Tignes en Val d’Isère (Frankrijk) vormen samen een enorm skigebied met 300 kilometer pistes. Het gebied is populair bij skiërs en boarders omdat je kilometer na kilometer kunt afdalen over uitdagende pistes. Maar er is meer te doen in dit wintersportgebied. IJsduiken bijvoorbeeld!

 

De witte weidsheid rond Tignes, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

Het skigebied rond Tignes, Frankrijk

Tignes bestaat uit vijf sub-dorpjes op verschillende hoogtes (tussen 1550 en 2100 meter), verbonden met een gratis skibus. Mijn viersterren hotel Village Montana ligt in Tignes le Lac, het een na hoogste dorp vlakbij het meer van Tignes. Iets hoger ligt Val Claret dat de beste toegang tot de gletsjer La Grande Motte biedt. Verder naar beneden liggen Le Lavachet, Les Boisses en Les Brévières. Keuzes genoeg voor je wintersportvakantie.

Tignes is knus geworden, met veel huizen in chaletstijl, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

Tignes is knus geworden, met veel huizen in chaletstijl

 

Benidorm in de bergen

Tignes had altijd de naam van lelijk eendje naast het charmante Val d’Isère. Een soort Benidorm in de bergen, dankzij alle hoogbouw. Maar er is veel verbeterd de laatste jaren. Hotel Village Montana waar ik verblijf, bestaat uit een enorm houten chalet met design ingerichte kamers en een ruim balkon met piste-view. Wat gelukkig niet veranderde, zijn de bijna eindeloos lange, uitgestrekte pistes voor ieder niveau. En dat is dan ook de reden waarom Tignes hoog op lijstjes van vele ski-liefhebbers staat. In het hoogseizoen kan het wat drukker zijn bij de liften, maar ga je downhill dan heb je eigenlijk altijd volop ruimte.

Hotel Village Montana in chaletstijl, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

Hotel Village Montana in chaletstijl

Het buitenzwembad van hotel Village Montana, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

Het buitenzwembad van hotel Village Montana

 

IJsduiken in het meer van Tignes

Maar zoals gezegd, er is meer te doen. IJsduiken bijvoorbeeld. Want Tignes le Lac ligt zoals de naam aangeeft aan een meer. Als ik ijs onder mijn voeten heb, is er altijd zo’n kriebel: wat als ik er doorheen zak? Wat als ik dan in die eindeloze, donkere diepte het wak niet kan terugvinden? De beste manier om angsten te overwinnen, is misschien wel de confrontatie aan te gaan. En dus sta ik op een winterse middag op het meer van Tignes om te gaan ijsduiken. Het water onder het ijs is een graad of vier dus een standaard wetsuit volstaat niet. Het wordt een drysuit, dat gewoon over de winterse laag lang ondergoed en sokken aan kan. Nou ja, het is even sjorren en daarna zie ik eruit alsof ik een omgekeerd crashdieet gevolgd heb.

Enkele wakken in het meer zijn speciaal gemaakt voor het ijsduiken, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

Enkele wakken in het meer zijn speciaal gemaakt voor het ijsduiken

De drysuits voor het ijsduiken in Tignes le Lac, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

De drysuits voor het ijsduiken in Tignes le Lac

 

De paniek slaat toe

So far, so good. Handschoenen beschermen het laatste stukje huid tegen het ijskoude water. Zittend op de rand van het wak krijg ik een riem met gewichten om en een zuurstoffles op. Maar dan komt dat claustrofobische full face zuurstofmasker. Dat moet natuurlijk ook het hele gezicht afsluiten. Als een mantra herhaal ik de instructies: door je mond ademen en vooral niet in paniek raken. Maar dat doe ik dus wel. En na drie pogingen geef ik op. Ik zal het met de verhalen van mensen die wel durven, moeten doen.

De begeleiding is super tijdens het ijsduiken in Tignes, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

De begeleiding is super tijdens het ijsduiken in Tignes

 

De rust onder water

En zo hoor ik dat eenmaal onder water alles in slow motion gaat. De instructeur houdt je aan je harnas vast, zelf hoef je enkel te genieten. Van de stilte, want onder water is er niets van de wereldse geluiden. IJsduiken doe je niet om mooie vissen of koraal te spotten. Dus eigenlijk dacht ik dat het vrij saai zou zijn. Maar ik hoor dat je luchtbelletjes ziet die langzaam naar boven ‘dwarrelen’ om abrupt tegen de ijsmassa tot stilstand te komen. Als de zon schijnt, hebben ze zelfs alle kleuren van de regenboog. Afijn, misschien een volgende keer. Aan de begeleiding lag het niet. De instructeurs waren professioneel, probeerden me op mijn gemak te stellen en hadden zeer veel geduld.

Terug aan de oppervlakte na een duik onder het ijs, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

Terug aan de oppervlakte na een duik onder het ijs

 

Andere activiteiten

Dat meer in Tignes is een dankbare plek. Ik zie een slede voortgetrokken door dolenthousiaste husky’s. Er is een fietser op een fiets met heel dikke winterbanden en vele wandelaars. Ziet er goed uit. Maar je kunt ook op een sleetjes keihard een helling af. En wie wil kan met een helikopter of een microlight vliegtuigje de lucht in of gaan paragliden. Er is zelfs een soort bungee sprong waarbij je op ski’s een helling afgaat waarbij je na de afsprong aan elastiek bungelt. Afijn, opties genoeg voor wie van wat meer extreme sporten houdt. En wil je even helemaal niets? Dan neem je de gondellift naar Tovière op goed 2700 meter vanwaar je helemaal tot de Mont Blanc kunt kijken. En dan op het terras in de zon met een citron chaud genieten van het prachtige uitzicht over een eindeloze witte wereld.

Met husky's over het meer van Tignes le Lac, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

Met husky’s over het meer van Tignes le Lac

Fietsen met speciale banden op het meer van Tignes, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

Fietsen met speciale banden op het meer van Tignes

Op het dak van de wereld bij Tignes, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

Op het dak van de wereld bij Tignes

Uitzicht over de bergen, zelfs de Mont Blanc is te zien, Wintersport Tignes - Val d'Isere, Frankrijk, skigebied

Uitzicht over de bergen, zelfs de gletsjer is te zien

 

MEER TIGNES

Wil je weten waar je tijdens je wintersportvakantie in Frankrijk goed kunt eten op de piste en in de dorpjes, dat lees je in mijn blog over Tignes culinair.

Goed voor vegetariers. Sla van de gril bij restaurant Panoramic, Tignes - Val dÍsere, wintersport Espace Killy, Frankrijk

Restaurant Panoramic in Tignes