Een camperreis door The Yukon (Canada) betekent rijden over eindeloos lange wegen door verbluffend mooie natuur. Op weg naar Kluane National Park neem ik een kleine omweg naar het meest bizarre gehucht dat ik ooit bezocht: Chicken in Alaska. Heb je het eerste deel van mijn vakantie in Canada gemist? Die vind je hier.

 

Chicken Alaska, rondreis, camperreis, camper, huren, Canada, Yukon,

Camperreis Canada: Leukste verkeersbord onderweg

Taylor Highway, die kruist met de Top of the World highway. rondreis, camperreis, camper, huren, Canada, Yukon,

Vakantie Canada: Taylor Highway, die kruist met de Top of the World highway

Mijn rondreis door Yukon is een aaneenschakeling van ontmoetingen. Die avond in Dawson drink ik een glas heerlijke Canadese wijn met Sid Vandermeer. Sid is een Nederlander die tientallen jaren geleden naar Yukon kwam, gegrepen door de verhalen over de goldrush en de aanleg van de Alaska Highway. Hij trouwde drie keer, kreeg kinderen en vond zijn nieuwe thuis in de uitgestrekte leegte van Beaver Creek, een gehucht met slechts enkele huizen en tachtig inwoners. Plus een opvallend professioneel visitors centre waar Sid de scepter zwaait. Hij moet de volgende dag weer naar huis en besluit mee te rijden via de Top of the World Highway, die van Dawson naar Alaska loopt.

Sid Vandermeer naast zijn prachtige oldtimer - Yukon, Canada, rondreis, camperreis, camper, huren, Canada,

Sid Vandermeer bij zijn prachtige oldtimer

Top of the World Highway in Yukon, Canada. rondreis, camperreis, camper, huren,

Camperreis Canada: Top of the World Highway in Yukon

Top of the World Highway in Yukon, Canada. Grens met Alaska. rondreis, camperreis, camper, huren,

Top of the World Highway in Yukon, Canada. Grenspost met Alaska

Top of the World Highway in Yukon, Canada. rondreis, camperreis, camper, huren,

Top of the World Highway. Grenspost met Alaska in Poker Creek

 

Chicken, dat ligt tussen Tok en Eagle

Het moet een prachtige weg zijn, maar wij rijden voornamelijk in de wolken. “Voorbij de grens met Alaska is het vrijwel altijd helder”, voorspelt Sid. En inderdaad, na het passeren van het douanekantoortje op de grens van Canada en de Verenigde Staten (ik krijg een stempel met een eland in mijn paspoort) schijnt de zon. Op naar wat misschien het meest bizarre gehucht van Alaska is: Chicken. Zei ik Alaska? Ik bedoel het meest bizarre gehucht van de wereld. Er is een benzinestation, een eetcafé, een drankshop en bar en een winkel vol prullen, allemaal met het thema kip. Plus een stuk of tien vaste bewoners, mensen, de kippen die er permanent resideren heb ik niet geteld. Een goede stop voor een lunch. Ze serveren kip in allerlei gedaanten.

Top of the World Highway in Yukon, Canada. rondreis, camperreis, camper, huren, Canada, Yukon,

Eindeloos niets in The Yukon, Canada.

De Saloon in het gehucht Chicken, Alaska. rondreis, camperreis, camper, huren, Canada, Yukon,

De Saloon in het gehucht Chicken, Alaska

Chicken, Alaska, rondreis, camperreis, camper, huren, Canada, Yukon,

De drankwinkel in het gehucht Chicken, Alaska

 

Rondreis Canada: Bingo met de politie

Via Sid’s favoriete weg, de Alaska Highway, arriveren we in Beaver Creek. Een van de twee politieagenten van het dorp zit bij in het winkeltje van het benzinestation aan een tafel met tientallen bingokaarten. De professionele bingo stempelstift in de hand, geconcentreerd luisterend naar de radio waar de nummers uit de speaker klinken. Niet storen graag, er zijn bedragen van duizenden dollars te verdienen. Enkele meters verderop is het restaurant Buckshot Betty. Als Betty niet in het restaurant bezig is, zingt ze. Ik koop haar cd. De rest van de reis schalt haar gezang door de camper. Favoriet is ‘Dream your dream on Yukon time’. Na enkele dagen in dit gebied, voel ik al feilloos aan wat ze daarmee bedoelt.

Vervallen huis rondreis, camperreis, camper, huren, Canada, Yukon,

Vervallen huis ergens onderweg

Eindeloze wegen in Yukon, Canada. rondreis, camperreis, camper, huren, vakantie Canada, Yukon,

Eindeloze wegen in Yukon, Canada

 

Camper huren Canada

De afstanden in Yukon zijn groot en de steden en dorpen vaak bescheiden van formaat. Niet overal vind je betaalbare hotels maaar er is veel plek om een camper neer te zetten. Ik huurde een camper in Whitehorse en trok daarmee door de betoverende natuur van Yukon.

MEER CANADA

Bewaren