Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, vinden de Nederlanders. Voor St. Moritz (Zwitserland) geldt juist het tegenovergestelde. En dus is er onder meer cricket op ijs, polo op ijs en paardenrennen op ijs, de wereldberoemde White Turf.

 

Paardenrennen op een bevroren meer, The White Turf in St. Moritz

Paardenrennen op een bevroren meer, The White Turf in St. Moritz

Bezoekers van de White Turf hoeven hun chique hoofd niet te breken over waar ze hun Jaguar, Rolls Royce, Corvette, Hummer of Range Rover moeten parkeren. Dat kan op het bevroren meer, op enkele meters afstand van de renbaan. De ijs/sneeuwlaag van plusminus 70 centimeter dik moet de vierwielers kunnen houden.

Je Rolls Royce parkeer je gewoon op het ijs, wintersport St. Moritz, Zwitserland

Je Rolls Royce parkeer je gewoon op het ijs

 

Elegant en flamboyant

De jetset en de wannabees hebben alles uit de kast gehaald want de jaarlijkse paardenraces op het bevroren meer van St. Moritz bieden een goede kans om te zien en gezien te worden. De dames zien er elegant, flamboyant en sophisticated uit. Ze zijn gelift, gebotoxd en opgevuld. Het is alsof je op een privé-party van de plaatselijke plastisch chirurg beland bent. De bezoekers trekken hun creditcards voor alweer een fles champagne, een schaal zeevruchten, een exclusief gerecht met truffel of enkele lepeltjes kaviaar. De zonovergoten terrassen tussen de witte tenten op het bevroren meer zijn afgeladen. Dat er ook nog paardenraces gehouden worden, lijkt een groot deel van de duizenden aanwezigen te ontgaan. Des te beter voor wie het wel interesseert, je kunt zonder dringen vooraan staan tijdens de zes races.

Op het terras is het drukker dan bij de renbaan, wintersport St. Moritz, Zwitserland

Op het terras is het drukker dan bij de renbaan

Hond en baas in St Moritz, Zwitserland, wintersport St. Moritz, Zwitserland

Hond en baas in St. Moritz, Zwitserland

De dames zien er elegant, flamboyant en sophisticated uit, wintersport St. Moritz, Zwitserland

De bontkraag van de jas gaat perfect over in het bontje van het hondje, St. Moritz, Zwitserland

 

White Turf: de paarden staan op scherp

Die races vormen het echte spektakel. De paarden staan op scherp: neusgaten wijd opengesperd, de spieren gespannen, het schuim op de lippen. Hun adem vormt een witte wolk in de koude lucht. De achterste paarden en jockeys zien niets meer: een regen van stukken sneeuw en ijs daalt neer op de onfortuinlijken die niet in de voorste linie zitten. In de white turf, het ‘witte gras’ staan centimeters diepe afdrukken van paardenhoeven. Zodra ze voorbij zijn, blijft een metershoge witte waas achter: de ruiters lijken in de lucht te zweven. Het ijs onder mijn voeten vibreert nog een tijdje na.

Even iets anders tijdens je weekje wintersport in Zwisterland, wintersport St. Moritz, Zwitserland

Even iets anders tijdens je weekje wintersport in Zwisterland

Dankzij speciale hoefijzers blijven de paarden op de been, White Turf, wintersport St. Moritz, Zwitserland

Dankzij speciale hoefijzers blijven de paarden op de been

Opspattende stukken ijs benemen je het uitzicht tijdens de White Turf in St. Moritz, wintersport St. Moritz, Zwitserland

Opspattende stukken ijs benemen je het uitzicht tijdens de White Turf in St. Moritz

 

St. Moritz: exclusieve skijöring

Er zijn zes races waaronder het exclusieve skikjöring, dit jaar voor de 111de keer. Hierbij zitten er geen jockeys op de paarden maar worden de ‘Gladiatoren van de White Turf’ voortgetrokken door de dieren. Met 50 kilometer per uur vliegen ze over het ijs. Een speciale uitrusting moet ervoor zorgen dat skiërs niet gewond raken door opspattende ijsklompen. Paard en mens kunnen niet samen oefenen, de skiër moet geheel vertrouwen op de kunde van de trainer. Niemand raakt gewond, iedereen kan door naar de volgende racedag, zondag aanstaande. Als rond halfvier de laatste race verreden is, loopt het terrein snel leeg. Er is nog tijd voor een bubbelend après-ski drankje bij de champagnebar op de piste van Corviglia. Of je kiest voor nog enkele afdalingen van de pistes. St. Moritz is ten slotte ook nog een wintersport-bestemming.

Een bijzonder onderdeel is skijoring waarbij jockeys op ski's achter de paarden hangen, wintersport St. Moritz, Zwitserland

Een bijzonder onderdeel is skijoring waarbij jockeys op ski’s achter de paarden hangen

In volle vaart vooruit op The White Turf in St. Moritz, wintersport St. Moritz, Zwitserland

In volle vaart vooruit op The White Turf in St. Moritz

Kleding in stijl tijdens de paardenrennen op het ijs in St. Moritz, wintersport St. Moritz, Zwitserland

Kleding in stijl tijdens de paardenrennen op het ijs in St. Moritz

 

Wanneer zijn de paardenraces op het ijs?

Wil je je wintersportvakantie dit jaar graag rondom de paardenraces organiseren? De White Turf in St. Moritz, Zwitserland wordt ieder jaar gehouden op de eerste drie zondagen van februari. Een sta-plaats kost 20 CHF (17 euro).

, wintersport St. Moritz, Zwitserland

Hi daar….

 

MEER WINTERSPORT IN ZWITSERLAND

Er is nog een plek in Zwitserland waar te tijdens het wintersporten kunt genieten van paardenraces op het ijs, in Arosa. Er is in Arosa trouwens ook een hotel met een fantastische wellnessruimte, het Tschuggen Hotel.

Wellness in het Tschuggen hotel