Vamos a la Playa? Of heb je heel andere plannen? Op Ibiza hoef je niet te kiezen. Hier 22 tips voor niet te missen bezienswaardigheden, afgelegen baaitjes, charmante dorpjes en de leukste restaurants voor een onvergetelijke vakantie op Ibiza.

 

4 x Bezienswaardigheden in Ibiza stad

Een van de plekken waar de tijd vooruit lijkt te kruipen, is de ommuurde stad Dalt Vila, het oudste deel van hoofdstad Eivissa of Ibiza-stad. De historie van de stad gaat terug tot een eeuw of zeven voor Christus maar de muren waarbinnen het stadsdeel zich nu bevindt, stammen uit de 16de eeuw. De hoofdstad van het Balearen-eiland Ibiza is ook het meest levendige deel van het eiland. Maar het heeft ondanks de drukte haar charme behouden. De oude binnenstad Dalt Vila is zelfs UNESCO Werelderfgoed.

Enkele bezienswaardigheden in de stad:

 • De stadsmuren die het oude centrum Dalt Vila omarmen vragen erom om beklommen te worden. Want wat een uitzicht over het eiland bieden deze 25 meter hoge muren. De hele muur is 2 kilometer lang. Een aanrader.
Ibiza Spanje eiland Dalt Vila

De muren rond Dalt Vila, de oude stad op Ibiza

 • Slenter daarna zeker even door Dalt Vila, het oudste deel van Ibiza-stad met de smalle straatjes met hier en daar een winkel of een bar/restaurant.
Ibiza Spanje eiland Dalt Vila

Dalt Vila, de oude stad op Ibiza

 

 • Snak je naar schaduw? Loop dan de kathedraal binnen die hoog boven Dalt Vila uittorent. Binnen is ook een museum, Museu Diocesà, met religieuze kunst.
Binnenkijken in de kathedraal in Dalt Vila, Ibiza

Binnenkijken in de kathedraal in Dalt Vila, Ibiza

 • Net buiten de stadsmuur op een klif ligt de wijk Sa Penya, de oude visserswijk. Met de steile straten en witte huizen is dit een van de sfeervolste delen van Eivissa (Ibiza-stad). Daar zijn straten vol boetiekjes, restaurants en bars en je vindt er de dagelijkse markt. In een hoekje van de oude markt staat een klein hokje met daarin een dame op leeftijd die de beste tonijnsandwiches van het eiland maakt. Plof daarna neer op een van de terrasjes van Sa Penya. Hier geniet je urenlang op een terras van de dingen die voorbij gaan.
Ibiza Spanje eiland Dalt Vila

De sfeervolle straatjes in Eivissa, hoofdstad van Ibiza

Ibiza Spanje eiland

Verkoopster op de markt op Ibiza

 

5 x Eten & drinken

 • Trendy restaurant/clubs

Je hoeft tegenwoordig niet meer per se naar beroemde clubs om lekker te dansen. Er zijn genoeg hippe restaurant zoals Blue Marlin die ook een club-vibe hebben. De prijzen voor het eten zijn pittig maar je krijgt er dus wel een gratis club-afternoon bij met dj en dansen op het strand. Nog een voordeel: deze club-restaurants zijn ook buiten het party-seizoen open als de meeste beroemde clubs nog in een winterslaap zijn.

De beroemdste club van Ibiza, Pacha, is trouwens wel het hele jaar door geopend. Deze godmother van de clubs opende al in 1973 de deuren en daarmee is deze superclub alweer bijna een bejaarde dame.

Club vibes bij restaurant Blue Marlin op Ibiza

Club vibes bij restaurant Blue Marlin op Ibiza

Loungen op het strand bij Blue Marlin op Ibiza

Loungen op het strand bij Blue Marlin op Ibiza

Eerst lunchen, daarna is het party time bij Blue Marlin op Ibiza

Eerst lunchen, daarna is het party time bij Blue Marlin op Ibiza

 • Restaurant Little Ibiza

Restaurant Little Ibiza ligt aan de Paseo de Figueretas 1322, een boulevard vlakbij Ibiza-stad én vlakbij een strandje. Het is een heerlijk en betaalbaar adresje voor een rustig aperitief. Je herkent het restaurant aan de vrolijk gekleurde parasols, helemaal Ibiza-hippiestijl. Een het uitzicht over het water is fantastisch, zeker tijdens zonsondergang.

Lekker sfeertje bij restaurant Little Ibiza

Lekker sfeertje bij restaurant Little Ibiza

Goed uitzicht vanaf het terras van restaurant Little Ibiza

Goed uitzicht vanaf het terras van restaurant Little Ibiza

 • Restaurant La Brasa

Bij La Brasa dineer je in een groene oase terwijl je toch middenin Eivissa zit. Wat een rust. Tel daarbij op dat het eten er fantastisch is en dat je er een middagmenuutje kunt eten voor slecht 13,50 euro. En dat op Ibiza!!!

 • La Escollera restaurant

La Escollera restaurant ligt bij Playa Es Cavallet in het Ses Salinas natuurreservaat. Vanaf het riante terras heb je bovendien uitzicht op buureiland Formentera. Een van de specialiteiten van La Escollera is vis in een zoutkorst gebakken. Maar er zijn ook mooie gerechten voor vegetariërs en vegans. La Escollera is het hele jaar geopend voor lunch, in juli en augustus ook voor diner.

Restaurant La Escollera op Ibiza, eten aan het strand

Restaurant La Escollera op Ibiza, eten aan het strand

Eten aan zee bij restaurant Escollera op Ibiza

Eten aan zee bij restaurant La Escollera op Ibiza

 • Bar Anita

Nu we toch even de geschiedenis induiken, ligt een bezoekje aan Bar Anita in San Carlos voor de hand. Bar Anita was zo ongeveer het centrum van de wereld in de oude hippietijd. In deze bar annex restaurant annex postkantoor annex telefooncel kwam iedereen bij elkaar. De telefoon en de postbussen zijn er nog altijd en de postbode bezorgt er alle werkdagen de post voor omwonenden. Iets drinken en eten kan natuurlijk ook, als je een plekje kunt vinden want Bar Anita is onverminderd populair.

Bar Anita op Ibiza

Bar Anita op Ibiza

 

2 x Beste bezienswaardigheden

 • Sa Caleta

Sa Caleta is een strandje maar loop je enkele honderden meters omhoog dan maak je een tijdssprong van vele eeuwen. Want hier liggen opgravingen van de eerste nederzetting van de Feniciërs op het eiland, ze dateren van plusminus 650 v.Chr. De opgravingen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Feniciërs trokken vanaf hier naar Eivissa.

Opgravingen bij Sa Caleta op Ibiza

Opgravingen bij Sa Caleta op Ibiza

 • Hippiemarkt Las Dalias

De neo hippies doen iedere zaterdag hun inkopen op de markt Las Dalias in San Carlos. Op een groot terrein staan kraampjes met batikkleding, fleurige omslagdoeken, royale tassen, handgemaakte schoenen en zelfgemaakte sierraden. De sfeer is relaxt. Onder een palmboom is een groepje bezig een oude 2CV te beschilderen met fleurige afbeeldingen. Uitrusten doe je liggend op kussens in de tea-tent. Dit is ook een goede plek voor het scoren van Adlib mode, de moderage van Ibiza bestaande uit meestal witte kleding voorzien van broderie en borduurwerk.

Ibiza Spanje eiland Las Dalias

Hippiebolwerk Las Dalias op Ibiza

Hippiemarkt Las dalias op ibiza, Spanje, Balearen eiland

Hippiemarkt Las Dalias op ibiza

Hippiemarkt Las dalias op ibiza, Spanje, Balearen eiland

Tassen te koop bij Las Dalias op Ibiza, Spanje, Balearen eiland

Hippiemarkt Las dalias op ibiza, Spanje, Balearen eiland

Bijzondere zeepjes te koop op de hippiemarkt Las Dalias

 

3 x Leukste dorpjes

 • San Miguel de Balansat

San Miguel de Balansat is een van de vele schattige dorpjes van Ibiza. De 16de eeuwse vestingkerk is het centrale punt, zoals in zoveel dorpen op Ibiza. Loop er zeker even binnen om de muurschilderingen te bewonderen. En daarna drink je tussen de dorpelingen van San Miguel de Balansat een koffie bij het cafeetje Estanco Can Xicu. Veel lokaler dan dit wordt het niet.

Loop binnen en bewonder de muurschilderingen in het kerkje in San Miguel, Ibiza, Balearen eiland, Spanje

Loop binnen en bewonder de muurschilderingen in het kerkje in San Miguel

 • Santa Gertrudis

Santa Gertrudis is ook al klein en overzichtelijk. Een goede plek om langs wat winkels te slenteren en natuurlijk een kerk te bezoeken. En ook in Santa Gertrudis geldt: een cafe/tapasbar is nooit ver weg. Loop vooral even binnen bij Bar Costa aan de Plaza de la Iglesia, een van de leukste pleintjes van het hele eiland. Via de bar met daarboven tientallen hammen bereik je de ruimtes daarachter. Samen vormen ze een waar museum van hedendaagse kunst. De eigenaar van de bar kreeg het idee omdat er zoveel mensen kwamen kijken naar een muurschildering die een bevriende kunstenaar aanbracht op de muur bij de bar. De huidige collectie schilderijen trekt nog veel meer mensen. Alhoewel iedereen op een zwoele lente-, zomer- of najaarsavond natuurlijk op het terras zit met een wijntje en wat tapas.

Ibiza Spanje eiland Santa Gertrudis

Santa Gertrudis op Ibiza

 • San Lorenzo

Je zou er zo aan voorbijrijden, dat San Lorenzo. Een kerk met een enorm kerkhof en enkele huizen, veel meer is het op het eerste gezicht niet. Voor een kerk op Ibiza is er altijd een groot voorportaal met een houten dak. Daar kwam vroeger het hele dorp na de dienst bijeen. Hier werden roddels doorgesproken, ontloken liefdes, werden vetes beslecht en vriendschappen aangehaald. Maar juist in dit dorp omgeven door de indrukwekkende natuur van noordelijk Ibiza vind je enkele goede restaurants dus ook dit is een goede lunchstop.

San Lorenzo op Ibiza, Balearen eiland, Spanje

San Lorenzo op Ibiza, Balearen eiland, Spanje

 

2 x Mooiste natuur

Pijnbomen, amandelbomen en olijfbomen zorgen voor wat schaduw op de lieflijke heuvels. De kruidige geur is afkomstig van rozemarijn en venkel dat hier zomaar in het wild groeit. Hier en daar graast een kudde schapen en smalle wegen leiden naar stadjes met witgekalkte huizen die half verdwijnen onder felgekleurde bougainville. Mooie natuur is nooit ver weg op Ibiza. In het noorden vind je de meer ruige natuur maar ook in het zuiden zijn er prachtige plekken.

Cala d'Hort, Ibiza, Spanje

Cala d’Hort, Ibiza, Spanje

 • Cala d’Hort en Es Vedrà

Als het om mythes, bijgeloof, zen en dergelijke gaat dan is Es Vedrà de place to be op Ibiza. Velen geloven in speciale krachten van Es Vedrà. Het eilandje, of eigenlijk meer een uit de kluiten gewassen rotspunt is niet toegankelijk maar tegen zonsondergang zie je hier altijd mensen die hopen iets van de magische krachten op te pikken. Niet bijgelovig? Geen punt! Dit stukje Ibiza bij Cala d’Hort is sowieso de moeite van het ontdekken waard vanwege de stoere bergen en uitzichten over zee.

Cala d'Hort, Ibiza, Spanje

Cala d’Hort met de magische rots, Ibiza, Spanje

 • Ses Salines Nature Reserve

Een onontdekt pareltje is Ses Salines Nature Reserve in het zuidoosten van Ibiza. Hier vind je de zoutpannen waarin zeezout gewonnen wordt. ’s Morgens vroeg heb je bovendien kans enkele flamingo’s te spotten. Het stadje bij de zoutpannen is met een kerk, een café en een of twee huisjes het kleinste van het eiland.

Het zeewater rond Ibiza is superhelder en dat is weet aan de waterplant Posidonia te danken. Dit zuiverende plantje is ook UNESCO materiaal. Bij het eiland ligt een watergrasveld van ongeveer 8 kilometer lang, een deel ervan is al 100.000 jaar oud. Het is dé zuurstoffabriek van Ibiza. De plant zorgt er bovendien voor dat er stranden bestaan: één m2 van de Posidonia zorgt per jaar voor 10 gram strand afkomstig van de skeletjes die zich aan de bladeren gehecht hebben. In de winter beschermt de muur van zeegras de stranden tegen het woeste zeewater. Snorkelen of duiken boven het zacht wuivende gras is een bijzondere, rustgevende zen-ervaring.

Ses Salines, een kerkje en wat huizen plus veel natuur. Ibiza, Balearen eiland, Spanje

Ses Salines, een kerkje en wat huizen plus veel natuur.

 

6 x Beste baaitjes en stranden

Het rustige noorden lijkt lichtjaren verwijderd van de techno-clubs in het zuiden. Hier zijn heerlijke baaitjes waar mensen voor de rust komen. Plek genoeg om ’s morgens vroeg je yogamatje uit te rollen of stand-up paddelend (Suppend) de omgeving te verkennen.

 • Strand Cala Xarraca

In het hoge noorden van Ibiza ligt het baaitje Cala Xarraca. Klein, rustig maar met natuurlijk glashelder water binnen handbereik. Een mooie plek om te kajakken. Of toch dat boek eens uit te lezen dat je al de hele vakantie met je mee sleept. Er is ook een pretentieloos restaurantje bij strand Cala Xarraca. Vanaf het terras heb je uitzicht op het baaitje. Een fijne plek voor een laat-in-de-middag wijntje met een tapas erbij.

Nog een mooi baaitje is Caló des Moltons in Port de Sant Miquel in het noordoosten van Ibiza. Het ligt op goed 20 minuten rijden van Xaracca. In diezelfde tijd kun je ook naar Es Portitxol rijden dat juist ten westen van Cala Xaracca ligt.

Restaurant Cala Xaracca op ibiza, Spanje, Balearen eiland

Restaurant Cala Xaracca op Ibiza, Spanje,

strand Cala Xaracca op ibiza, Spanje, Balearen eiland

Strand Cala Xaracca op Ibiza, Spanje

Toch liever leuke stranden en baaitjes in het zuiden?

 • Sa Caleta

Het strand Sa Caleta ligt bijna op loopafstand van de luchthaven dus ook een mooie plek om je vakantie Ibiza af te sluiten. Met een charmant restaurantje aan het strand voor die laatste al fresco lunch voor je terug naar huis vliegt. Onder een rieten parasol geniet ik van de aangename temperatuur, de rustige zee, de rode kliffen en nog heel even lekker nietsdoen.

Strand Sa Caleta vlakbij het vliegveld van Ibiza, Balearen eiland, Spanje

Strand Sa Caleta vlakbij het vliegveld van Ibiza.

 • Playa Es Cavallet

Ook Playa Es Cavallet ligt dichtbij het vliegveld, maar dan aan de oostkant ervan. Dit mooi gelegen strand is wat groter en je vindt er enkele hippe strandtenten. Dus geschikt voor wie wat meer trendy vertier zoekt.

Playa des Cavallet, trendy en vlakbij het vliegveld, Ibiza, Balearen eiland, Spanje

Playa des Cavallet, trendy en vlakbij het vliegveld

 • Playa Santa Eulalia

Dit strand bij het knusse dorp Santa Eulalia is een echt familiestrand. Het zandstrand is breed en het water ondiep. Bovendien is hier alles wat je nodig hebt voor een dagje naar het strand te huur of te koop. Even de benen strekken? Santa Eulalia is een leuk dorp met volop winkels en restaurants. Hier geen hardcore partypubliek maar meer gezinnen en rustzoekers. Santa Eulalia heft alles in huis voor een geslaagde Ibiza vakantie.

Ibiza Spanje eiland Santa Eulalia

Het strand van Santa Eulalia op Ibiza