Uitgestrekte wegen met weinig verkeer, altijd omgeven door prachtige natuur. Wil je luxe en vrijheid, dan is een camper huren in Canada een goed idee. Begin je campervakantie bijvoorbeeld in Vancouver, de meest relaxte grote stad van Canada.

Rondreis met een camper door Canada, Travelhome

Natuur en stad komen samen in Vancouver

 

Reizen in Canada is reizen in ruimte. De natuur is vrijwel eindeloos, veel wegen zijn heerlijk rustig en de mensen zijn vaak relaxt. De ideale omstandigheden om een camper te huren. Want zelfs zonder camperervaring is het dankzij de vaak stille wegen een makkie om te rijden met zo’n groter vervoermiddel.

Het is een open deur maar Canada is groot en je wilt waarschijnlijk niet teveel achter het stuur zitten. Dus keuzes maken is een must, of je moet zeeën van tijd hebben. Kies je voor het westen dan start je waarschijnlijk in Vancouver. Een heerlijke stad om even te acclimatiseren en over je jetlag heen te komen voor je achter het stuur kruipt.

Verken eerst Vancouver voor je in de camper stapt. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Verken eerst Vancouver voor je in de camper stapt.

 

Highlights van Vancouver

Vancouver is vaak uitgeroepen tot beste stad om in te leven en dus het ontdekken waard. Voor een metropool van formaat gaat het er in Vancouver ontspannen aan toe. Terwijl sportievelingen de dag beginnen met een rondje joggen, vleien andere levensgenieters neer op een terrasje voor een eerste kop duurzame koffie.

Begin de dag met koffie in Gastown. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Begin de dag met organic en fair trade koffie in Gastown

 

Ministadjes in Vancouver

Eigenlijk bestaat de stad uit verschillende ministadjes die ieder een eigen sfeer hebben. Het begon ooit allemaal in Gastown, genoemd naar John ‘Gassy Jack’ Deighton die er in 1867 een saloon opende. Het einde van Gastown leek nabij toen het stadsbestuur eind jaren ’60 vorige eeuw plannen had de inmiddels verpauperde wijk op te offeren voor een snelweg. Protesten volgden en nu is Gastown is een van de meest idyllische wijkjes met met keien geplaveide straten en oude bakstenen panden die getransformeerd zijn tot goede restaurants, boetieks en galeries. En van die galeries is Coastal Peoples met kunst van de First Nations. Een andere trekpleister in de wijk is de stoomklok waaruit ieder kwartier stoom en een deuntje komen.

De stoomklok in Gastown, Vancouver. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

De stoomklok in Gastown, Vancouver

Kunst van de First Nations in Coastal Peoples gallery. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Kunst van de First Nations in Coastal Peoples gallery

Hippe winkels in Gastown, Vancouver. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Hippe winkels in Gastown, Vancouver

 

Relaxen in de Chinese tuin

Een stukje doorlopen en daar is Chinatown. De aanleg van het spoor dwars door Canada en de goudkoorts brachten vele Chinezen van over de oceaan. Hier ontsnap je aan het stadsgewoel in de Dr. Sun Yat-Sen tuin in Ming dynastie stijl met bonsaiboompjes en paviljoens, jadekleurig water met sierlijke bruggen. Een rondleiding met gids is bij de toegangsprijs inbegrepen.

Wandelen in de Dr. Sun Yat-Sen tuin in Ming dynastie stijl. Wandelen in de Chinese tuin in Vancouver. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

 

Het hippe leven in Yaletown

Hippe jongeren vinden hun weg in Yaletown, ooit een wijk met pakhuizen, nu de trendy hotspot van de stad. Stap hier op een van de kleine ovalen pontjes voor een tochtje langs de jachthaven en woonboten richting Granville Island, het Mekka voor liefhebbers van goed eten en de West Coast cuisine. De dagelijkse markt biedt alles van biologische groenten tot kant-en-klare maaltijden. Bakker Terra Breads bakt niet te weerstane broodjes en bij theeverkoper Granville Island Tea Company kun je eerst proeven voor je koopt. Loop ook even langs bij ChocolaTas, deze Belgische bonbonmaker maakt unieke lekkernijen met bijvoorbeeld rozenblaadjes. Je kunt hier ter plaatse iets eten in een van de restaurantjes waar biologisch gekookt wordt of shop een picknick bijeen.

Stap op een van de ovalen taxi's voor een tochtje over het water. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Stap op een van de ovalen taxi’s voor een tochtje over het water

Rondreis met een campeDe markt op Granville Island is het Mekka voor liefhebbers van goed etenr door Canada, Travelhom

De markt op Granville Island is het Mekka voor liefhebbers van goed eten

Sprokkel lekkers voor een picknick bij elkaar. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Sprokkel lekkers voor een picknick bij elkaar

 

Art deco in Vancouver

Downtown Vancouver is een prettige mix van oud & nieuw. Pareltjes in art deco-stijl als het Marine Building en het neoclassicistische gerechtshof waarin nu het museum Vancouver Art Gallery gehuisvest is, zijn omgeven door ranke, glimmende wolkenkrabbers waarin de klassieke gebouwen prachtig reflecteren. Het museum is overigens niet alleen geliefd vanwege de kunstverzameling van onder andere Emily Carr maar ook vanwege het rustige tuinterras.

Het Vancouver Art Gallery museum. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Het Vancouver Art Gallery museum

Oude gebouwen weerkaatsen in nieuwe in Vancouver. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Oude gebouwen weerkaatsen in nieuwe in Vancouver

 

Hotel voor chique treinreizigers

Tegenover het museum ligt het oudste hotel van de stad, het Fairmont Hotel Vancouver, in 1939 geopend door koningin Elizabeth nadat het voor de derde maal herbouwd was. Dit chateau in Victoriaanse stijl ingericht werd speciaal gebouwd om treinreizigers uit die tijd in stijl te ontvangen. Onder de gasten waren onder andere Winston Churchill, Indira Gandhi en Rudyard Kipling. Nog altijd serveert men de beste high tea van de stad met een glaasje champagne vooraf en thee speciaal samengesteld voor het Fairmont zoals Versailles lavender earl grey of Royal Bengal tiger met een vleugje kaneel en passievrucht en een etagère vol culinaire cadeautjes. Populair dus reserveren is een must.

High tea in het Fairmont hotel in Vancouver, rondreis Canada, met de camper

High tea in het Fairmont hotel in Vancouver

 

Stadsoase Stanleypark

Wat Vancouver zo’n relaxte stad maakt, is het feit dat je in no-time midden in de natuur bent. Aan de ene kant pieken de bergen boven de skyline uit, aan de andere zijde lonkt de oceaan. En de inwoners van Vancouver maken overal volop gebruik van. Stadsoase Stanleypark ligt vastgeplakt aan downtown Vancouver. Dit stadspark is het best wandelend of per fiets te verkennen via de Seawall, te beginnen bij het intieme clubhuis van de Vancouver Rowing Club. Wie fietst, moet tegen de klok in rijden om botsingen met andere fietsers en skeelerende en wandelende mensen op het smalle pad langs zee te voorkomen.

Stadsoase Stanleypark, populair bij fietsers en joggers. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Stadsoase Stanleypark, populair bij fietsers en wandelaars

 

Totempalen bij Brockton Point

Bij Brockton Point staan totempalen als hommage aan het culturele leven van de eerste bewoners van Canada, er is een theehuis en er zijn twee stadsstranden. Teveel mensen? Pak een afslag en rijd het bos in waar je je longen vol ademt met pure zuurstof. En wie na bijna negen kilometer fietsen verder wil, blijft de Seawall volgen via Granville Island tot bijvoorbeeld Kits Beach voor een prachtige zonsondergang en uitzicht op de skyline van de stad. Dat is hoe de Vancouverites zelf hun zwoele zomeravonden het liefst afsluiten.

Bij Brockton Point staan totempalen, Vancouver,Canada

Bij Brockton Point staan totempalen

 

Overtocht naar Vancouver Island

Kosmopolitisch Vancouver lijkt de hoofdstad van British Colombia maar dat is Victoria, gelegen op Vancouver Island. Het kost drie à vier uur om er met de camper en ferry te komen. Victoria is een aangenaam rustige, Brits aandoende stad met veel laagbouw en een grote natuurlijke haven waar het goed wandelen is luisterend naar jazz-spelende straatmuzikanten. En eenmaal op Vancouver Island kun je een bezoek aan de Butchart Gardens niet overslaan. De enorme botanische tuinen zijn aangelegd in een oude steengroeve. De Japanse tuin en rozentuin zijn prachtig maar het is vooral de verzonken tuin die de bezoekers even stil laat worden.

Luisteren naar straatbandjes op Vancouver island. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Luisteren naar straatbandjes op Vancouver island

Victora is de hoofdstad van British Colombia. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Het sfeervolle Victora is de hoofdstad van British Colombia

Adembenemend mooi, Butchart Gardens op Vancouver Island. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Adembenemend mooi, Butchart Gardens op Vancouver Island

Vooral de verzonken tuin van Butchart Gardens is populair. Rondreis met een camper door Canada, Travelhom

Vooral de verzonken tuin van Butchart Gardens is populair

 

Per camper naar het achterland

Vancouver is slechts het aperitief. Daarna verken je per camper het binnenland van Canada. Banff bijvoorbeeld met de hoofdstraat Banff Avenue. Deze straat vol winkels, bars en restaurants komt uit bij The Cascade of Time Gardens, inderdaad een waterval van bloemen en bomen. Banff ligt midden in het oudste nationale park van Canada. En die natuur is tot in de stad te vinden: bijna tamme herten hier staan in de achtertuinen van huizen te grazen.

Uitzicht over de winkelstraat van Banff en de Canadese Rockies. Treinreis Canada, met de Rocky Mountaineer van Banff naar Vancouver

Uitzicht over de winkelstraat van Banff en de Canadese Rockies

De botanische tuinen van Banff, Canada. Treinreis Canada, met de Rocky Mountaineer van Banff naar Vancouver

De botanische tuinen van Banff, Canada

Wilde dieren zijn bijna tam in Banff, Canada. Treinreis Canada, met de Rocky Mountaineer van Banff naar Vancouver

Wilde dieren zijn bijna tam in Banff, Canada

 

De hoogte in in Banff

De Banff gondola brengt bezoekers in enkele minuten naar Sulphur Mountain op 2281 meter hoogte voor een prachtig uitzicht over de stad en de omringende zee van bergen. Een wind die rechtstreeks van de noordpool lijkt te komen, begroet wandelaars die via de skywalk van houten vlonders en heel veel traptreden naar het oude weerstation uit 1903 klimmen.

Wat een uitzicht vanaf Sulphur Mountain. Treinreis Canada, met de Rocky Mountaineer van Banff naar Vancouver

Wat een uitzicht vanaf Sulphur Mountain

Het oude weerstation op Sulphur Mountain. Met de Gondel naar Sulphur Mountain op 2281 meter hoogte. Treinreis Canada, met de Rocky Mountaineer van Banff naar Vancouver

Het oude weerstation op Sulphur Mountain

 

Beren in Jasper

Al even sfeervol is Jasper, iets groter dan Banff en ook een mooi vertrekpunt voor ritjes in de natuur. Overal om je heen zie je de pieken van de Canadese Rockies. En de kans is zeker aanwezig dat je rijdend in je camper opeens een beer langs de kant van de weg ziet. Welkom in bearadise! In de stad staat een kerk met ‘kasteeltoren’, het toeristenbureau is opgetrokken uit stoere keien en de oude brandweerkazerne herbergt een kunstgalerij. Wil je even de benen strekken? Er is een wandeling van acht kilometer rond de stad uitgezet.

Hotel Whistler's Inn in Jasper, Canada. Rondreis, treinreis Canada, met de trein van Toronto naar Vancouver, mileubewust, sustainable, groen reizen

Hotel Whistler’s Inn in Jasper, Canada

Wat een leuke bouwstijl in Jasper, Canada. Rondreis, treinreis Canada, met de trein van Toronto naar Vancouver, mileubewust, sustainable, groen reizen

Wat een leuke bouwstijl in Jasper, Canada

 

Boondocking in Canada

Wie met een camper door Canada reist, zal het vast opvallen. Tegen de tijd dat de avond valt, zie je geregeld zomaar een camper staan, klaar voor de nacht. Dat is hoogstwaarschijnlijk legaal want in Canada mag je op veel plaatsen wildkamperen met een camper. Uitzondering zijn de wildparken. Er zijn diverse websites zoals bijvoorbeeld Free campsites waarop mensen plekken waar wildkamperen of boondocking mogelijk is delen. Check bij het verhuurbedrijf ter plaatste nog of er speciale geboden en verboden zijn.

 

Wist je dat…

  • Je voor het besturen van een camper in Canada enkel een gewoon rijbewijs B nodig hebt? Afhankelijk van de verhuurder zijn meerdere bestuurders inbegrepen in de huurprijs of je betaalt daarvoor een toeslag.
  • Je voor het rijden in Canada geen internationaal rijbewijs nodig hebt?
  • Je voor het huren van een camper een creditcard nodig hebt? Met de kaart sta je onder meer garant voor de borg.
  • Veel camperverhuurders gesloten zijn op nationale feestdagen? Voor Canada zijn dat 1 juli (Canada Day), de eerste maandag van september (Labour Day en de tweede maandag van oktober (Thanksgiving).
  • Er geregeld aanbiedingen zijn om campers van A naar B te brengen (meestal aan het begin van het seizoen). Zo bespaar je enorm op de camperhuur. Op de website van Travelhome camperreizen vind je alle details.
  • Je op je telefoon vooraf kaarten kunt downloaden van het gebied dat je bezoekt (bv via Google Maps)? Zo vind je ook als je niet online bent, de route makkelijk.