Duurzaam reizen en staycations zijn in. Met een eigen chalet op een leuke plek in Nederland kun je iedere vrije dag op vakantie. En het onderhoud van zo’n tweede huis valt reuze mee.

 

Een tiny house in het bos, bij het strand of vlakbij een leuke stad, het is een droom van mij. Hoe lekker zou het zijn om ieder weekend en andere vrije dag vakantie te vieren op een rustgevende plek? Een chalet kopen is eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee. De aanschafprijs valt ook best mee, zeker als ik bedenk hoeveel geld ik normaal kwijt bent aan hotels en restaurants. Nog een voordeel is dat je je eigen vakantiehuis zelf naar eigen smaak kunt inrichten. Alleen het onderhoud, daar zie ik dan weer tegenop. Maar dat blijkt gelukkig reuze mee te vallen.

Vanuit de duinen loop je zo het strand op in Bredene aan zee. Bredene aan zee, Belgie. Activiteiten, wandelen, yoga, suppen, sup, restaurants, vakantiepark Roompot

Mijn droom: vanuit mijn chalet zo het strand op lopen

 

Help je chalet de winter door

Ik zou kiezen voor een chalet waar ik ook in de winter naartoe kan. Een bijkomend voordeel is dat ik dan het water, gas en licht niet hoef af te sluiten. Thermolint voorkomt dat de waterleidingen bevriezen.

Ga je ’s winters niet naar je tweede huis, dan moet je gas, licht en water wel afsluiten en waterleidingen aftappen en goed doorblazen. Ook de geiser laat je goed leeglopen. Verwijder het water uit de stortbak van de wc en giet antivries in de hals van de toiletpot en in de sifons van wastafels. In de CV-leidingen zit standaard antivries als ze uit de fabriek komen, dus die hoef je niet af te tappen. Laat wel eens per jaar de CV-ketel controleren om gevaarlijke situaties als koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Geen zin om alles zelf te doen? Er zijn bedrijven die ervoor zorgen dat je tweede huis probleemloos de winter door komt.

Een vakantie-chalet goed onderhouden kost minder tijd dan ik dacht

Een vakantie-chalet goed onderhouden kost minder tijd dan ik dacht. ©Stekelbos

 

Overig onderhoud van je chalet

  • Chalets zijn er in verschillende materialen. Hout is prachtig maar moet wel goed onderhouden worden. Check zo nu en dan of de verf niet bladdert. Is dat wel het geval, behandel het hout dan met een UV-bestendige verf.
  • Controleer verder geregeld de dakgoten. Zeker in de herfst omdat er in het najaar vaak bladeren in de dakgoot waaien die de boel verstoppen.
Herfstbladeren kunnen de dakgoten van het chalet verstoppen

Herfstbladeren kunnen de dakgoten van het chalet verstoppen

 

De tuin winter- en zomerklaar maken

Is er een tuin bij het chalet? Maak dan aan het eind van het seizoen een extra rondje door de tuin en ga na wanneer welke planten eventueel gesnoeid moeten worden. Haal stenen bloempotten binnen en pak niet winterharde planten die niet naar binnen kunnen in met bijvoorbeeld bubbeltjesplastic of bedek ze met een laagje stro tegen de vorst. Dan is er een kans dat ze de winter wél overleven.

Na de winter spuit je eventuele tegels schoon met een hogedrukspuit. Aanslag en onkruid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar gebruik de spuit alleen op tegels, niet op het chalet want dat kan de buitenlaag beschadigen.

Gelukkig, het onderhoud valt mee. Nu nog een mooi chalet en een fijne locatie zoeken.

Zonnige groeten uit Bredene aan zee. Bredene aan zee, Belgie. Activiteiten, wandelen, yoga, suppen, sup, restaurants, vakantiepark Roompot

Met een eigen chalet aan zee vier je elke vrije dag vakantie