Stranden, bossen of bruisende steden: Nederland heeft een hoop te bieden. Bovendien zijn de reisafstanden goed te overzien. Het is dan ook geheel terecht dat veel Nederlanders kiezen voor een vakantie in eigen land. Maar net zoals bij verre reizen het geval is, zul je je voor een verblijf elders in het land goed voor moeten bereiden. Met deze tips haal je alles uit je vakantie, of je nu een weekendje weggaat of meteen voor een paar weken boekt.

1. Internetten op je bestemming

Wat voor accommodatie je ook kiest, de kans is groot dat je er gebruik kunt maken van gratis wifi. Bedenk wel dat de meeste openbare netwerken verre van veilig zijn. Vooral netwerken zonder wachtwoord of met een algemeen wachtwoord brengen grote risico’s met zich mee. Iedereen die gebruikmaakt van hetzelfde netwerk kan zomaar meekijken met al je online activiteiten. Om dit te voorkomen schakel je een VPN in alvorens verbinding te maken met dergelijke wifinetwerken. Met een app voor VPN mobiel kun je je smartphone al binnen een paar tellen beveiligen tegen ongewenste meekijkers.

. Duurzame vakantie in Natuurhuisje, Schoorl, Camperduin, weekendje weg

Waar je ook verblijft, kies voor een veilige internetverbinding

 

2.  Doe alsof je thuis bent

Voor inbrekers maakt het niet zoveel uit waar je naartoe gaat en hoe lang. Zorg er dus voor dat ze geen enkele gelegenheid krijgen om bij jou in te breken. Schaf een alarmsysteem aan en schakel deze in, ook als je maar een weekendje wegblijft. Vraag je buren of ze hun auto voor jouw deur willen parkeren. Voorkom dat een lege vuilnisbak dagenlang op straat blijft staan. En stel een routine in voor slimme verlichting, zodat je huis ook tijdens jouw afwezigheid bewoond lijkt.

3. Pas je aan

Een weekendje Amsterdam is natuurlijk heel wat anders dan een camping op de Waddeneilanden. Bedenk van tevoren wat je met je vakantie wilt bereiken. Zoek je de rust op, laat campings waar veel feestvierende jongeren verblijven dan liever links liggen. Heb je kinderen, kijk dan uit naar een gezinsvriendelijke accommodatie. Tijdens regenachtige dagen kan een animatieprogramma jullie vakantie letterlijk redden.

Vakantie in eigen land: Amsterdam-Noord, NDSM terrein

Vakantie in eigen land: het NDSM terrein in Amsterdam-Noord

 

4. Laat je auto nakijken

De Wegenwacht is je grootste vriend als je onderweg pech krijgt of wanneer je auto niet meer wilt starten. Toch is het beter om te voorkomen dat je hun hulp in moet roepen. Laat voor vertrek je auto nog een keer nakijken. Misschien is dit ook het juiste moment voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Controleer je bandenspanning, het oliepeil en de ruitenwisservloeistof. Zo kunnen zelfs de smalste landweggetjes en stortbuien geen belemmering meer vormen.

 

5. Laat achterblijvers weten waar je bent

Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers. Er kan zich altijd een noodsituatie voordoen en dan is het cruciaal dat je snel te bereiken bent. Sommige telecomproviders bieden niet in iedere uithoek van het land even goede dekking. Laat het thuisfront weten waar je verblijft en via welk (vast) telefoonnummer ze contact met je kunnen opnemen.

 

6. Koop op tijd je toegangsbewijs

Het feit dat je Nederlander bent, geeft je niet automatisch voorrang bij de entree van drukbezochte attracties en musea. Koop je tickets dus tijdig online, ook als je bijvoorbeeld een Museumkaart hebt. De entree is nog steeds gratis, maar dan ben je in elk geval verzekerd van toegang tijdens het gereserveerde tijdslot.

De Zaanse Schans, een van de populairste toeristische trekpleisters van Nederland. Zaandam, de molens van de Zaanse Schans, toeristische bestemming in Zaanstad

De Zaanse Schans, een van de populairste toeristische trekpleisters van Nederland.