Een vakantie staat voor ontspanning, plezier en het vieren van het leven. Voor velen gaat dit hand in hand met het drinken van alcohol. Maar steeds meer mensen realiseren zich dat een vakantie zonder overmatig alcoholgebruik juist een leukere en gezondere ervaring kan zijn. Daarom hier de voordelen van minder of geen alcohol drinken tijdens de vakantie én tips voor heerlijke alternatieven om toch te genieten van verfrissende drankjes op een terras in de zon.

 

Voordelen van minder alcohol drinken tijdens de vakantie

  • Je slaapt beter. Alcohol kan je slaappatroon verstoren, wat leidt tot rusteloze nachten. Als je minder of helemaal geen alcohol drinkt, word je verkwikt wakker (#geenkater) en ben je klaar om het beste uit je vakantieavonturen te halen.
Hotel le Home in Beaune, Bourgogne, Frankrijk

Je slaapt beter als je minder alcohol drinkt

 

  • Verbeterde gezondheid. Als je een alcoholverslaving hebt, zijn de voordelen van stoppen met drinken vanzelfsprekend. Maar ook als je een gezelligheidsdrinker bent, kan alcohol een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Vooral wanneer je tijdens je vakantie een paar glazen extra achteroverslaat. Minder alcohol drinken helpt je energieniveau te behouden en je immuunsysteem te versterken.

 

  • Meer heldere ervaringen: Alcohol kan je waarneming vertroebelen en ervoor zorgen dat je minder scherp bent. Door minder alcohol te drinken, geniet je optimaal van alle prachtige ervaringen en creëer je herinneringen die je voor altijd zult koesteren.

 

  • Veiligheid: Op vakantie is het belangrijk om alert te blijven en verstandige beslissingen te nemen, vooral als je onbekende plaatsen bezoekt. Minder alcohol helpt je om oplettend te blijven en te genieten van een veilige vakantie zonder risico’s.

 

Alcoholvrij tijdens de vakantie? Dit zijn de lekkerste alternatieven!

 

Mocktails

Mocktails zijn heerlijke alcoholvrije cocktails die net zo kleurrijk en verfrissend zijn als hun alcoholische tegenhangers. Probeer een “Virgin Mojito” met limoen, munt, bruisend water en suiker om je dorst te lessen op een warme zomerdag.

Verfrissend en alcoholvrij, een ananas-mocktail

 

IJsthee en vruchtensappen

Verwen jezelf met vers bereide ijsthee in verschillende smaken zoals perzik, groene thee of bessen. Verse vruchtensappen (gemaakt van bijzondere, lokale vruchten) zijn ook een smakelijke optie om je smaakpapillen te prikkelen en gehydrateerd te blijven.

 

Infused water

Voeg een vleugje smaak toe aan je water door middel van fruit en kruiden. Denk aan komkommer-muntwater, sinaasappel-rozenwater of aardbeien-basilicumwater voor een verfrissende twist. Het ziet er nog leuk uit ook.

 

Kokoswater

Als je op een tropische locatie bent, is er niets verfrissender dan kokoswater. Het is rijk aan elektrolyten en een natuurlijke dorstlesser.

 

Omgaan met de druk van andere vakantiegangers

 

Het kan soms lastig zijn om nee te zeggen tegen alcohol, vooral als de mensen om je heen wel drinken en je onder druk zetten om ‘gezellig’ mee te doen. Zo ga je dergelijke situaties te lijf.

 

  • Wees assertief: Sta stevig achter je beslissing en wees eerlijk tegenover anderen over waarom je ervoor kiest om minder of geen alcohol te drinken. De meeste mensen zullen begripvol zijn als je je redenen uitlegt.

 

  • Bestel een mocktail: Door een mocktail te bestellen, heb je een lekker drankje in je hand zonder de druk van alcohol. Je zult merken dat anderen minder snel vragen stellen als je al een aantrekkelijk drankje voor je hebt staan.

 

  • Zoek gelijkgestemden: Vind medereizigers of vakantiegangers die ook geen alcohol drinken en vorm samen een supportnetwerk. Samen staan jullie sterker en kunnen jullie elkaar motiveren om vol te houden. Merk je dat je echt alcohol nodig hebt om de dag door te komen, dan is er professionele hulp bij alcoholisme

 

  • Bied aan om de BOB te zijn: Zo zorg je voor meer veiligheid van al je medereizigers én het is een perfecte reden om geen alcohol te drinken.

 

  • Geniet van andere activiteiten: Richt je op andere aspecten van de vakantie, zoals het ontdekken van nieuwe plaatsen, de lokale keuken proberen, de natuur verkennen, of deelnemen aan leuke activiteiten. Dit zorgt ervoor dat je minder de nadruk legt op alcohol als centraal element van de vakantie.
Wat te doen in Bredene met warm weer? SUPPEN! Bredene aan zee, Belgie. Activiteiten, wandelen, yoga, suppen, sup, restaurants, vakantiepark Roompot

Kies leuke activiteiten waarbij je sowieso niet kunt drinken

 

Het kiezen voor minder of geen alcohol tijdens de vakantie kan een positieve invloed hebben op je gezondheid, veiligheid en algehele vakantie-ervaring. Met een scala aan heerlijke alcoholvrije alternatieven geniet je nog steeds volop van je vakantie, zonder concessies te doen. Blijf trouw aan jezelf, wees assertief en omring jezelf met mensen die je beslissing respecteren, zodat je met een helder hoofd kunt genieten van je alcoholvrije vakantie-avontuur.