Een stedentrip Sevilla is altijd een goed idee. Hier mijn budgettips en andere aanraders voor niet te missen bezienswaardigheden en hotspots in Sevilla.

Stedentrip Sevilla: Puente Isabel II of Puente de Triana, de brug naar de wijk Triana

3 x dé bezienswaardigheden in Sevilla

 • De kathedraal

Tijdens een stedentrip Sevilla kun je niet om de kathedraal heen. Ooit stond op deze plek een moskee die als basis gebruikt werd voor het bouwen van de kathedraal. Alleen de binnenplaats en de Giralda toren zijn bewaard gebleven. Die laatste was de minaret van de moskee. In die toren zijn trowuens geen traptreden maar er is een helling. Dit zodat de muezzin die vijf keer per dag vanuit de toren moest oproepen tot het gebed zittend op een ezel naar boven kon.

In kathedraal liggen meer dan 600 mensen begraven. Het beroemdste graf is dat van Christopher Columbus. Nog een laatste weetje over de kathedraal. Ooit werd een deel van het grote schilderij van Morillo gestolen. Dat stuk werd te koop aangeboden in New York. De eigenaar van de kunstgalerie kocht het voor een luttele 250 dollar en gaf het terug aan kathedraal.

De kathedraal van Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

De kathedraal van Sevilla

Een koepel in de kathedraal van Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Een koepel in de kathedraal van Sevilla

Het graf van Columbus in de kathedraal van Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Het graf van Columbus in de kathedraal van Sevilla

 

 • Real Alcázar (koninklijk paleis van Sevilla)

Een bezoek aan het populaire Reales Alcázares de Sevilla moet je tegenwoordig goed plannen want er staan standaard lange rijen voor de ingang. Zelfs op regenachtige dagen. Maar eenmaal binnen is het wel eindeloos genieten van de Moorse architectuur in de vele zalen. En zelfs buiten is alles even mooi, zoals bijvoorbeeld de grote vijver. Daarna is het nog heerlijk wandelen in de tuinen tussen de pauwen. Budgettip: op maandag kun je gratis naar binnen. Als je geen zin hebt om in de rij te wachten, kun je via de officiële website tegen 1 euro reserveringskosten alvast een kaartje kopen.

Patio de las Doncellas, Een van de populairste bezienswaardigheden; het Real Alcázar in Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Patio de las Doncellas, een van de populairste bezienswaardigheden in het Real Alcázar

Details van het Real Alcázar in Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Details van het Real Alcázar in Sevilla

De Baños de María Padilla, wateropslag van het Real Alcázar in Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

De wateropslag Baños de María Padilla van het Real Alcázar in Sevilla

 

 • Plaza de España

Budgettip: Plaza de España was het kloppend hart van Sevilla tijdens de Wereldtentoonstelling van 1929. Die trouwens samen met Barcelona georganiseerd werd. Op het plein staat een halfrond gebouw met aan de voet ervan bankjes en tegeltableaus die alle Spaanse provincies vertegenwoordigen. In de omgeving werden diverse landenpaviljoens gebouwd die nog altijd van buiten te bewonderen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Mexicaanse, het Marokkaanse en het Argentijnse paviljoen. Het plein is gratis te bezoeken.

Stedentrip Sevilla: het kleurrijke Plaza de España

Stedentrip Sevilla: het kleurrijke Plaza de España

Stedentrip Sevilla: het kleurrijke Plaza de España

 

3 x hoge hotspots in in Sevilla

 • Lunchen bij El Corte Inglés

Lunchen wordt een gourmet experience bij het Spaanse warenhuis El Corte Inglés. Het terras op de vijfde verdieping biedt een fijn uitzicht op de kathedraal en de rest van de stad. Ik kies voor de Tapa Experience en dat betekent royaal belegde broodjes, vega, vis of vlees. Wow. Een goed wit wijntje erbij maakt samen met het uitzicht het vakantiegevoel compleet.

Het restaurant van El Corte Ingles in Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Het restaurant van El Corte Ingles in Sevilla

Lunchen met uitzicht bij El Corte Ingles. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Lunchen met uitzicht bij El Corte Ingles

 

 • Wandelen over paddenstoelen

Metropol Parasol of Las Setas op de Plaza de la Encarnación is het werk van de Duitse architect Jürgen Mayer. De randen van de enorme houten constructie tikken bijna de balkons van omringende huizen aan. De paddenstoelen waren klaar in 2011 en kosten een slordige 86 miljoen. Maar daarvoor heb je wel een fantastisch wandelpad op grote hoogte. Onder de parasols gaan onder meer opgravingen schuil, het is de grootste Romeinse archeologische site in Sevilla. Onder de setas is een fijne versmarkt. En boven is er nog een restaurant/rooftop bar, dus plan je bezoek lekker ruim.

Loop zeker een rondje over de Metropol Parasol in Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Loop zeker een rondje over de Metropol Parasol in Sevilla

. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

De markt onder Metropol Parasol, Sevilla

 

 • Cava bij zonsondergang

Een hotel middenin het centrum op steenworp afstand van de kathedraal heeft z’n voordelen. Zeker als dat hotel ook nog een dakterras heeft zoals Hotel Doña María (Calle Don Remondo 19). Wat een heerlijke plek voor een fris-bubbelend glas cava tegen zonsondergang. Ook toegankelijk voor niet-hotelgasten.

 

 

1 x swingen in Sevilla

Flamencoshow plus -museum

De zwoele flamenco hoort bij Sevilla. En daarom ook een bezoek aan het Flamenco museum. Feniciërs dansten 1000 jaar voor Chr. al een soort flamenco en de Romeinen in 200 v Chr. ook. Maar Arabieren hadden grootste invloeden. De muziek die bij flamenco hoort, klinkt ook als Arabisch gezang. Toen de katholieken de flamenco verboden, kwamen Joden, arme christenen, zigeuners en Arabieren stiekem samen en dansten. Uiteindelijk ontstond de flamenco zoals wij die kennen met het sensuele van Zuid-Amerikaanse slaven en de voetbewegingen van Franse balletdansers. In het museum zijn dagelijks meerdere shows te zien. Het is zeer de moeite een van die shows te gaan zien. Helaas was fotograferen verboden.

Museo del Baile Flamenco, Calle Manuel Rojas Marcos 3, Sevilla

Bezoek een flamenco-voorstelling en het flamenco-museum in Sevilla . Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Bezoek een flamenco-voorstelling en het flamenco-museum in Sevilla

 

3 x eten in Sevilla

 • Ontbijten bij de Triana markt

Budgettip Mijn favoriete plek voor eenvoudig maar o zo smaakvol ontbijt is de Mercado de Triana bij de Triana brug. Voor een paar euro heb je er een pan con tomate en een potje thee of een goede kop koffie. Intussen kun je heerlijk mensen kijken die in de markthallen hun dagelijkse boodschappen doen. Ben je iets later op de dag? Er zijn verschillende stalletjes waar je kunt eten, altijd lekker vers. Na het eten koop je hier de beste culinaire souvenirs, goede kruiden bijvoorbeeld. Ga niet te laat, de markt sluit om 15.00 uur.

Triana markt, Calle San Jorge 6, Sevilla

Ontbijten in de markthal voor enkele euro's, budgettips, Sevilla

Ontbijten in de markthal voor enkele euro’s

Inkopen doen op de markt bij de Triana brug. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Inkopen doen op de markt bij de Triana brug

De markt bij de Triana brug, Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Winkelen en dan koken in de markthal bij de Triana brug

 

 • Trendy restaurant Anibal

Bij binnenkomst zie je een kleine counter met een tapas experience, dan denk je nog wat een schattig restaurantje. Maar eenmaal binnen bij deze hotspot blijf je van ruimte naar ruimte lopen. Bij restaurant Anibal zijn de ruimtes ingericht in de sfeer van de verschillende continenten. Dus kies je sfeer en bestel van de menukaart allerlei lekkers uit alle uithoeken van de wereld. Kiezen is moeilijk maar delen met je tafelgenoten is geen probleem.

Anibal Restaurant, Calle Madre de Dios 8, Sevilla

Trendy restaurant Anibal in Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Trendy restaurant Anibal in Sevilla

 

 • Tapas bij Bar Casa Morales

Casa Morales is een old school bar/restaurant (uit 1850) met metershoge keramieken wijnvaten langs de muur. Leeg helaas. Daarnaast wordt er ook veel sherry geschonken in de bar. En die varieert van mierzoet tot gortdroog. Bij je drankje bestel je hier wat tapas die op een van de wijnvaten uitgeschreven staan. Het zijn veelal klassiekers. Je gaat hier niet naartoe voor culinaire hoogstandjes maar voor de authentieke sfeer. Als ik in Sevilla woonde, sprak ik hier vaak af.

Eten bij bar Casa Morales in Sevilla

Eten bij bar Casa Morales in Sevilla

 

4 x budgettips: gratis in Sevilla

 Sevilla on a budget. De kosten voor musea en andere bezienswaardigheden kunnen tijdens een stedentrip behoorlijk oplopen. Met deze budgettips houd je je uitgaven tot een minimum beperkt.

 • Palacio de las Dueñas 

Heerlijk om te zien hoe de well-to-do leefden in het oude Sevilla. Dat leven voltrok zich in het geval van Palacio de las Dueñas achter serieuze muren. Maar ben je eenmaal door de poort dan geeft het 15de eeuwse Palacio de las Dueñas alle geheimen prijs. Via een weelderige binnentuin met daaromheen een galerij kom je in de stijlkamers. En daar kijk je je ogen uit. De kunstcollectie is immens en dankzij de inrichting zie je de vroegere bewoners bijna terwijl ze hun dagelijkse dingen doen.

Budgettip De toegang is gratis op maandagen (behalve op feestdagen) vanaf 4 uur ’s middags tot met maximum aantal bezoekers bereikt is.

Palacio de las Dueñas, Calle Dueñas 5, Sevilla

Entree van het paleis Las Duenas. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Entree van het Palacio de las Dueñas

De binnentuin van paleis Las Duenas in Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

De binnentuin van paleis Las Duenas in Sevilla

 

 • General Archive of the Indies

In dit UESCO Werelderfgoedgebouw worden een slordige 80 miljoen documenten en pagina’s plus 8000 landkaarten bewaard die de relatie tussen Spanje en de ontdekking en de kolonisatie van Amerika blootleggen. De trappen naar dit enorme historische archief zijn al indrukwekkend. Nog meer indruk maken de kasten vol papierwerk langs de muren van de zalen. In totaal zo’n acht kilometer boekenplanken.

Budgettip Je kunt het archief van di t/m zo gratis bezoeken, op enkele religieuze feestdagen na.

General Archive of the Indies, Avenida de la Constitución 3 (naast de kathedraal)

Het trappenhuis van het Archivo General de Indias. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Het trappenhuis van het Archivo General de Indias

Zalen vol documenten in het Archivo General de Indias. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Zalen vol documenten in het Archivo General de Indias

 

 • Hospital de la Santa Caridad

Hospital de la Santa Caridad ligt op de plek van de oude scheepswerven van Sevilla in 17de eeuw. Het werk van de barmhartige oprichter van de orde bestond er namelijk uit om verdronken zeelieden en mensen die geëxecuteerd waren en die door niemand werden opgeëist te begraven. Later werd de orde een ziekenhuis waar zieke daklozen opgevangen werden. De muren van de binnenplaats gaan gedeeltelijk schuil achter blauwwitte tegeltableaus, sommige in Delft gemaakt. In de kapel schitteren schilderijen van Murillo en Valdés Leal.

Budgettip Het Hospital is gratis te bezoeken op maandagen tussen 15.30 en 19.30 uur.

Hospital de la Santa Caridad, Calle Temprado 3, Sevilla

Het Hospital de la Caridad in Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Het Hospital de la Caridad in Sevilla

Blauwwitte tegeltableaus in het Hospital de la Caridad in Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Blauwwitte tegeltableaus in het Hospital de la Caridad in Sevilla

 

 

 • Museo de Bellas Artes, schone kunsten

Het Museum voor Schone Kunsten in Sevilla is een aanrader. Niet alleen vanwege de bijzondere schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook vanwege het prachtige gebouw. Dat is een voormalig klooster dat de kunstwerken als een stijlvolle jas omhult. De oorspronkelijke collectie is door de jaren heen door plunderingen fors uitgedund. Maar inmiddels is er weer een indrukwekkende collectie werken van voornamelijk Spaanse kunstenaars te bewonderen. Je ziet er onder meer schilderijen van Murillo en Zubarán.

Budgettip De normale toegangsprijs is al een lachertje, namelijk  € 1,50, maar als je kunt bewijzen inwoner van de EU te zijn (paspoort mee dus) dan mag je gratis naar binnen.

Museo de Bellas Artes, Plaza del Museo 9, Sevilla

. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Budgettip: bezoek het Museum van de Schone Kunsten gratis

Genieten van schilderijen in het Museo de Bellas Artes . Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Genieten van schilderijen in het Museo de Bellas Artes

 

 

4 x slapen in Sevilla

In het centrum van Sevilla: met rooftop zwembad

 • Hotel Doña María

Ik checkte in bij hotel Doña María, een heel centraal gelegen hotel vlakbij de kathedraal, Alcazar en andere bezienswaardigheden. Het vriendelijke personeel valt op. En de kamers in dit 14de-eeuwse paleisachtige herenhuis zijn beslist heel prettig. Ooit woonden hier de over-, overgrootouders en overgrootouders van de huidige eigenaren. In 1965 was Doña María het eerste hotel in Sevilla dat door een vrouw gerund werd. Als bonus is er het dakterras met uitzicht op de kathedraal. En als superbonus de rooftop pool. Aangenaam als de temperaturen in de stad ver boven de dertig klimmen.

Hotel Doña María, Calle Don Remondo 19, Sevilla

 

 • Superchic: Hotel Rey Alfonso X

Hotel Rey Alfonso X is een hotel dat niet alleen beroemdheden huisvest maar inmiddels ook zelf een sterrenstatus heeft. Past het elegante hotel niet binnen je budget, dan kun je er natuurlijk ook even heengaan rond borreltijd voor een cocktail op het dakterras. Maar check de prijzen voor de zekerheid want je hebt best kans dat een kamer hier minder dan 100 euro kost.

Hotel Rey Alfonso X, Calle Ximénez de Enciso 35, Sevilla

 

 

In de wijk Macarena: on a budget

 • Viersterren hotel

Het Exe Sevilla Macarena is een viersterren hotel maar buiten het hoogseizoen kun je soms ook een kamer boeken voor slechts 38 euro. Natuurlijk kun je ook dan het fantastische rooftop zwembad gebruiken en alle andere zaken die het hotel biedt. Het hotel ligt iets buiten het toeristische centrum in de supergezellige Macarenawijk. Lopen naar het centrum is goed te doen en taxi’s zijn zeer betaalbaar in Spanje.

Hotel Exe Sevilla Macarena, Calle San Juan de Ribera 2, Sevilla

 • San Gil (herenhuis)hotel

In dezelfde Macarenawijk ligt nog een plaatje van een hotel: San Gil. Hier slaap je in een traditioneel herenhuis. Maar wel een met een rooftop zwembad én een schaduwrijke patio-binnentuin. Daar kun je ook de gerechten van het hotelrestaurant La Calesera eten. Voor dit hotel zijn vaak goedkope deals beschikbaar. Ik vind Macarena een heerlijke wijk om te zijn. Niet zo toeristisch met volop kleinschalige restaurants en barretjes. Wil je weten wat er zoals te doen is, lees dan mijn blog over dit niet toeristische deel van Sevilla.

Hotel San Gil, Calle Parras 28, Sevilla

De wijk Macarena in Sevilla

De wijk Macarena in Sevilla

 

1 x slapen buiten de stad

 • Hacienda de Orán

Sevilla is omgeven door prachtige natuur. Wil je daarvan wat meer meekrijgen, dan kun je ook een hotel buiten de stad kiezen. Hacienda de Orán ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Sevilla. Deze hacienda is al vier eeuwen lang een olijfboerderij en is nu ook een charmant hotel met 19 kamers. In een van de stallen staat een indrukwekkende verzameling rijtuigen. Er worden geregeld bruiloften gehouden in de romantische hacienda. Als je hier rondloopt, begrijp je waarom.

Hacienda de Orán, Ctra. A-8029, Km 7,41710 Utrera, Sevilla

. Budgettips Sevilla,De entree van hotel Hacienda de Oran. Spanje, stedentrip, hotspots

De entree van hotel Hacienda de Oran

Hotel Hacienda de Orán op 20 minuten rijden van Sevilla. Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Hotel Hacienda de Orán op 20 minuten rijden van Sevilla

Dansvoorstelling bij hotel Hacienda de Orán . Budgettips Sevilla, Spanje, stedentrip, hotspots

Dansvoorstelling bij hotel Hacienda de Orán

 

Ook naar Sevilla?

Justliketotravel.nl vloog met Ryanair rechtstreeks van Eindhoven naar Sevilla. Er zijn twee vluchten per week, kosten vanaf 75 euro, exclusief bagagetoeslagen.

MEER BLOGS

In schreef al eerder over Sevilla. Deze stad is een heel bijzonder tijdens de paastijd als de hele stad in het teken staat van de Semana Santa-processies.

Semana Santa, Sevilla, Spanje

Semana Santa in Sevilla, Spanje