Vakanties zijn al duur genoeg. Dus het is altijd fijn als je kunt besparen zonder in te leveren op kwaliteit of de beleving. Hier de beste bespaartips, soms krijg je korting, soms is een activiteit zelfs gratis.

 

Goedkope vluchten

Vaak begint een buitenlandse vakantie trip met het boeken van vliegtickets. Zit je niet vast aan bepaalde reisdagen, dan kun je vaak behoorlijk besparen. Veel vergelijksites bieden extra opties om goedkope tickets te vinden. Bij Skyscanner of Google kun je zoeken op maand in plaats van vaste data. Je ziet dan direct wat een ticket kost op welke dag en hoe je dus kunt besparen door een dag eerder of later te vertrekken of terug te komen. Bij Skyscanner kun je ook een alert instellen zodat je per mail een berichtje krijgt als de prijs van het ticket verandert. Probeer verschillende vergelijkingssites want ze coveren niet allemaal alle luchtvaartmaatschappijen. Check ook vluchten van vliegvelden in omringende landen, dat kan enorm schelen in prijs.

Vliegen over het gletsjergebied van Kluane National Park

Vliegen over het gletsjergebied van Kluane National Park

 

Goedkoper parkeren

Düsseldorf is één van die vliegvelden vanwaar je vaak goedkoper kunt vliegen. De luchthaven is goed bereikbaar vanuit Nederland. Maar als je vlucht vroeg vertrekt of laat aankomt, is reizen per openbaar vervoer lastig. Misschien is er een aardige buur of een familielid voor wie een nachtelijk ritje geen probleem is. Is zo iemand niet gevonden en is een taxi echt te duur, dan maar met de eigen auto naar de luchthaven. Parkeren kan een behoorlijke kostenpost zijn, maar dat hoeft niet. Er zijn diverse mogelijkheden om geld te besparen als je bij Airport Düsseldorf gaat parkeren. Je auto staat veilig en met een shuttle-busje word je snel naar het vliegveld gebracht. Dat kan al vanaf 14 euro per week. Of kies voor het nog luxere valet-parking waarbij je auto van de vertrekhal naar het parkeerterrein wordt gebracht. En weer klaarstaat als je terugkomt.

Goedkoper parkeren bij vliegveld Düsseldorf met Parkos

Goedkoper parkeren bij vliegveld Düsseldorf met Parkos

 

Gratis stadswandelingen

Op steeds meer plekken kun je gratis stadswandelingen doen. In San Francisco ging ik mee met een tour van San Francisco City Guides. Vrijwilligers nemen je mee naar een wijk in de stad en vertellen aan de hand van een thema alle ins en outs. Heb je genoten van de tour, dan is een donatie natuurlijk welkom, maar niet verplicht. Iedere dag zijn er verschillende tours. Ook in Brussel werd ik rondgeleid door een heel enthousiaste en zeer deskundige Greeter. Je vindt Greeters in meer dan 100 plaatsen over de hele wereld van Togo en Madagaskar tot Nederland en Nepal. De tours zijn gratis en maar je moet wel van tevoren boeken. Bij die boeking geeft je je interesses op zodat je een vrijwilliger krijgt die bij jouw wensen past. Zo’n ontmoeting is ook goed voor indisertips over goede restaurantjes en leuke cafés et cetera.

Tip: lunchen of borrelen bij Pier 23, San Francisco

Tip: lunchen of borrelen bij Pier 23

 

Uit eten met korting

Eten buiten de deur maakt een vakantie extra bijzonder en ontspannend. Heerlijke nieuwe dingen proeven in dat ene bijzondere lokale tentje. Maar uit eten gaan is vaak ook behoorlijk duur. Op de website van The Fork staan altijd restaurants die eten met korting aanbieden, vaak 30 tot 50%.

Een mjammie vegan burger bij Neighbours Kitchen. Duurzame stedentrip Almere, Flevoland, Nederland, staycation

Check The Fork voor uit eten met korting

 

Stedentrip met gratis activiteiten

Het is wat zoekwerk, maar veel steden bieden gratis activiteiten aan. In Engeland zijn veel musea bijvoorbeeld standaard gratis te bezoeken. In andere landen is dat vaak een dag per week of maand. Vaak vind je leuke gratis-om-te-doen tips op toeristische websites van steden. Ook vind je op die websites vaak wandelingen met een thema, bijvoorbeeld street art. Het plattegrondje kun je meestal gratis downloaden of er is een gratis app. Het toch dure Kopenhagen werd bijvoorbeeld heel betaalbaar dankzij de dingen die je daar gratis of bijna voor niets kunt doen.

Hotspots stedentrip Londen Engeland bezienswaardigheden millennium bridge

Hotspots in Londen: musea zijn vaak gratis