Zoek je een reisbestemming met onaangetaste natuur, een uitgestrekte wildernis, een onvergetelijke gastronomie en een verrijkende cultuur? Een bestemming waar wildlife en exotische culturen aanwezig zijn? Dan is Zweeds Lapland het antwoord! In dit blog lees je waarom gastblogger Eline van Dam vindt dat jij zo snel mogelijk naar het onontdekte noorden van Zweden moet vliegen.

De middernachtzon bij Arjeplog in Zweeds Lapland, rondreis Noord-Zweden

De middernachtzon bij Arjeplog in Zweeds Lapland

 

Perfecte roadtrip bestemming

Houd je van vrijheid en wil je op eigen houtje een bestemming ontdekken? Zweeds Lapland is daar met uitstek geschikt voor. Het avontuur begint al om de hoek van het vliegveld. Wanneer je het vliegveld verlaat, en je met je comfortabele huurauto de Zweedse weg oprijdt, word je onmiddellijk omringd door de weidse wereld van het hoge noorden. Tal van intens groene naaldbomen verschijnen op je netvlies. Daarachter spot je ruige rotswanden met daar bovenop flink wat sneeuw. Plots zie je in de verte iets groots de weg oversteken. Een rendier! Na een paar uur besef je opeens dat je al een tijdje geen tegenligger bent tegengekomen. Heerlijk, je hebt de Zweedse wildernis helemaal voor jou alleen!

Rondreis door het hoge noorden in Zweden, Zweeds Lapland, roadtrip

Rondreis door het hoge noorden in Zweden

 

Zweeds Lapland: op maar twee uur vliegen

Een verre reis maken om te proeven van ongerepte oerwouden? Zeker niet! Zweeds Lapland is een gevaarlijke concurrent van alle andere oerwouden in de wereld. De oerwouden van Noord-Zweden zijn puur tot in detail. Er is weinig aan gesjoemeld. Alleen voor kleine dorpjes hebben de zuurstof bevorderende bomen plaats moeten maken. Verder voor niets. Geen gebouwen bovenop een berg. Weinig elektriciteitspalen langs de bergpassen. En soms houdt een weg zelfs op met bestaan. De krachtige natuur van Lapland is de baas. Reizen worden door locals vervolgd met de helikopter. Ook toeristen laten zich ver weg van de gebaande paden droppen in de Zweedse Wildernis. Op plekken waar geen mens komt – of zelfs bijna nog nooit een mens gekomen is.

Wandelen in Vuoggatjalme in Noord-Zweden, rondreis Zweeds lapland, hiking

Wandelen in Vuoggatjalme in Noord-Zweden

 

Wildlife tot je er bij neer valt

In de Zweedse wildernis kun je verdwalen. Je kunt water horen stromen en vallen, vogels horen fluiten. Je hoort elanden scharrelen. Zweeds Lapland kent een scala aan indrukwekkende dieren. Zelfs beren laten zich hier geregeld zien. Ze wandelen langs dorpen, steken de weg over. Hoe dieper je de natuur in gaat, hoe groter de kans dat je wolven, vossen en lynxen tegenkomt. Maar vergeet niet dat deze dieren contact met mensen vermijden. Gelukkig zijn er tal van wildlife tours te boeken. Met dit soort tours vaar je in een boot over prachtige meren, op zoek naar dorstige dieren. Of je zit een nacht in een hut van waaruit je een beer, wolf of zelfs lynx kunt spotten.

Vissen op wilde zalm in Zweeds Lapland, rondreis Noord-Zweden

Vissen op wilde zalm in Zweeds Lapland

 

Een exotische inheemse community

Voor een bijzonder volk met eeuwenoude tradities en gebruiken is het niet nodig om naar Afrika af te reizen. In Lapland leven de Sami. Deze kleurrijke nomaden zijn de eerste inwoners van Lapland en Noord-Rusland. Hun land noemen zij Sápmi. Ze leven tussen de met sneeuw bedekte bergen, ruige rivieren en uitgestrekte toendra’s. Het is het enige inheemse en oorspronkelijke volk dat Europa kent.

Tot rust komen aan het Amarnas meer in Zweeds Lapland, rondreis, roadtrip Noord-Zweden

Tot rust komen aan het Amarnas meer in Zweeds Lapland

De Sami kun je vergelijken met de Indianen en Maori. Ze hebben hun eigen taal, tradities en leven op een heel andere manier dan de samenlevingen om hen heen. De voorvaderen van de huidige Sami waren jagers en verzamelaars. Ze leefden van het land zonder dit aan te tasten of uit te buiten. Voor het grootste gedeelte leefden de Sami van de rendieren. Vandaag de dag leven veel Sami deels in moderne huizen en deels in traditionele kota’s. Als reiziger kun je op bezoek gaan bij een Sami community en je laten inspireren door hun mooie tradities en gebruiken.

De Sami architectuur in Noord-Zweden, rondreis Zweeds Lapland

De Sami architectuur in Noord-Zweden

 

Bevordert je gezondheid

Duizenden groene naaldbomen, weinig uitlaatgassen, 24 uur zon en de gezondste gerechten. Zweeds Lapland bevordert jouw gezondheid. Wanneer je tijdens je hike diep inhaleert, voel je je longen gevuld worden met pure zuurstof. Een frisse lucht die jou in elke vezel van je lichaam voorziet van positieve energie. Omdat het zo fijn is om buiten te zijn, is iedereen in Zweeds Lapland ook buiten. Er wordt gewerkt, gespeeld en ontspannen. In het weekend gaan ze hardlopend de wildernis in. ‘s Avonds pakken ze hun boot om op het meer van de middernachtzon te genieten. De maaltijden bestaan uit in het wild geplukte kruiden, vers gevangen vis of sappig rendiervlees van rendieren die door heel Lapland hebben gezworven. De Zweden in deze regio lijken 10 jaar jonger dan dat ze in werkelijkheid zijn. Tel daar de ontspannende sauna’s en de verkoelende meren bij op. Want de badkamer, of tuin, van een Zweed in Lapland is niet compleet zonder sauna!

Raften en dan naar de sauna bij Kraja hotel in Zweeds Lapland, rondreis Noord-Zweden

Raften en dan naar de sauna bij Kraja hotel in Zweeds Lapland

Wil je Zweeds Lapland tot in detail ervaren? Boek je individuele fly & drive rondreis naar het ongerepte noorden via Voigt Travel en ben verzekerd van unieke en complete belevenisreizen.