De ongerepte natuur van de Galapagos eilanden

 

Galapagos was lange tijd mijn droombestemming. En toen kon ik er vrij onverwacht zomaar heen. Binnenkort uitgebreidere verhalen en meer foto’s maar hier alvast mijn top vijf van de Galapagos-eilanden, in willekeurige volgorde (kiezen is te moeilijk).

1: Floreana Punta Cormorant is een van de favoriete nest-stranden voor de zeeschildpadden. Er zijn al verschillende kuilen zichtbaar waar de eieren verstopt zijn. En in de branding zijn juist enkele schildpadden aan het paren. Iets verderop in de lagune zijn flamingo’s hun avondmaal bij elkaar aan het zoeken. Stampend lopen ze door het water in de hoop de garnalen te verleiden naar boven te komen.

Floreana - Punta Cormorant, zeeschildpad in de branding

Floreana – Punta Cormorant, zeeschildpad in de branding

 

2: Fernandina Een imposante vulkaan die zo’n 1660 meter uit het water oprijst. Het is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Ik blijf ver van de krater en wandel over onregelmatige lavavelden van Punta Espinosa. Honderden zeeleguanen vormen een welkomstcomité op de kleine pier. Het is nog een hele toer om laverend over het piertje alle staarten te ontwijken. Een groot zwart, kaal lavaveld is hier het ontdekkingsgebied.

Fernandina - Punta Espinosa

Fernandina – Punta Espinosa

 

3: Santa Cruz Het Charles Darwin Research Station op het eiland Santa Cruz houdt zich onder meer bezig met educatie zodat bewoners begrijpen waarom behoud van de natuur zo belangrijk is. Ze leidt lokale biologen op tot gids en biedt faciliteiten voor onderzoekers van over de hele wereld. Ook is er een programma om de schildpaddenpopulatie in stand te houden. En schildpadden, die zijn er in overvloed op het eiland. Leuk!

Santa Cruz - Galapagos schildpadden

Schildpad op Santa Cruz – Galapagos

 

4: Espaňola Dit is de oudste van de Galápagos-eilanden, zo’n 3,3 miljoen jaar oud. Hier in de buurt kan gekajakt worden, dat mag bijna nergens in de Galápagos-regio en slechts twee organisaties hebben toestemming hun gasten te laten kajakken. Op dit eiland ligt ook een van de mooiste witte stranden van de Galápagos, Gardner Bay, en je mag er vrij rondlopen, even van het gebaande pad af. Lekker.

Gardner Bay op Espanola, Galapagos,

Gardner Bay op Espanola, Galapagos. Het strand deel je hier met vele zeehonden.

 

5: Bartolome Er is nauwelijks begroeiing op wat grijzige, lage plantjes na, de tiquilia die als bolletjes op de lichtbruine grond liggen. De charme van dit eiland komt van het lavagesteente, de tuff cones en de winderosie die het lava sierlijke grillige vormen geeft. Volgens een van de astronauten die in 1969 op de maan landde, is dit exact hetzelfde soort landschap om te zien. Dieren leven er nauwelijks, op enkele lavahagedissen en ratten na.

Bartolome, Galapagos

Uitzicht op vanaf de berg op Bartolome, Galapagos

MEER GALAPAGOS

Een uitgebreidere impressie van deze fantastische reis vind je in deze blog over de eerste dagen in het paradijs en in deze blog over het cruisen langs nog meer prachtige eilanden.

 

MEER EILANDEN

Gran Canaria Maspalomas duinen

Bora Bora

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden welkom

Corsica Frankrijk Col Bavella

Bewaren

Bewaren

Bewaren