Je kijkt toch even raar op, een hotel op palen zie je overal op de eilanden van de Malediven. Maar in Zwitserland?! Ik vond design hotel Palafitte aan het Meer van Neuchâtel.

 

Dit is het enige hotel op palen in Europa, hotel Palafitte, Neuchatel, Zwitserland

Palafitte, het enige hotel op palen in Europa – design hotel Zwitserland

Het bijzondere hotel Palafitte was eigenlijk als tijdelijk bouwwerk bedoeld voor de expo.02 in 2002. Het design van architect Kurt Hoffman is een moderne variant op de palafitte dorpen die vroeger langs het meer van Neuchâtel stonden. Boeren bouwden hun huizen op palen zodat ze bestand waren tegen overstromingen. De overblijfselen van die dorpen veroverden een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Niet dat er nog veel van te zien is, er resten slechts op enkele plaatsen wat palen onder water. Dat was eigenlijk ook het lot van de paviljoens van hotel Palafitte want het was een tijdelijk project. Maar dankzij vele enthousiaste reacties besloot de Zwitserse overheid het design hotel op palen (de enige in zijn soort in Europa) te laten voortbestaan.

Vanuit je kamer het je uitzicht over het Meer van Neuchatel

Het Maldivengevoel in Zwitserland: hotel op palen

Design hotel Palafitte in Neuchatel, Zwitserland

Design hotel Zwitserland – Palafitte in Neuchatel

 

Design hotel Zwitserland: het Maledivengevoel

En zo is het genieten op het balkon van mijn watervilla, zwevend boven het meer van Neuchâtel. Je kunt via een privé-trap vanaf het deck het water in als je wilt zwemmen. Helaas is het water niet zo warm als op de Malediven, maar met 23 graden toch aangenaam. En jawel, er is een Nespresso-apparaat. Voor mij is dat het betere wakker worden: met een sterke espresso genieten van de zon die opkomt boven het meer waar roeiers voorbij schieten in hun smalle bootjes. Dan even badderen met de spulletjes van Hermès. Vanuit het bad heb ik uitzicht op de Alpen aan de overkant van het water.

Ieder kamer op palen heeft een prive deck bij hotel Palafitte, Neuchatel, Zwitserland

Design hotel Zwitserland – Relaxen op je prive deck met uitzicht over het water

Dan ben ik klaar voor het ontbijt. Dat wordt bij mooi weer geserveerd op het grote terras bij het excellente restaurant, indien gewenst met champagne. Santé! Geen wonder dat veel horlogemakers uit de chique Watch Valley hun welgestelde gasten onderbrengen in Palafitte. Dit is het Maledivengevoel op slechts 850 kilometer van huis.

Bij het restaurant van design hotel Palafitte hoort een terras met uitzicht over het Meer van Neuchatel

Bij het restaurant hoort een terras met uitzicht over het Meer van Neuchatel

Ook vanaf het terras heb je uitzicht op het meer van Neuchatel, hotel Palafitte, Zwitserland

Buiten ontbijten, zonnetje erbij. Veel beter kan het niet

 

MEER ZWITSERLAND

Hou je van design? Dan kan ik een weekendje winkelen in Zürich aanraden. Ik kocht er zo’n stoere Freitag tas. Meer een fan van wintersport? Probeer Arosa eens, bijvoorbeeld als de paardenraces op het ijs gehouden worden. Of ga je voor het ultieme relaxen in de mooiste spa’s van Zwitserland?

Freitag in Zurich, Zwitserland

Freitag in Zurich

Actie op het meer: paardenraces op het ijs in Arosa

Paardenraces op het ijs in Arosa

De spa van het Tschuggen hotel

Bewaren

Bewaren

Bewaren