Het bruist in februari aan de Franse Côte d’Azur. Fleurige parades, versierde praalwagens, straatartiesten plus heel veel mimosa en citroenen. Menton, Mandelieu en Nice feesten onder de aangename winterzon.
Beelden van citroenen in Menton
Het moet toch mogelijk zijn toeristen in de winter naar Menton te lokken, dacht een hotelier ruim driekwart eeuw geleden. De stad heeft 316 dagen zon per jaar, geen enkele reden dus om er in de winter niet te vertoeven. Toevallig hangen dan ook de citroenen rijp aan de bomen. Logisch dus om een expositie te maken van bloemen gecombineerd met citrusfruit, het fête du citron was geboren.
Van het een kwam het ander en inmiddels zijn er metershoge sculpturen die jaarlijks tienduizenden mensen naar het stadje tegen de Italiaanse grens trekken. De citrussculpturen staan opgesteld in een van de parken van Menton. Enorme creaties zijn het. Met dank aan Disney, het thema van enkele jaren geleden, toen professionals van het Disneyconcern de locale kunstenaars lieten zien hoe je een waar kunstwerk kunt maken van gaas en fruit. Gedurende de twee festivalweken wordt het fruit geregeld ververst. Aan het eind worden de nog goede vruchten voor een schijntje verkocht aan de bevolking, die er dan weer marmelade van maakt.
Menton is ook als er even geen parade is een fijne stad om te verblijven. Het oude centrum heeft huizen in mediterrane pasteltinten die prachtig harmoniëren met de azuurblauwe zee. De zon maakt het mogelijk al in januari te lunchen op de terrassen aan de boulevard. Voor je het weet is het avond en tijd voor de Parade Nocturne. De locatie is perfect: aan de boulevard, het ruisen van de zee op de achtergrond. Dan muziek, meisjes vermomd als bloemen schuifelen voorbij, huizenhoge witte opblaaspoppen dwalen door de straten, mannen en vrouwen in tropische kostuums swingen tussen het publiek door. Naast straatartiesten zijn er de wagens, versierd met sinaasappelen en citroenen. Keer op keer komt de sliert deelnemers langs, onvermoeibaar. Maar dan is het toch tien uur en tijd voor een groots vuurwerk op muziek boven zee.
De mimosa van Mandelieu La Napoule
Zo eind december begint het. In en rond Mandelieu La Napoule ploppen de schattige mimosabloemetjes open. Bomen veranderen in bijna lichtgevende gele bollen. Weg is het sombere winterse bruin. Rond Mandelieu lijkt het plotsklaps zomer.
Mimosa kwam samen met kapitein Cook naar Frankrijk. In Australië was hij verliefd geworden op de fragiele bolletjes dus scheepte hij wat boompjes in. De Engelsen en Russen die in de 19de eeuw overwinterden aan de Franse Rivièra waren al even gek op het hartverwarmende geel. De bomen bleken wonderwel te overleven en al snel was het hele gebied vergeven van de mimosabomen die iedere winter voor een explosie van fleurig goud zorgen. Wie er geen genoeg van krijgt, stapt in de auto voor de 130 kilometer lange mimosaroute (de route d’Or) van Bormes de la Mimosa tot Grasse. Iedere stad en ieder dorp langs de route organiseert in het seizoen festivals en evenementen met als hoogtepunt het Mimosafestival van Mandelieu la Napoule.
De tribunes zitten vol, langs de kant staan rijen mensen achter de hekken. Mimosa, dat is waar het de komende anderhalf uur om draait. ’s Morgens vroeg al zijn tientallen vrijwilligers druk geweest met het versieren van de praalwagens. En dan eindelijk, muziek, de parade begint. Jongens en meisjes op de wagens bedelven het publiek onder de gele bloemen. Handen worden uitgestoken. Meer willen ze, veel meer. Takken vliegen door de lucht, de weg verdwijnt onder een geel tapijtje, bands spelen muziek terwijl straatartiesten het gevecht om aandacht aangaan met de mimosagooiers. Tijdens de festivalweken zijn de inwoners van Mandelieu verzekerd van een huis vol mimosa. Met armen volgeladen – zelfs de praalwagens worden na afloop geplunderd zodat een halfuur later nog slechts skeletten over zijn – wandelt iedereen naar huis.
De carnavalskoning van Nice
De inwoners van Nice hebben al heel wat eeuwen ervaring met carnaval. Tot de 18de eeuw bestond het feest voornamelijk uit gemaskerde bals en farandoles (parades met muziek en dans) in de oude straten van de stad. In 1830 werd er voor het eerst een parade georganiseerd met wagens en ruim 40 jaar later deed Koning Carnaval I zijn intrede.
De Koning is de ster van de dag- en avondparades. De tribunes zijn altijd afgeladen, er klinkt muziek en kinderen bespuiten elkaar met ’spaghetti’, een soort rubber sliertjes uit spuitbusjes. Dan verschijnt de wagen met Koning Carnaval omringd door big-heads, metershoge figuren gemaakt van papier-maché. Al snel is het een kakofonie van geluiden; een deuntje uit Mexico, een onvervalste Frans chanson of Caribische klinkend tromgeroffel. Of je wilt of niet, je wordt meegezogen in wat je ziet en hoort.
Tijdens het carnaval van Nice zijn er drie soorten optochten: de parades met Koning Carnaval, de avondparades met prachtige verlichting en de Bataille de Fleurs. De Bataille de Fleurs is een soort bloemencorso in combinatie met optredens van straatartiesten variërend van lieflijke dansgroepen tot bijvoorbeeld een briesende draak. Toeschouwers staan tegenwoordig achter hekken want de ‘bataille’ werd ooit letterlijk een gevecht om de bloemen. De bloemenmeisjes (en -jongens) op de wagens gooien takken mimosa naar het publiek en die zijn zeer gewild.
Op de laatste avond rijdt de Koning nog eenmaal door de straten voorafgegaan door fakkeldragers en gevolgd door duizenden enthousiaste mensen. Het feest eindigt met een vreugdevuur op zee of op het strand. Nadat de koning verbrand is, volgt vuurwerk. Als het laatste vuur in zee dooft, klinkt een overdonderend applaus.
De festivals in 2015:
* Mandelieu: La fête du mimosa van 18 t/m 25 februari.
* Menton: La fête du citron van 14 februari t/m 4 maart
* Nice: Carnaval de Nice van 13 februari t/m 1 maart.
Op de hoogte blijven van andere reisreportages? Volg justliketotravel.nl op facebook:
MEER FESTIVALS