Op vakantie naar de Côte d’Azur (Frankrijk) is altijd een goed idee. Ga naar Cannes bijvoorbeeld, waar de inwoners het leven tot kunst verheven hebben. Alles werkt dan ook mee. De zon straalt vrijwel het gehele jaar, de zee schittert als diamanten en de hotels ademen grandeur. Tijd voor een stedentrip.

 

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk: het Carlton Hotel

Stedentrip Cannes: het strand met daarachter het Carlton Hotel

Veel van wat Cannes nu is, heeft de stad te danken aan een Britse Lord die het kleine vissersplaatsje aan de Côte d’Azur in 1834 bij toeval ontdekte. Hij was op weg naar Nice maar mocht vanwege een cholera-epidemie niet verder reizen. Het verblijf in Cannes beviel hem zo goed, dat hij een villa liet bouwen en tot aan zijn dood, 34 jaar later, ieder jaar terugkeerde. Zijn vrienden volgden.

 

Côte d’Azur: de kunst van het flaneren

Zon, zee en strand en… bontjassen. Misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie maar de Fransen en vooral Italianen die Cannes frequenteren houden hun bontje aan tijdens het flaneren over de Boulevard de la Croisette. Dit is waarschijnlijk de enige kustplaats waar passanten die neervlijen op de bankjes op de boulevard niet genieten van het prachtige uitzicht over de Middellandse Zee maar liever kijken naar voorbijgangers aan de andere kant. Elegant gekleed, soms flamboyant maar altijd het bezichtigen waard. La Croisette is dé plek om te flaneren. Kunstenaars in de dop proberen een graantje mee te pikken en plaatsen hun schilderijen zo dat je er niet omheen kunt.

Côte d’Azur: Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk

Côte d’Azur: Stedentrip Cannes, de Boulevard de la Croisette

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk

Stedentrip Cannes, straatartiest op Boulevard de la Croisette

 

Restaurants in de branding

Het zal de aangename temperatuur zijn die iedereen zelfs ’s winters in de zomerstand zet: lekker loom genieten van wat de stad te bieden heeft. Begin januari kan het in de zon zomaar 17 à 18 graden zijn. De strandtenten hebben de tafels op hun terrassen al vroeg uitgezet. Of eigenlijk dekt de naam strandtent de lading niet: het zijn luxe restaurants die toevallig hun tafels en stoelen bijna in de branding hebben. Bij Plage L’AnneX zijn rond lunchtijd alle tafels bezet. Champagne is het meest populaire aperitief en de schalen met oesters en fruit de mer zijn niet aan te slepen. Een enkeling houdt de winterjas aan maar de meesten bezwijken en geven zich een beetje bloot als de winterzon duidelijk maakt dat er met haar niet te spotten valt. De menukaart van L’AnneX is gevarieerd maar zo dicht bij zee kies je bijna automatisch voor vis. Heerlijk vers en goed bereid. De prijzen hier zijn gelukkig niet sky-high.

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijkstrandrestaurant L'Annex

Stedentrip Cannes: strandrestaurant L’Annex

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijkstrandrestaurant L'Annex

Cote d’Azur: lunchen bij strandrestaurant L’Annex

 

Côte d’Azur: ontmoeting met de sterren

Op het terras van vijfsterrenhotel Martinez iets verderop zit Christian Vadim, acteur en zoon van actrice Catherine Deneuve. Ook buiten het filmfestival om weten beroemdheden Cannes te vinden, blijkt weer. Met zijn hele entourage poseert hij gewillig in een antieke bolide voor de toegestroomde fotografen.

Voor wie liever op een rustige locatie luncht met enkel het ruisen van de zee op de achtergrond is er een picknick op het strand. Zo’n hapje uit het vuistje bestaat hier natuurlijk niet uit een broodje en een blikje fris maar uit champagne, kaviaar en andere luxe hapjes, onder meer aan te schaffen bij Caviar House op de boulevard. Ze verkopen er ‘zwarte parels’ van het huismerk Prunier. Het verhaal er achter is ontroerend. De kleine Alfred Prunier liep op dertienjarige leeftijd weg van huis. Een jaar of tien later had hij zijn eigen restaurant, Prunier’s in Rue Duphot in Parijs. Prunier’s werd al snel populair bij de elite. De Russische clientèle wenste kaviaar en dus importeerde Prunier Russische kaviaar. Het was zijn zoon die uiteindelijk overstapte op kaviaar van de Franse steur. En er wereldfaam mee verwierf. Zelfs de kaviaar heeft in Cannes een couture-tintje: de verpakking voor een speciale editie Love, is gemaakt naar een poster die couturier Yves St. Laurent in 1970 ontwierp. Iets minder geld te besteden? Koop op de markt voor een paar euro wat verse oesters en bij de supermarkt een flesje bubbels.

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk: Franse kaviaar van Prunier

Stedentrip Cannes: Franse kaviaar van Prunier

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk: Franse kaviaar van Prunier

Cote d’Azur: Franse kaviaar van Prunier

 

Cannes: ingetogen eilandjes

Teveel luxe, het bestaat. Na enkele dagen genieten van (window)shoppen, culinaire hoogstandjes en flaneren tussen de well-to-do kun je opeens verlangen naar iets ingetogeners. Zelfs voor die momenten heeft Cannes een oplossing: de twee Lérins eilandjes op een kwartiertje dobberen van de kust. Het ene biedt een fort met het museum Musée de la Mer met bijzondere muurschilderingen en veel wandelmogelijkheden. In het fort zat de mysterieuze man met het ijzeren masker jarenlang opgesloten. Wie hij was, is nog altijd een raadsel. Zijn verhaal werd in 1998 verfilmd met Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich en Gérard Depardieu in de hoofdrollen.

Musee de la Mer op een van de Lerin eilandjes

Musee de la Mer op een van de Lerin eilandjes

Zingende monniken

Het andere eilandje, l’île Saint Honorat, is eigendom van een groep monniken maar vrij toegankelijk. Al zestien eeuwen lang leven ze hier letterlijk in stilte.
De geur van dennenbomen verwelkomt de bezoekers. Weer eens iets anders dan Chanel No 5, Noa of J’Adore. Na een kleine wandeling kom ik bij de abdij en iets verderop, op een schiereilandje, de restanten van wat vroeger een klooster was. Afgebrokkelde trappen leiden naar de toren die een mooi uitzicht biedt op de huidige abdij. Die is slechts beperkt toegankelijk, je bent welkom in het winkeltje en in de kerk. Die laatste is sober: grijs steen, eenvoudige bogen, enkele glas-in-loodramen in voornamelijk grijstinten en een strak houten kruis met Jezus op de achterwand. Iedere zondag om 9.50 uur en doordeweeks om 11.25 uur is er een openbare dienst. De monniken hebben er dan al een dag opzitten: hun wekker gaat iedere ochtend om 3.55 uur meldt een dagrooster aan de muur.

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk, Lerins eilanden, Ile Saint Honorat, klooster, monniken

De Lerins eilanden zoals Ile Saint Honorat met een klooster en monniken

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk, Lerins eilanden, Ile Saint Honorat, klooster, monniken

Stedentrip Cannes: Ile Saint Honorat met een klooster en monniken

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk, Lerins eilanden, Ile Saint Honorat, klooster, monniken

Stedentrip Cannes: kerkdienst op Ile Saint Honorat, een van de Lerins eilanden

 

Picknicken op de Lérins eilandjes

Het kleine kerkje zit vol als even voor tien uur de monniken in hun gebroken witte habijten in defilé de kerk binnenkomen. Ze dragen wierook, kaarsen en een grote rode bijbel mee. Dan klinkt gezang. De monniken, die normaal gesproken in stilte leven, blijken prachtige zangstemmen te hebben. De vijf kwartier die de dienst duurt vliegen voorbij. De meeste bezoekers slenteren daarna nog een tijdje over de onverharde wegen naar de ruïnes van de oude abdij, langs de wijngaarden – de monniken maken hun eigen wijn -, richting baaitjes waar gezwommen mag worden. Picknicken op het eiland is ook toegestaan, zolang je maar geen rommel achterlaat.

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk, Lerins eilanden, Ile Saint Honorat, klooster, monniken

Rust aan de Cote d’Azur: Ile Saint Honorat met een klooster en monniken

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk, Lerins eilanden, Ile Saint Honorat, klooster, monniken

Stedentrip Cannes aan de Cote d’Azur: op bezoek bij de monniken

Stedentrip Cannes, Cote d'Azur, Frankrijk, Lerins eilanden, Ile Saint Honorat, klooster, monniken

Stedentrip Cannes: uitstapje naar de Lerins eilanden zoals Ile Saint Honorat

 

Hip hotel in Cannes

Heb je liever hip dan oude grandeur? Dan is het nieuwe Okko hotel een aanrader. Vlakbij het strand, lekker eigenzinnige inrichting en vaak goede aanbiedingen zodat je verblijf in Cannes ook betaalbaar blijft.

Benieuwd wat een courtisane en het Carlton Hotel in Cannes gemeen hebben? Je leest het in deze blog

Bewaren

Bewaren