Wakker worden in Sidi Bou Saïd in Tunesië is als een mooie droom die uitkomt. Dit unieke blauwwitte stadje is een prachtig begin van mijn vakantie in Tunesië. Een rondreis vol mooie ontmoetingen en ontdekkingen.

 

Mijn eerste ‘verre’ buitenlandse reis als kind ging naar Tunesië. Ik was twaalf en de bestemming was Sousse en omgeving. Ditmaal verken ik enkele andere plaatsen langs de Tunesische kust. En ik ga het binnenland in.

Vakantie Tunesie, Sidi bou Said - Het zachte ochtendlicht maakt de blauwwitte stad nog sfeervoller

Het warme ochtendlicht maakt de blauwwitte stad nog sfeervoller

Ik ben ingecheckt in hotel Dar Saïd. Het zou het leukste hotel van mijn tripje in dit Noord-Afrikaanse land blijken. Hotel Dar Saïd ligt in de stad Sidi bou Saïd. Misschien ook wel de meest charmante stad van Tunesië, op 20 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tunis. Het hele stadje is blauwwit en doet daarmee aan Griekenland denken. Nog voor het ontbijt loop ik naar buiten.

Vakantie Tunesie, Sidi bou Said - Hotel Dar Saïd ligt in de stad Sidi bou Saïd

Hotel Dar Saïd ligt in de stad Sidi Bou Saïd

Vakantie Tunesie, Sidi bou Said - Details van hotel Dar Said in de blauwwitte stad Sidi bou Said

Details van hotel Dar Said in de blauwwitte stad Sidi Bou Said

 

De deuren van Sidi Bou Saïd

Sidi Bou Saïd is tegen de helling van een heuvel gebouwd. Beneden ligt de vissershaven, maar ik blijf boven en wandel over met keitjes geplaveide straten langs huizen met prachtig versierde, blauwe deuren. Veel deuren hebben een extra klein deurtje. Die is voor dagelijks gebruik. Met grote evenementen als een trouwerij en een begrafenis gaan de grote deuren open. Vaak zie ik ook een klopper in vorm van de hand van Fatima. Die moet de bewoners beschermen. Wat een picture perfect stadje is dit.

Vakantie Tunesie, Sidi bou Said - De bijna lege straten in Sidi bou Said

De bijna lege straten in Sidi Bou Said, Tunesie

Vakantie Tunesie, Sidi bou Said - Zelden zo'n schone stad gezien als het blauwwitte Sidi bou Said

Zelden zo’n schone stad gezien als het blauwwitte Sidi Bou Said

 

Tunesië: familiehuizen worden hotel

Grote familiehuizen worden in Tunesië dar genoemd. Te vergelijken met de riads in Marokko. Voorheen hadden veel welgestelde inwoners van het drukke Tunis een weekendhuis in Sidi Bou Said. Het waren riante optrekjes met soms wel 30 of meer kamers, want de hele familie kwam mee. Vandaar dat nu veel dars tot hotels omgebouwd worden. En dat maakt Sidi Bou Saïd een toeristische bestemming. Maar ‘s morgens vroeg zie ik vooral bewoners in de dan nog stille straten. De man die bombalouni verkoopt, een ronde, gefrituurde snack, bedient zijn eerste klanten al. De terrassen worden uitgezet en de enkele mannen schuiven aan voor een kop sterke koffie. Het leven in Tunesië speelt zich veel buiten af, zelfs als de temperatuur het nog een beetje laat afweten.

Ontbijten met een bombalouni in Sidi bou Said, vakantie tunesie

Ontbijten met een bombalouni in Sidi Bou Said

Vakantie Tunesie, Sidi bou Said - Vakantie Tunesie: Sidi bou Said ontwaakt

Vakantie Tunesie: Sidi Bou Said ontwaakt

Vakantie Tunesie, Sidi bou Said - Zelfs de inwoners van de blauwwitte stad dragen blauw met wit

Sommige inwoners van de blauwwitte stad dragen ook blauw met wit

 

Het café van Patrick Bruel

Café des Nattes is een van de beroemdste bars van de stad. Een stuk of twintig ongelijke treden leiden naar het café boven. Vanaf het terras heb je een weids uitzicht over het plein en de blauwwitte huizen daaromheen. Dé plek om het dagelijks leven in Sidi Bou Saïd aan je voorbij te laten gaan. En geloof me, er is genoeg te zien om je niet te vervelen. De naam nattes verwijst naar de kleden of matten waarop je zit. Op dat plein zitten nog enkele cafés trottoires, in goed Frans. Een van de andere beroemde hotspots voor koffie of een vers sapje is Café des Délices waarover zanger Patrick Bruel zong: Au café des Délices waar je de geur van jasmijn ruikt. Vanaf het terras hier heb je uitzicht over de haven in de diepte en de eindeloze Middellandse Zee.

Vakantie Tunesie, Sidi bou Said - Zonsopgang bij café des Délices waarover Patrick Bruel zong

Zonsopgang bij café des Délices waarover Patrick Bruel zong

Vakantie Tunesie, Sidi bou Said - Café des Nattes is een van de beroemdste bars van Sidi bou Said

Café des Nattes is een van de beroemdste bars van Sidi Bou Said

Sidi bou Said van bovenaf met links café des Nattes, vakantie Tunesie

Sidi Bou Said van bovenaf met links café des Nattes

 

Cultureel in Carthago

Sidi Bou Said is een plaatsje waar ik dagen zou kunnen nietsdoen, maar er staat een vlucht naar Djerba gepland. Gelukkig is er nog tijd genoeg voor een bezoek aan de oude stad Carthago. Dit archeologische park vlakbij Sidi bou Saïd is een van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden in de regio. Hier stap je ruim bijna drie eeuwen terug in de tijd. Toch wat onwerkelijk om te weten dat er in de negende eeuw v.Chr. al mensen woonden, werkten, plezier en verdriet hadden. De Carthagenen werden uiteindelijk verdreven door de Romeinen. Die waren gek op badderen, zo blijkt uit het Antonine badcomplex een stukje verderop. Het is het twee na grootste badcomplex ter wereld. Ik loop over de bodem van wat eens baden waren, wandel door de gymnastiekzaal en de kleedkamers. Allemaal niet meer herkenbaar als zodanig maar desondanks bijzonder.

Vakantie Tunesie, Carthage - De Romeinse resten van Carthage met daarachter een kathedraal

De Romeinse resten van Carthago met daarachter een kathedraal

Vakantie Tunesie, Carthage - Terug in de tijd in Carthage tijdens je vakantie in Tunesie, Carthago

Terug in de tijd in Carthago tijdens je vakantie in Tunesie

Vakantie Tunesie, Carthage - Prachtige galerij in Carthage nabij Tunis, Carthago

Prachtige galerij in Carthago nabij Tunis

 

Tunesië en de souks van Tunis

Het zou wat raar zijn om Tunesië te verlaten zonder in Tunis en de medina geweest te zijn. En dus gebruik ik het laatste uurtje voor de souks van de Tunesische hoofdstad. Er is een vismarkt, een groente afdeling, ik proef dadels en krijg in een straatje verderop wat van de Tunesische zoetigheden aangeboden. Het is druk bij de kraam dus het is vast goed spul. Als je van winkelen houdt, ben je hier op de juiste plek. Ik maak nog enkele foto’s van verkopers en weer valt op hoe vriendelijk iedereen is. Fijn dat ik nog enkele dagen in dit land zal doorbrengen.

Place de L'Independence in Tunis, Tunesie, vakantie

Place de L’Independence in Tunis, Tunesie

Vakantie Tunesie, Tunis - Winkelen in Tunis

Winkelen in Tunis

Vakantie Tunesie, Tunis- Verse groenten in de souk van Tunia

Verse groenten in de souk van Tunis, Tunesie

Vakantie Tunesie, Tunis - Drukte in de souk van Tunis, soek,

Drukte in de souk van Tunis

Vakantie Tunesie, Tunis - Je zult zeker dadels proeven tijdens je vakantie in Tunesie

Je zult zeker dadels proeven tijdens je vakantie in Tunesie

 

VAKANTIE TUNESIE

Vanaf Tunis vloog ik naar Djerba. Hier vind je de mooiste bezienswaardigheden van dit schiereiland. Binnenkort deel drie van mijn rondreis Tunesië. Dan trek ik de woestijn in, naar bergoases en een filmlocatie van een Star Wars film.