Vakanties zijn een geweldige manier om aan de dagelijkse drukte te ontsnappen en blijvende herinneringen te creëren. Veel mensen verzamelen souvenirs zoals T-shirts, ansichtkaarten en magneten als herinnering aan hun reis, maar je kunt ook voor meer unieke en persoonlijke aandenkens kiezen. Denk bijvoorbeeld aan stenen, bloemen en bladeren die je laat drogen of mooi gevormde stukken (drijf)hout.

. Het strand van Camperduin, Nederland

Een zee van schelpen op het strand

 

Vondsten uit de natuur

De charme is dat elke vondst een verhaal vertelt. Mijn favoriete vakantieherinneringen zijn gevangen in steentjes. Als je erop let, valt pas op in hoeveel verschillende vormen, maten en kleuren ze te vinden zijn. En elke steen heeft zijn eigen unieke textuur en gewicht. Sommige stenen zijn gevormd door natuurlijke krachten, terwijl andere zijn afgesleten door eeuwenlang menselijk gebruik.

Hoe dan ook, je hebt altijd een tastbare herinnering aan je reizen. En het verzamelen van dingen uit de natuur zorgt voor een band met de natuur en de wereld om ons heen. Door een (piep)klein stukje van de plaatsen die ik bezoek mee naar huis te nemen, herinner ik me elke keer bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen van mijn reizen.

Sprookje op palen: de pier van Sellin op het eiland Rugen. Rondreis Duitse Oostzee, van Darss naar Rugen via Stralsund, Duitsland

Stenen op het strand van Sellin op het eiland Rugen

 

Stenenverzameling

De mogelijkheden om een stenenverzameling thuis te gebruiken zijn eindeloos. Ik ken mensen die wat grotere stenen verzamelen en ze in de tuin leggen. Of ze gebruiken tijdens meditatie- of yoga-oefeningen. Ik heb van mijn verzameling kleine torentjes gemaakt van een deel van de stenen, andere liggen in een schaal. Ik heb bovendien nog plannen om een mooi stuk hout of een houten schaal als ondergrond te gebruiken. Voor ik kleur aanbreng, bewerkt ik het hout met sigma s2u nova primer, grondverf op waterbasis, die je binnen gebruikt.

Vakantiesouvenirs: stenen van over de hele wereld

Vakantiesouvenirs: stenen van over de hele wereld

 

Kleuren als herinnering

Kleuren roepen ook herinneringen op. Dus verf ik het hout in een kleur die me terugvoert naar mooie momenten. Wat me prachtig lijkt zijn de ijsblauwe kleuren van een ijsgrot Nigardsbreen in Noorwegen die ik bereikte na een pittige langlauftocht. Ook bijzonder is het mistige mosgroen van de oerbossen op Madeira. Dat wordt dus keuzes maken uit het grote aanbod van sigma verf.

Het leven in het binnenland van Madeira Vakantie op bloemeneiland Madeira, Portugal

De groene tinten van van Madeira

IJsgrot in de Nigardsbreen. Wintervakantie Noorwegen

Een kunstwerk van bevroren water

 

Respect voor de natuur

Eén ding is belangrijk bij het verzamelen van stenen, hout en bijvoorbeeld bloemen en bladeren die je droogt: respecteer de natuurlijke omgeving. Het is belangrijk om alleen herinneringen mee te nemen van plaatsen waar het legaal en gepast is om dit te doen, en om geen schade te berokkenen aan natuurlijke leefgebieden. Als je niet zeker bent van de regels in een bepaald gebied, is het altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en stenen en andere vondsten te laten waar je ze gevonden hebt.

Ik ben heel blij met mijn stenenverzameling, variërend van door water en wind gladgeschuurde stenen van onder meer het strand van Isle of White tot de ruwe, grillige rotssteentjes van een bergpad, elke steen vertelt een verhaal.

Een deel van mijn stenenverzameling. Vakantiesouvenirs: stenen van over de hele wereld

Een deel van mijn stenenverzameling