Een stedentrip Delft, dat is altijd een goed idee. Ik had maar een paar uur de tijd, dus ik beperkte me tot een van de leukste winkelstraten: de Voldersgracht en directe omgeving. Fantastisch, de hoeveelheid hippe winkels, verleidelijke restaurants en andere hotspots en bezienswaardigheden op enkele honderden meters straat.

 

Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Bezienswaardigheden in Delft

 

Restaurant: Puur Italiaans bij Puro cucina

Italiaans eten, dat verveelt nooit. Puro, slaat op het pure Italiaanse eten maar vast ook op de prachtige, pure inrichting van dit restaurant. Hier geniet je in rust van wat er op tafel komt, zoals traditionele tigelli. Spannend. In de kasten staan kunstzinnige (culi-)spulletjes die te koop zijn. Iets te vieren? Het leven bijvoorbeeld? Boek dan een high wine. Maar de grootste verrassing is dat je hier ook kookworkshops kunt volgen. Gezellig met z’n allen kokkerellen in de keuken achterin en dan aan de lange, houten tafel eindeloos genieten van wat je bereid hebt. Buon appetito!

Puro cucina, Voldersgracht 28, Delft

Restaurant Puro cucina, ook voor kookworkshops. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Restaurant Puro cucina, ook voor kookworkshops

Eten en shoppen bij restaurant Puro in Delft. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Eten en shoppen bij restaurant Puro in Delft

 

Restaurant: Koffie van KEK

Behoefte aan een opkikker? Dan ga je voor koffie van KEK. Je bent trouwens niet de enige, dit is op dit moment een van de populairste hotspots van Delft. Het is dan ook een knusse én kekke ruimte voor een koffiebreak. Of voor een smoothie, een ontbijtje op een ochtend waarop even niets moet of een gezonde lunch om bij te kletsen met vrienden. Bij de ingang vliegen de vitaminen je al tegemoet. En heb je toevallig nog een cadeautje nodig voor iemand anders of jezelf? Ook dat scoor je hier.

KEK, Voldersgracht 27, Delft

Dé koffie hotspot van dit moment: KEK. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Dé koffie hotspot van dit moment: KEK

Ook voor een dosis gezond kun je bij Kek terecht. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Ook voor een dosis gezond kun je bij Kek terecht

 

Winkel: INSTORE concept store

De creativiteit op de winkelruit komt helemaal achterin de winkel terug in de vorm van een atelier/bureau waar creatieve concepten bedacht worden. Daar tussenin is concept store INSTORE een heerlijke winkel waar je je snel thuis voelt. De founders (Melanie en Denise, moderne hippies, zoals ze zichzelf noemen) selecteren labels waar ze zelf blij van worden. En dat betekent mooie merken waar ik dan weer van geniet. Goeie winkel voor een oppepper van je interieur of garderobe.

INSTORE conceptstore, Voldersgracht 18, Delft

Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht. Instore aan de Voldersgracht in Delft

Instore aan de Voldersgracht in Delft

Concept store Instore, ook voor creatieve concepten. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Concept store Instore, ook voor creatieve concepten

Winkelen bij concept store Instore. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Winkelen bij concept store Instore

 

Winkel: Concept store Pleck

Dé plek waar alles bij elkaar komt, dat is Pleck shop & eat. De eigenaren van deze wonderschone winkel werken onder meer samen met verschillende kleine bedrijfjes uit de buurt die fraaie dingen maken. Het is eigenlijk een mini-warenhuis met mode, tassen, servies, interieuraccessoires en meer. Plus een inrichting om van te watertanden. Trek gekregen? Plof neer op een van de steengoede stoeltjes en bestel iets te drinken en te eten of geniet met mensen die je graag mag van een mini-high tea.

Concept store Pleck, Voldersgracht 17a, Delft 

Pleck aan de Voldersgrcaht in Delft. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Pleck aan de Voldersgrcaht in Delft

Even uitpuffen bij Pleck in Delft. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Even uitpuffen na het winkelen bij Pleck in Delft

Winkelen en eten bij Pleck op de Voldersgracht. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Winkelen en eten bij Pleck op de Voldersgracht

 

Restaurant: Happy Tosti

Een relatieve nieuwkomer op de Voldersgracht is Happy Tosti. Na een succesvolle start in Den Haag zijn er inmiddels meerdere Happy Tosti vestigingen in het land. Ze zijn een tikje nostalgisch met schommels waarop je in enkele seconden terug naar je kindertijd schommelt. En dat terwijl je geniet van creatieve tosti’s en ander broodjes. Rijk gevuld en met een sausje naar keuze. Happy Tosti biedt werkplekken aan mensen met een arbeidsbeperking. Ook daar word je als mens blij van. Natuurlijk kun je in Delft niet om het Delfts Blauw heen. En niet om het schilderij Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. Bij Happy Tosti maak je een selfie met Het Meisje. So Instagrammable.

Happy Tosti, Voldersgracht 4, Delft

Restaurant Happy Tosti in Delft. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Restaurant Happy Tosti in Delft

Maak een selfie met het Meisje met de Parel bij Happy Tosti. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Maak een selfie met het Meisje met de Parel bij Happy Tosti

 

Winkel: M Edelsmeden & Design

Even de hoek om en je staat op de volgende gracht. Binnenlopen bij M Edelsmeden & Design betekent een goede oefening in zelfbeheersing. Edelsmid Claire Marks maakt prachtige ja-ik-wil-ze sieraden. En ze verkopen hebberig makend werk van collega’s. Vraag naar de prachtige ringen waarin je profielen van geliefden of kinderen kunt laten maken. Tel daarbij op de top-tassen van Freitag die ze ook nog verkopen en het is duidelijk dat het lastig is bankpas of creditcard in je portemonnee te houden.

M Edelsmeden en Design, Hippolytusbuurt 2, Delft

Bijzondere sieraden bij M Edelsmeden. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Bijzondere sieraden bij M Edelsmeden

Tassen van Freitag bij M Edelsmeden in Delft. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Tassen van Freitag bij M Edelsmeden in Delft

 

Concept store LU-ST

Nee, natuurlijk had ik niets nodig toen ik bij LU-ST naar binnenliep. En ja, natuurlijk kwam ik zeker vijf keer in de verleiding iets te kopen. De fraaie voorwerpen die hier liggen uitgestald, zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook geselecteerd met oog op de toekomst. Dus veel fair trade, ontwerpen van lokale designers en aandacht voor duurzaamheid. Het is een inspiratiewinkel waar je objecten koopt die lang(er) meegaan. Als duurzaam zo cool is, dan is het wel erg eenvoudig om aandacht voor de wereld om ons heen te hebben.

LU-ST, Voorstraat 8, Delft

Lastig kiezen uit zoveel leuks bij LU-ST. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Lastig kiezen uit zoveel leuks bij LU-ST

Bijzondere hebbedingen bij concept store LU-ST. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Bijzondere hebbedingen bij concept store LU-ST

Bewust winkelen bij LUST in Delft. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Bewust winkelen bij LU-ST in Delft

 

Zen moment bij stadscafé Bar/Baar

Slenteren, winkelen en eten in en rond een van de leukste straten van Delft betekent drukte. Even behoefte aan een momentje voor jezelf? Dan loop je nog een klein stukje door naar het Sint Agathaplein. Daar vindt je stadscafé Bar/Baar. Vóór je een plekje zoekt op het rustgevende terras van Bar/Baar passeer je drie Delfts Blauwe porseleinen lantaarnpalen. Hier ligt verborgen in een oase van groen ook Museum Prinsenhof Delft met veel aandacht voor Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters (lees o.a. Johannes Vermeer, Anthonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot). In de tuin staat een enorme Delfts Blauwe bank ‘Hommage aan Gaudi’.

Delfts Blauwe lantaarnpalen op het Sint Agathaplein in Delft. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Delfts Blauwe lantaarnpalen op het Sint Agathaplein in Delft

Bar/Baar op het Sint Agathaplein in Delft. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Bar/Baar op het Sint Agathaplein in Delft

 

5 x Bezienswaardigheden Delft

* De Oude Kerk

In de Oude Kerk aan het HH Geestkerkhof 25 werd schilder Johannes Vermeer bijgezet in het familiegraf, bij zijn eerder overleden drie kinderen. Een gedenksteen herinnert daar aan.

Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

De toren van de Oude Kerk in Delft

* De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk tegenover het Stadshuis op de Markt is de plek waar je het praalgraf van Willem van Oranje kunt bewonderen. En nog steeds worden leden van de Koninklijke Familie van Oranje hier bijgezet in het familiegraf.

Het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft

Het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft

* Het Stadhuis

Het Stadhuis in Hollandse Renaissancestijl werd door Hendrick de Keyser ontworpen nadat een eerder stadhuis op diezelfde plek was afgebrand. Architect De Keyser ontwierp ook het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk. In dit stadhuis, een Rijksmonument, ging schilder Johannes Vermeer in ondertrouw.

Bezienswaardigheden: het oude stadhuis van Delft. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Bezienswaardigheden: het oude stadhuis van Delft

* De Oostpoort

Van alle stadspoorten van Delft is alleen de Oostpoort bewaard gebleven. En wat een plaatje. Op loopafstand van het centrum dus goed te bereiken.

De Oostpoort in Delft, de enige overgebleven stadspoort. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

De Oostpoort in Delft, de enige overgebleven stadspoort

* Delfts Blauw: De Porceleyne Fles

Delft en Delfts Blauw horen bij elkaar als zout bij een eitje. Bij De Porceleyne Fles kom je in het museum alles te weten over de historie. Royal Delft bestaat in 2018 al 365 jaar. En je ziet een demonstratie Delfts Blauw schilderen door ambachtslieden. De Porceleyne Fles, Rotterdamseweg 196, Delft

Bij Royal Delft kun je het hele proces van Delfts Blauw maken zelf zien. Je ziet in dit museum/deze werkplaats ook een Nachtwacht in origineel formaat in Delfts Blauw! Boek je tickets hier met korting.

Delfts Blauw van De Porceleyne Fles

Delfts Blauw van De Porceleyne Fles

 

Goede en goedkope hotels in Delft

Goedkoop hotel in Delft

Aan een van de oudste grachten van Delft ligt het mooie grachtenpand van Hotel Grand Canal. Een familiehotel pal in het centrum. Dat is fijn. Met 18 kamers niet te groot maar alle kamers hebben canal-view! Afhankelijk van het seizoen heb je al een kleine tweepersoonskamer voor 40 euro.

Slapen in een museum in Delft

Best Western heeft aan dezelfde gracht ook een hotel: Best Western Museum Hotels. Drie monumentale panden zijn omgebouwd tot één hotel. Het hotel is ingericht met veel kunst en antieke elementen. En het ligt dus ook in het centrum van Delft.

Straatbeeld: Delfts Blauwe street art in centrum van Delft. Stedentrip Delft, hotspots en bezienswaardigheden rond de Voldersgracht

Delfts Blauwe street art in het centrum van Delft

 

Ben je van plan in het voorjaar naar Delft te gaan? Dan is de Tulpentour een goed idee: fietsend langs de mooiste steden en bollenvelden in het westen van Nederland.

Of combineer je Delft graag met een andere prachtige stad zoals Den Haag? Boek dan een relaxte boottour van anderhalf uur naar de Hofstad.