Als je zo nu en dan toerist in eigen land bent, dan kun je niet om Volendam heen. De dijk is erg toeristisch met de vele souvenirwinkeltjes maar biedt wel een superuitzicht. Tijdens de Pieperrace is dit the place to be.

Volendam, Nederland, Pieperrace

Alle zeilen bij tijdens de Pieperrace

 

Pieperrace met traditionele platbodems

Het oudste deel van Volendam, net achter de dijk, wordt het Doolhof genoemd, een wirwar van mooie huisjes en kerken langs de smalle straten waar het heerlijk slenteren is. Maar terug naar die dijk, want daar moet je zijn tijdens de Pieperrace. Je ziet daar ook Hotel Spaander, een oudje uit 1881 waar in die jaren veel kunstenaars verbleven. Ze lieten vaak schilderijen achter als betaling. Het hotel beschikt over 1400 kunstwerken! Veel beroemdheden bezochten het hotel, onder wie prinses Beatrix, Clark Gable, Mohamed Ali, en Walt Disney.

Volendam, Nederland

Een van de oudere huizen

Volendam, Nederland, Pieperrace

De haven en huizen van Volendam

 

Skûtsjes, Tjalken en Aken: varen met platbodems

In Volendam vieren ze het begin van het vaarseizoen met een race tussen traditionele zeilschepen, de Pieperrace. Dit ter herinnering aan de oorlogsjaren waarin Volendamse Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen) met aardappelen (piepers) van Friesland naar Noord-Holland voeren.
De start en finish liggen net buiten de haven van Volendam en vanaf de dijk heb je goed zicht op de vorderingen van oude platbodems. Er wordt met diverse soorten schepen gevaren: Skûtsjes, Tjalken, Aken, Klippers en visserijvaartuigen. Een spreekstalmeester geeft commentaar. Zelfs vanaf sommige terrassen kun je de wedstrijden nog volgen. Wie zelf ook het water op wil en de schepen van dichterbij wil bewonderen, boekt een retourtje op de veerdienst tussen Volendam en Marken. De veerboot vaart in een halfuur van het ene naar het andere dorp.

Volendam, Nederland, Pieperrace

De voorbereidingen in de haven

Volendam, Nederland, Pieperrace

Wie vroeg komt, heeft de beste plekjes

Volendam, Nederland, Pieperrace

Prachtig toch, die platbodems met oude zeilen

Volendam, Nederland, Pieperrace

Het is een nek aan nek race

Volendam, Nederland,

Met de veerboot naar Edam

 

Wanneer is de pieperrace?

De Pieperrace  wordt altijd het eerste weekend van april gehouden. Behalve wanneer Pasen in dat weekend valt. Dan is de Pieperrace het tweede weekend van april.