Cornwall en Devon, een rondreis Zuid-Engeland is niet compleet zonder deze twee Engelse graafschappen. In dit tweede deel van onze vakantie laten we Devon achter ons. De kust van Cornwall is nu ons decor. Maar de auto is onveranderd het eigenzinnige vintage Volkswagenbusje Tango.

 

Na enkele dagen toeren in Devon en Cornwall kennen we de karaktertrekken van Tango - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

Na enkele dagen toeren in Devon en Cornwall kennen we de karaktertrekken van Tango

 

Inmiddels zijn we helemaal gepokt en gemazeld als het om het slaapklaar maken van Tango gaat. Het busje zo horizontaal mogelijk parkeren, elektriciteit inpluggen, dak omhoog, slaapzakken uitrollen, gordijntjes dicht en klaar. We slapen op het bovenbed dat net iets comfortabeler ligt dan beneden. En het heeft als voordeel dat we op de banken beneden de koffers kunnen laten staan. Scheelt weer opruimen ’s morgens.

Kamperen in Cornwall met Tango. - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

Kamperen in Cornwall met Tango.

 

St. Ives: shoppen met Tango

Wanneer we bij het Tate Museum in St. Ives arriveren, is er nog niets aan de hand. Okay, de parkeerplaats is vol, maar je kunt hier linksaf. Een flinke ruk aan het buschauffeur stuur en daar gaan we. Als snel doemt er een afdaling van 25% op, dat moesten we maar niet doen. We kennen de beperkingen van Tango inmiddels. Nog maar eens linksaf? Dan staan we op een splitsinkje met drie verkeersborden die vertellen dat we hier a) 25% gaan stijgen, b) 25% gaan dalen of c) niet in mogen rijden. Terwijl Tango de kruising blokkeert, trekken we de handrem stevig aan en draaien de raampjes open. Het klamme zweet breekt ons uit.

Het Tate museum in St. Ives, Cornwall - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

Het Tate museum in St. Ives, Cornwall

 

Vakantie Cornwall: Tango’s sterrenstatus

Ogenblikkelijk schiet er van alle kanten hulp toe. Do you want to get out of town? De locals adviseren eensluidend optie c, zodat we na een klein flauw bochtje middenin de officieel autovrije Fore Street staan, tussen massa’s winkelend publiek. Terwijl we metertje voor metertje opschuiven, vraagt een vrouw ineens: “Is this Tango?” Als ze hoort dat dit inderdaad the campervan himself is, is ze door het dolle heen. “Wij wilden Tango dit voorjaar huren, maar hij was helaas al bezet. Toen hebben we Dave maar gehuurd. Maar wat leuk om Tango een keer in het echt te zien!” Gelukkig ziet de politie ons niet!

Alweer zo'n leuke stad: St. Ives in Cornwall - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

Alweer zo’n leuke stad: St. Ives in Cornwall

 

Vakantie Engeland: kunst en strand

Gelukkig blijkt St. Ives alle moeite waard. Ooit was het een vissersdorp. Toen de sardinekolonie rond 1900 opdroogde, begon St. Ives artiesten aan te trekken. Nog altijd zijn er talloze galerieën. St. Ives is ook een dorp van pittoreske hoekjes en oogverblindende vergezichten. En daarnaast zijn er vier stranden en enkele knusse winkelstraten waar je ook de leukste bars en beste restaurants vindt.

Bij St. Ives kun je kiezen uit vier stranden - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

Bij St. Ives kun je kiezen uit vier stranden

 

Kruipend naar Cape Cornwall

“Je zult met Tango niet heel vaak inhalen…” merkte de verhuurder al gniffelend op. Dat blijkt een understatement. Pas ver voorbij St. Ives passeren we voor het eerst een voertuig, een trekker die een filetje veroorzaakt. We zijn op weg naar het einde van het Engelse vasteland en merken dat we al helemaal vertrouwd zijn met de eigenaardigheden van Tango: dat je zelf je richtingaanwijzer weer moet uitzetten, dat zijn achteruit steeds op een andere plaats lijkt te zitten, dat hij pas een heuvel op rijdt als ‘ie écht warmgedraaid is… En natuurlijk dat veel mensen hun hoofd omdraaien als Tango in aantocht is. Niet omdat hij zo opvallend is, maar omdat ie behoorlijk luidruchtig is.

Tango rust uit bij Cape Cornwall - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

Tango rust uit bij Cape Cornwall

 

De rust van Cape Cornwall

Bij Cape Cornwall planten we de VW Westfalia met zijn neus bijna ín de Atlantische Oceaan en kan het genieten beginnen. Dit is een fijn alternatief voor wie de kermisachtige drukte bij Land’s End wil vermijden: hier geen parkeerplaatsen met slagbomen, maar gewoon een grasveldje met adembenemend uitzicht over de rotsen en de aanrollende golven. En natuurlijk echte Engelse scones van een food truck, compleet met aardbeienjam en een stevige klodder volvette clotted cream.

Een monument bij Cape Cornwall - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

Een monument bij Cape Cornwall

Ook wij moeten soms even bijtanken, bijvoorbeeld met Engelse scones, Autorondreis door Devon en Cornwall (Engeland) met een vintage VW busje

Ook wij moeten soms even bijtanken, bijvoorbeeld met Engelse scones

 

 

Tips: de leukste dorpjes in Cornwall

Op de route langs de oostkust van Cornwall is de verleiding groot om bij ieder dorpje even te stoppen. St. Mawes, een elitedorpje in een van Cornwalls mooiste hoekjes, is in ieder geval een must. Het dagelijkse gestommel in Tango’s mini-keukentje ruilen we in voor een sandwich uit de supermarkt en een take-away koffie. Zittend aan de haven genieten we van de ochtendzon boven de rivier Percuil: een perfect begin van de dag.

St. Mawes is een van de knusse dorpen van Cornwall - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

St. Mawes is een van de knusse dorpen van Cornwall

In St. Mawes kocht ik dit mooie souvenir: schelpen van zeeegels - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

In St. Mawes kocht ik dit mooie souvenir: schelpen van zeeegels

Bij Fowey (spreek uit: Foy), waar de schrijfster Daphne du Maurier lange tijd woonde, hebben we een verrassing voor Tango. Hij mag op een pontje mee naar de overkant van de Fowey rivier.

Tango gaat varen: richting Fowey - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

Tango gaat varen over de Fowey rivier

 

Bezienswaardigheden in Exeter

Een week vakantie in zuidwest Engeland vliegt voorbij. Een van de laatste stops is Exeter. De stad is nog altijd Middeleeuws en charmant ondanks opgelopen schade in de Tweede Wereldoorlog. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de robuuste kathedraal. In de tuin staan tegenwoordig picknickbankjes. Maar wij lopen via knusse straatjes door naar de kade. Daar aan de rivier de Exe krijgen we weer dat onvervalste vakantiegevoel. Misschien even kanoën of waterfietsen?

Cornwall, Zuid-Engeland rondreis - Exeter is een van de grotere steden van Cornwall, meer wel heel gezellig

Exeter is een van de grotere steden van Cornwall, meer wel heel gezellig

Cornwall, Zuid-Engeland rondreis - In de tuin van de kathedraal van Exeter kun je iets eten en drinken

In de tuin van de kathedraal van Exeter kun je iets eten en drinken

Cornwall, Zuid-Engeland rondreis - Bij Exeter verruilen we Tango even voor een waterfiets.

Bij Exeter verruilen we Tango even voor een waterfiets.

 

Sidmouth en het koningshuis

Omdat we nu eenmaal moeilijk afscheid kunnen nemen van de kust van Cornwall besluiten we nog even naar Sidmouth te gaan, een van de grotere badplaatsen van Cornwall. Het is zo’n heerlijke, typisch Engelse stad met charmante huizen en opwaaiende strandstoelen op de kade. Ondanks diepgrijze donderwolken gaan veel Engelsen gewoon een dagje naar het strand. Vanaf dat strand heb je een prachtig uitzicht op de chique huizen langs de kade. Dat Sidmouth begin 19de eeuw zo populair was bij de adel, was te danken aan het hertog van Kent (vader van koningin Victoria) die hier na zijn pensioen ging wonen.

De kust van Cornwall blijft verrassen, zoals hier bij Sidmouth - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

De kust van Cornwall blijft verrassen, zoals hier bij Sidmouth

Dankzij de adel staan er vele prachtige huizen in Sidmouth, Cornwall - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

Dankzij de adel staan er vele prachtige huizen in Sidmouth, Cornwall

Donkere wolken boven Sidmouth - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

Donkere wolken boven Sidmouth

 

Rondreis Zuid-Engeland: de laatste miles

Net als we alle (on)hebbelijkheden van Tango kennen, is het tijd om hem te herenigen met camper-vriendjes. Na een week zijn vooral armen, kuiten en liezen weer toe aan een 21e -eeuwse auto. Via Dartmoor National Park, een uitgestrekte wildernis van 365 vierkante kilometer, zetten we koers naar het eindpunt in Devon. Het verlaten moeras en heidelandschap is het toneel van heel andere paardenkrachten, de Dartmoorpony, die hier in het wild voorkomt. Bijna komen we nog stil te staan, want de inspanningen op heuvels van Dartmoor duwen de benzinemeter steeds dieper in het rood en Tango smacht naar een slokje. Drinken en rijden mag dan geen goede combinatie zijn, daar trekt een VW busje uit 1978 zich natuurlijk niets van aan.

De Dartmoor pony's voor wat natuurlijke paardenkracht - Cornwall - vakantie rondreis in Zuid Engeland

De Dartmoor pony’s voor wat natuurlijke paardenkracht

 

MEER HOTSPOTS CORNWALL EN DEVON

De vakantie in Zuidwest Engeland begon in Devon, waar we kennis maakten met het eigenzinnige VW-busje Tango. Best spannend, zo lees je in het eerste deel van deze road trip.

De Bedruthan Stepns bij Mawgan Porth Autorondreis door Devon en Cornwall (Engeland) met een vintage VW busje

De Bedruthan Steps bij Mawgan Porth