Semana Santa in Sevilla (Spanje) is een van de meest indrukwekkende evenementen die ik ooit meemaakte. Dus ben je in de week voor Pasen in Zuid-Spanje, pik dan een paar paasprocessies mee.
Het is druk bij de kerk van San Benardo in een van de buitenwijken van Sevilla. Alle ogen zijn gericht op de kerkdeuren. Daar komt tergend traag de enorme draagbaar met het beeld van Maria naar buiten, gedragen door boetelingen. Niet dat je die Costaleros ziet. Ze gaan schuil onder een kleed dat vanaf de draagbaar, de paso, tot op de grond hangt. Soms zie je nog net een punt van een schoen. Het enorme beeld kan maar net door de kerkdeuren. Dan moet er een bocht gemaakt worden en schuifelen de mannen een hellinkje af. De vrouw naast mij pinkt een traan weg. Semana Santa, het is voor de diepgelovige katholieken van Spanje een emotionele week.
Boeteprocessies door de straten
In de week voorafgaand aan Pasen staat de hele stad in het teken van processies die onder een deken van wierook door de wijken of barrios van Sevilla trekken. Er zijn ongeveer zestig broederschappen die ieder een eigen boetedoening-processie hebben. De eerste vertrekt ’s morgens vroeg, de laatste pas als het al donker is. Vanaf alle kerken lopen boetelingen met een loodzwaar heiligenbeeld op de schouders naar de kathedraal in het centrum. Vaak is de paso versierd met enorme kaarsen of bloemen. De draagbaar kan zo duizenden kilo’s wegen. Sommige broederschappen hoeven maar een korte afstand af te leggen, andere moeten hun last kilometers door de stad dragen om in het centrum te komen.
Mysterieuze mannen met puntkappen
Voor en achter het beeld lopen de andere gelovigen zoals de mysterieuze mannen met puntmutsen, de Nazareno’s. In eerste instantie wat vervreemdend want het lijkt op de outfit van de Ku Klux Klan. Maar daarmee houdt iedere vergelijking ook op. De broederschappen hebben niets met racisme te maken. Ieder broederschap heeft eigen kleuren, devoot wit, paars, rood, groen, zwart. Er is muziek, er zijn jongens en mannen die zwaaien met wierrookhouders. De vrouwen zijn vaak prachtig gekleed, zoals die van de broederschap Macarena. Ze dragen devoot zwart, met in het haar hoge kammen en fragiel kant. Die mantilla is een teken van rouw.
Semana Santa: en dan regent het!
Een dag later. Het miezert, de keitjes in de smalle straten van Sevilla glanzen. Vandaag staat onder meer de boeteprocessie van Hermandad de los de Estudiantes op he programma. Maar aangekomen bij de kerk mis ik de opgewonden stemming die er bij de andere kerken heerste. Er wordt overlegd achter gesloten deuren. Regen en een processie gaan niet goed samen. De kostbare beelden worden nat, de staten zijn glibberig. Het oordeel wordt geveld: dit jaar kan de processie van de Los Estudiantes niet doorgaan.
De teleurstelling druipt van de gezichten van de boetelingen die naar buiten komen. De gezichten naar beneden snellen ze voorbij. Het is een eer als je als lid van een broederschap het beeld naar de kathedraal mag dragen. Niet iedere hermanos (broeder) komt iedere jaar aan de beurt. Bij de Estudiantes zijn bijvoorbeeld ruim 5300 broeders aangesloten. Dus voor je weer eens aan de beurt bent.
Later op de dag klaart het op en stuit je door de hele stad weer op processies. Honderden, duizenden mensen soms in een optocht. Er is muziek en kinderen delen snoepgoed en bidprentjes uit. De Nazareno’s met hun boetekruis passeren. Achter de hekken staat het publiek rijen dik. Devoot, vaak geëmotioneerd.
OOK NAAR SEMANA SANTA
Semana Santa, de week voor Pasen wordt in Sevilla en verschillende andere Spaanse steden als Salamanca, Córdoba, Granada, Málaga en Jerez de la Frontera groots gevierd. De paasprocessies worden aangevoerd door katholieke broederschappen die grote constructies met beelden van Christus en Maria door de smalle en volgepakte straten manoeuvreren. De dragers doen zo boete voor het lijden van Jezus. Zowel jong als oud, religieus en niet-religieus nemen deel aan dit feest. Alleen al in Sevilla zijn er rond de zestig optochten.
Meer Spaanse feesten
Spanjaarden weten als geen ander hoe een feestje te vieren. Wat beslist een aanrader is is het Las Fallas festival in Valencia. Op alle pleinen in de stad staan enorme papier maché beelden die aan het eind van het festival in vlammen opgaan.
Is er voor de stoet ‘en optochten een kalender met juiste dagen aub?
Vast wel, check de websites van Sevilla aub
Zijn er zitplaasen te huur voor bezichtiging van processies
Voor zover ik me kan herinneren niet langs de route maar wel op het plein bij de kathedraal. Maar ik heb zelf alleen maar gelopen en gestaan dus ik weet niet hoe je die plaatsen kunt reserveren.