Het luxe leven langs de Zambezi-rivier

 

De ultieme safari-chic, daarvoor moet je bij Sausage Tree Camp in het Lower Zambezi National Park in Zambia zijn. Er is in de verschillende lodges plek voor maximaal 16 gasten, dus privacy gegarandeerd. Hier lunchte ik middenin de Zambezirivier. 

 

Zambia, Sausage Tree Camp

Zambia, vliegen naar Sausage Tree Camp

 

Een Cesna Grand Caravan brengt me van Lusaka naar de airstrip van Jeke, een streepje ontbost gebied in het Lower Zambezi National Park. Althans dat was de bedoeling. De Cesna is met ruimte voor maximaal 12 passagiers inderdaad niet veel groter dan de ludieke naam doet vermoeden: een caravan. Maar op de luchthaven van Lusaka wordt mijn bagage naar een soort 2CV met vleugels gebracht, een Beechcraft Baron 55, goed voor 4 passagiers. Ik blijk vandaag de enige gast te zijn en heb dus alle ruimte in mijn privéjet. Lekker luxe! “Achter je staat een koelbox met drankjes”, aldus de piloot. Ik ben mijn eigen flight attendant.

Het Out of Africa-gevoel is compleet als op de rode, onverharde landingsbaan van Jeke zebra’s, olifanten en impala’s het ontvangstcomité vormen. Samen met gids Chris en zijn collega’s, die mijn spullen rap achterin een jeep leggen, maak ik een ritje van tien minuten en stap dan over in een boot.

Zambia. olifanten langs de Zambezi rivier

Zambia. olifanten langs de Zambezirivier

 

Olifanten op bezoek

Varend over de Zambezi zie ik tientallen nijlpaarden in het water, krokodillen zonnebaden op de oever en enkele olifanten drinken uit de rivier. Wat een welkom in een paradijs met de naam Sausage Tree Camp. Slechts acht luxe ‘tenten’ zijn er, met oog voor privacy verdeeld over het landschap. Joseph, mijn persoonlijke munchinda (diender van de chief) begeleidt me naar mijn suite. Koloniaal ingericht met een zit- en slaapdeel dat in open verbinding staat met de badkamer met twee douches en een vrijstaand bad. Natuurlijk is er zicht op de rivier, vanuit bed, het deck en ook vanuit de private plunge pool. Terwijl ik het landschap op me laat inwerken, hoor ik geritsel in de bosjes links van me. Een minuut later loopt er een olifant onverstoorbaar op enkele meters afstand voorbij. Pfff, nog een geluk dat ik niet net onder een van de twee buitendouches stond. Dat zou pas een intieme kennismaking geweest zijn.

Zambia, olifanten bij Sausage Tree Camp

Zambia, olifanten bij Sausage Tree Camp

Zambia, olifanten bij Sausage Tree Camp

Zambia, Olifanten bij Sausage Tree Camp

 

Ludieke lunch

Na de vroege ochtendsafari kom ik terug bij het kamp. Even tijd om op te frissen en dan is er een verrassing, aldus de manager.  Ze leidt alle gasten naar een motorboot voor een lunch op locatie. En wat voor locatie. Midden in de Zambezirivier staat een barbecue, een bar, een tafel met salades en een gedekte tafel onder een afdakje tegen de brandende zon. Broekspijpen worden opgerold en ik stap het water in, met vers in het geheugen de groepjes nijlpaarden en de krokodillen die ik zojuist nog zag. Met een glas Pimms met veel vers fruit toasten we op alweer een bijzondere dag. Koks scheppen de borden vol en we gaan aan tafel, met de voeten in het water.

Zambia, Sausage Tree Camp

Zambia, Sausage Tree Camp

Zambia, Sausage Tree Camp

Zambia, Sausage Tree Camp

Sausage Tree Camp, Zambia

Ludieke lunchplek in de Zambezi rivier

 

Enjoy your bath Kim

Dit is een plek waar je nooit meer weg zou willen of in elk geval naar terug wil, bedenk ik als ik ’s avonds na de safari terugkom in mijn luxe tent en zie dat Joseph mijn bad heeft laten vollopen, een dikke laag geurend schuim als extraatje. Een pad van waxinelichtjes leidt naar het bad waar hij met bloemblaadjes op de grond heeft geschreven: Enjoy your bath Kim!

MEER ZAMBIA

Zambia, nijlpaard in de Zambezi rivier

Bewaren

Boek je vakantie naar Zambia

De beste reistijd voor Zambia is mei tot augustus. Dat is de koele, droge periode en je hebt dan de grootste kans om veel dieren te zien. Daarna volgt de hete, droge periode tot ongeveer november waarna de natte periode aanbreekt. Dat betekent overigens niet dat het iedere dag regent tijdens de natte periode. De prijzen liggen tijdens het zogenoemde groene seizoen wel een stuk lager dan in het hoogseizoen.

De vlucht van Amsterdam naar de Zambiaanse hoofdstad Lusaka duurt in het gunstigste geval ongeveer 12 uur, maar vaak ook een uur of 16 met tussenstop. Het goede nieuws: je hebt geen last van een jetlag want zomers is het in Zambia dezelfde tijd als in Nederland, ’s winters is het verschil een uur.

Zambia is als safaribestemming minder populair dan Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika. Vaak wordt een reis naar deze regio gecombineerd met Botswana en Zimbabwe en andere landen in de regio. Sausage Tree Camp is niet de meeste goedkope optie als het gaat om safari lodges maar ik heb daar wel een paar fantastische dagen gehad. Op hun website vind je alle informatie.BewareBewaren

Bewaren