Het afscheid van Saintes-Maries-de-la-Mer valt zwaar. Er heerst een bijzonder sfeertje in dit kustplaatsje. Maar na een ietwat toeristisch boottochtje is het echt tijd voor het laatste deel van mijn fietstrip. Op naar Arles, de stad van Vincent van Gogh.
Arles, de poort tot de Camargue
Terug op het ‘vasteland’ wordt het snel groener en zorgen de bomen weer voor wat schaduw. Nog voor de zoutpannen van Salin-de-Giraud buigt de weg af naar het noorden, waar Arles op een dik uur fietsen ligt. Het mooiste stuk voert langs de oostelijke oever van het uitgestrekte Étang de Vaccarès, met meren en duinen die tot aan de kust lopen. Als de rijstvelden uit zicht verdwijnen en de eerste wijngaarden opdoemen, komt ook de stad die Vincent van Gogh beroemd maakte in het zicht. De Pont de Trinquetaille, die de schilder tijdens een van zijn productiefste periodes in 1888 vastlegde, is het eindpunt in Arles.
Fietsen Frankrijk: de stad van Van Gogh
De Poort tot de Camargue, waar de Rhône zich splitst in twee grote takken en de delta, dankt zijn faam behalve aan Van Gogh vooral aan zijn Romeinse erfgoed. Het amfitheater, dat nog altijd in gebruik is, de begraafplaats Les Alyscamps en het antieke theater bepalen al bijna tweeduizend jaar het karakter van deze Zuid-Franse stad. Een spannend contrast met zijn achterland, waar de natuur al honderden jaren iedere dag een ander gezicht laat zien.
Ik laat de fiets de fiets en dwaal doelloos door de smalle straten. Uit openstaande ramen waaieren etensgeuren, gezellige terrassen lonken. Wat een heerlijke fietstocht was dit door een heel on-Frans landschap. En dan eindigen in wat dankzij Van Gogh een van de bekendste steden van Frankrijk is. Tijd voor een vin blanc. Santé!
Tip: lunch bij Le Mas St. Bertrand
Net buiten de fietsroute, maar het onweggetje waard: Le Mas St. Bertrand in Salin-de-Giraud, een traditionele Provençaalse boerderij. Onder de parasols is het er heerlijk uitblazen. De fantastische vissoep doet de rest. Er is ook een atelier/galerie met schilderijen en sculpturen.
Tip: Het rijke verleden van Aigues Mortes
Net buiten de Camargue ligt Aigues Mortes, letterlijk dode wateren, een vestingstadje dat nog puntgaaf is. In de 13e eeuw was het de vertrekhaven voor de kruistochten, maar inmiddels ligt de stad niet meer direct aan zee. Daar liggen nu zoutmoerassen, waar de firma Salins zout wint. Aigues Mortes was ook een belangrijke handelshaven: voor de goederen die naar de schepen gingen waren aan de zuidzijde maar liefst vijf poorten gemaakt. De middeleeuwse stadsmuren, met een lengte van 1634 meter, zijn tegen betaling toegankelijk voor een wandeling. De Tour de Constance uit 1242 biedt het beste uitzicht over de zoutmoerassen en de bergen.
MEER BLOGS FIETSVAKANTIE FRANKRIJK
Mijn fietstocht door Frankrijk begon in Saint Gilles, een knus dorpje zoals er zo veel zijn in Zuid-Frankrijk. Via prachtige velden vol zonnebloemen en langs kuddes witte paarden fietste ik naar het kustplaatsje Saintes-Maries-de-la-Mer. In het tweede deel van deze fietsvakantie verkende ik per jeep het gebied rond deze stad. Ik ontmoette er de beroemde paarden, spotte flamingo’s en bewonderde de stoere zwarte stieren.
Leuk verslag! Ik werk bij een fietsverhuurbedrijf in Amsterdam, voornamelijk er in gerold omdat ik gek ben op fietsen. In mijn vrije tijd ben ik zelf dus ook veel op pad en lees graag over andermans avonturen, tips en fietsroutes. Bedankt voor het leesvoer 🙂 Zal je site zeker blijven volgen!
Dank je!