Wat een plaatje. Verrukkelijk veel ruimte met aan drie kanten uitzicht op het omringende landschap waar de bomen al de eerste herfstkleuren krijgen.

Hotel Domaine de Ronchinne, voorheen Chateau de la Poste, in Maillen

Het Domaine de Ronchinne is omgeven door groen

 

Het spiegelende meer

Ik neem me voor nog voor het ontbijt de volgende dag een wandeling te maken naar het meer in het dal waarin het kasteel zo mooi weerspiegeld wordt. Dat verklaart dan ook gelijk de naam van het meertje: Bassin Le Mirroir. Het diner is in buffetstijl maar dan wel een buffet 3.0. Hier geen verlepte slablaadjes of doodgekookte bloemkool. De ingrediënten van het seizoen komen voornamelijk uit de regio. Alles is vers en creatief bereid met veel keuze voor vegetariërs en veganisten.

Hotel Domaine de Ronchinne, voorheen Chateau de la Poste, in Maillen

Domaine de Ronchinne, voorheen Chateau de la Poste, in Maillen

Bij het Domaine de Ronchinne kun je ook in een trendy kubus slapen. hotel. Domaine de Ronchinne, voorheen Chateau de la Poste, in Maillen

Bij het Domaine de Ronchinne kun je ook in een trendy kubus slapen

 

Brocantemarkt Temploux

Al ruim een kilometer voor je het centrum van Temploux (België) bereikt, weet je dat het díe twee dagen van het jaar zijn. Langs de kant staan ver voor je het centrum bereikt aan beide zijden van de weg auto’s in de berm geparkeerd. Het parkeerterrein bij het dorp is dan al lang vol. Belgen zijn bijna zonder uitzondering beroepsverzamelaars van geboorte, hoorde ik al van iemand. En daar is blijkbaar geen woord van gelogen.

Zo'n 150.000 mensen bezoeken jaarlijks de rommelmarkt in Temploux. Rommelmarkt in Temploux, wallonie, Belgie, brocantemarkt, vlooienmarkt

Zo’n 150.000 mensen bezoeken jaarlijks de rommelmarkt in Temploux

Ook berenverzamelaars kunnen terecht op de vlooienmarkt van Temploux. Rommelmarkt in Temploux, wallonie, Belgie, brocantemarkt, vlooienmarkt

Ook berenverzamelaars kunnen terecht op de vlooienmarkt van Temploux

 

Rommelmarkt met 1100 stands

In 1978 bedachten enkele pioniers dat het toch leuk zou zijn, een vlooienmarkt in hun dorp. En zo stonden er op een dag in augustus 20 kraampjes op de rommelmarkt aan de voet van de kerk. Weinigen geloofden in het project. Maar vijf jaar later stond er al een kilometer aan stands. En toen ging het los en kwam de echt grote groei. Nu slingert een sliert van 6 km aan kraampjes door het dorp en de omgeving. Zo’n 1100 verkopers hopen op deze twee dagen een groot deel van hun voorraad te slijten. De vlooienmarkt van Temploux is officieel de grootste van België en wellicht zelfs van Europa. Groter wordt deze brocantemarkt trouwens niet, er is te weinig ruimte.

Op de markt in Temploux staan handelaren en inwoners van het dorp. Rommelmarkt in Temploux, wallonie, Belgie, brocantemarkt, vlooienmarkt

Op de markt in Temploux staan handelaren en inwoners van het dorp

Kleine schatten op de vlooienmarkt in Temploux. Rommelmarkt in Temploux, wallonie, Belgie, brocantemarkt, vlooienmarkt

Kleine schatten op de vlooienmarkt in Temploux

 

Temploux: antiek en curiosa

En zo slenter ik, evenals 150.000 anderen, langs een eindeloos lint van kraampjes met kunst en curiosa. Soms zijn het keurige verzamelingen, andere keren een potpourri van op zolder gevonden dingen. Je herkent de echte koopjesjagers aan de bolderkarren en tassen op wieltjes waar gescoorde schatten in opgeborgen worden. De ogen zijn gefocust, de tred langzaam genoeg om niets te missen en snel genoeg om het aanbod van alle verkopers te zien.

Kenners nemen een tas op wielen mee naar de markt. Rommelmarkt in Temploux, wallonie, Belgie, brocantemarkt, vlooienmarkt

Kenners nemen een tas op wielen mee naar de markt

Her en der staan stands met eten en drinken plus picknickbanken om even uit te rusten. Niet iedereen lijkt voor unieke koopjes te komen. De plaatselijke jeugd slentert in groepjes rond, biertje in de hand. Het zou me niets verbazen als veel stellen elkaar voor het eerst ontmoet hebben op de brocantemarkt van Temploux.

. Rommelmarkt in Temploux, wallonie, Belgie, brocantemarkt, vlooienmarkt

Jukebox te koop op de rommelmarkt in Temploux

Emaillen keukenvoorwerpen op de rommelmarkt in Temploux. Rommelmarkt in Temploux, wallonie, Belgie, brocantemarkt, vlooienmarkt

Emaillen keukenvoorwerpen op de rommelmarkt in Temploux

 

De vlooienmarkt in Namen

Omdat zoveel mensen met de auto komen, is een parkeerplek al snel bijna niet meer te vinden. Een goed idee dus om de speciale bus te nemen die dit weekend ieder halfuur tussen Namen en Temploux rijdt. In een eerdere blog schreef ik over de de leukste winkels en vintage-adressen in Namen, of Namur zoals de Franstalige Belgen zeggen. Voor ik snel en comfortabel met de trein naar huis ga, loop ik nog even over de mini brocantemarkt van Namen. Iedere zondagochtend staat hier bij de Pont de Jambes een klein groepje handelaren die tweedehands spullen en vintagevondsten op de grond uitgespreid hebben. Wat een rust vergeleken met Temploux. En juist hier vind ik een vaasje in jaren ’70 stijl dat uiteindelijk een perfect plekje in mijn huis gaat krijgen. Misschien een mooi begin van een nieuwe verzameling.

De zondagse rommelmarkt in Namen

 

Wanneer is de rommelmarkt van Temploux?

Op deze data in augustus wordt de vlooienmarkt van Temploux gehouden:

  • 17 en 18 augustus 2024
  • 16 en 17 augustus 2025
  • 22 en 23 augustus 2026
  • 21 en 22 augustus 2027