Zoek je voor de vakantie nog een een bijzondere B&B in Kroatië? Gevonden! Repro Eko farm ligt op drie kwartier rijden van Zagreb. Deze biologische boerderij in Volavje is dé plek om volledig tot rust te komen. Maar ook om heerlijk biologisch én vegan te eten.

 

De zes katten voelen zich helemaal thuis bij B&B Repro Eko, vlakbij Zagreb, B&B in Kroatie, B&B Repro Eko in Volavje, vlakbij Zagreb

De zes katten voelen zich helemaal thuis bij B&B Repro Eko, vlakbij Zagreb

Ik ben nog geen meter door de poort en ik tel al drie katten. Er blijken er zes te zijn. Allemaal geadopteerd. En allemaal zijn ze al dan niet licht gehandicapt. Een blind oog, ze missen een stuk staart of een stukje van een poot. Hier worden ze liefdevol opgevangen door Dragica en haar familie. Ze hebben een super leven hier. De vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Ze krijgen eten en aandacht en ‘s winters kunnen ze lekker warm naar binnen.

De adoptiekatten bij B&B Repro Ekofarm in Kroatie, B&B in Kroatie, B&B Repro Eko in Volavje, vlakbij Zagreb

De adoptiekatten bij B&B Repro Ekofarm in Kroatie

 

Biologische B&B in Kroatië

Die aandacht is er ook voor de gasten. Ik voel me al na enkele minuten helemaal thuis. Dat komt door de vriendelijke ontvangst. Maar ook door de mooie kamer waar ik zal slapen. Ingericht met antieke meubels: uitnodigend, huiselijk en ruim. Bovendien mag ik gebruik maken van de keuken en de bibliotheek. Zo’n bed & breakfast vakantiewoning is toch leuker dan een hotel.

Repro Eko, een bijzondere, biologische B&B in Kroatie.B&B in Kroatie, B&B Repro Eko in Volavje, vlakbij Zagreb

Repro Eko, een bijzondere, biologische B&B in Kroatie.

 

Organic wijngaarden

Maar eerst wil ik naar buiten. De biologische boerderij ligt langs een beekje waar vroeger een watermolen was. Die werd gebruikt om meel te maken. Nog altijd wordt hier meel gemaakt, maar nu met gebruik van elektriciteit. Op tafel staan groenten snacks en nootjes, plus een karaf huisgemaakte limonade en natuurlijk wijn. We zijn ten slotte in een wijngebied en Dragica heeft eigen wijngaarden die al generaties in de familie zijn. Van de druivenoogst maken ze ongeveer 200 flessen wijn, of iets meer of minder afhankelijk van hoe het druivenjaar is. Dat is vooral voor eigen gebruik. Er groeien allerlei soorten druiven die passen perfect bij elkaar, constateer ik als ik proef van de frisse, droge witte huiswijn.

B&B in Kroatie, B&B Repro Eko in Volavje, vlakbij Zagreb

B&B Repro Eko ligt heerlijk rustig in landelijk gebied

B&B in Kroatie, B&B Repro Eko in Volavje, vlakbij Zagreb

Nog altijd wordt er meel gemaakt bij Repro Eko farm

 

Groenten uit eigen tuin

Voor het diner loop ik even door de tuin. Er is een behoorlijk grote organic moestuin met allerlei soorten groenten. Ik pik wat van de kersen die té uitnodigend rijp aan de takken van de kersenbomen hangen. Via het beekje dat langs het huis stroomt kom ik weer bij het huis, waar enkele katten op een knuffel wachten. Tijd voor het diner want ook al is dit een bed and breakfast, je kunt er ook lunchen en dineren.

Veel groenten komen uit eigen moestuin van de B&B

 

Vegan eten bij Repro Eko Farm

Het eten dat bij Repro Eko Farm geserveerd wordt, is volledig veganistisch. Dragica en dochter Nina eten gezellig mee. We beginnen met een brandnetelsoep met nog warm brood dat net uit de oven komt. Wat een feestje. De brandnetels zijn eerder die dag vers geplukt. De grootste verrassing is de gefrituurde seitan, ook huisgemaakt. Niet vet en bomvol smaak. Heerlijk bij de knapperig gebakken groenten. De familie blijkt een heel bedrijf in biologische, vegan producten te hebben. Ze verkopen huisgemaakt tofu en seitan op verschillende manieren bereid aan biologische winkels in heel Kroatië.

Alles wat je bij deze B&B eet is biologisch, vegan en huisgemaakt, B&B in Kroatie, B&B Repro Eko in Volavje, vlakbij Zagreb

Alles wat je bij deze B&B eet is biologisch, vegan en huisgemaakt

 

Slapen bij een bijzondere B&B in Kroatië

Na een lange dag wilde ik eigenlijk vroeg naar bed gaan maar de gesprekken met Dragica en dochter Nina zijn zo gezellig dat het zo twaalf uur is. Mijn kamer ligt op de eerste verdieping van het oude huis. De originele houten vloer kraakt onder mijn voeten. Maar als ik eenmaal lig, hoor ik enkel het geklater van het beekje dat vlak naast het huis stroomt. Een perfect begin van mijn autovakantie in Kroatië. Het uitgebreide ontbijt de volgende ochtend maakt het verblijf in deze leuke B&B helemaal af.

Langs de B&B stroomt een klaterend beekje

B&B in Kroatie, B&B Repro Eko in Volavje, vlakbij Zagreb

Even helemaal niets hoeven bij B&B Repro Eko in Kroatie

 

MEER KROATIE

Repro Eko is een prachtige uitvalsbasis voor het ontdekken van de regio ten westen van Zagreb. Rijd de wijnroute of ga wandelen en/of fietsen in natuurpark Zumberak. Mijn blog staat vol tips.

wandelen in de natuur, vakantie Kroatie, Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

Žumberak-Samoborsko gorje natuurpark

Er zijn natuurlijk meer prachtige locatie waar je kunt overnachten in Kroatië. Op een boerderij bijvoorbeeld, middenin het truffelgebied, met een prachtig uitzicht op een bergdorpje.

Uitzicht op het dorpje Motovun in Istrie, Kroatie

Het dorpje Motovun in Istrie, Kroatie