Mijn schooljaren bracht ik door in Gouda. Te klein, te provinciaal, te oninteressant besloot ik toen het tijd was om te gaan studeren. Daarna kwam ik zelden meer in het centrum van Gouda. Tot voor kort. Wat zijn er veel hippe hotspot adressen! Ook als vegetariër en veganist kun je nu bij veel trendy restaurants terecht.

Gouda, de leukste vegetarische en vegan restaurants
Gouda, de leukste vegetarische en vegan restaurants

 

Vegan Food Bar: Miss Nice Banana

Een gezonde start is het halve werk. Dus eerst een sapje of smoothie bij Miss Nice Banana (Zeugstraat 34). Bij deze vegan food bar komt niets uit een pakje, hier is alles vers bereid. Dit is ook een comfy adresje voor een rustmomentje met koffie/thee en iets erbij. Denk aan en Raw Tiramilicious of een Raw Nutty Buddy (spannend toch?!). Zit je goed in je tijd? Lunchen kan ook. Plof neer aan een tafeltje tussen het groen en geniet van een sandwich, een soepje (o.m. chilisoep en pinda-bananensoep) of kies een Vega Kapsalon in een bowl. Superlekker en gezond en allemaal gluten- en sojavrij en 100% plant-based, zoals dat tegenwoordig in goed Nederlands heet.

Vegan en een beetje tropisch genieten bij Food Bar Miss Nice Banana. Stedentrip Gouda, vegan en vegetarische restaurants, hippe en trendy hotspots.
Vegan en een beetje tropisch genieten bij Food Bar Miss Nice Banana

 

Restaurant De Kleischuur

Ooit werd er klei opgeslagen voor de plateelfabrieken opgeslagen in dit gebouw aan het water. Nu zit in dit historische pand (het is een rijksmonument) aan het water het hippe restaurant De Kleischuur (Vest 2). De inrichting is aangenaam rustig en door de enorme ramen komt bakken met licht naar binnen. En dan is er zomers nog dat heerlijke terras. De kaart is om van te watertanden. Hier hap je zonder schuldgevoel in je ontbijtje, lunch of diner want het grootste deel van de ingrediënten is geselecteerd op duurzaamheid. En op de kaart staan bovendien volop vegetarische gerechten, om er nog even een verantwoord schepje bovenop te doen.

Restaurant De Kleischuur, aan het water in een historisch pand. Stedentrip Gouda, vegan en vegetarische restaurants, hippe en trendy hotspots.
Restaurant De Kleischuur, aan het water in een historisch pand

 

Kunst bij concept store Kersvers

Concept stores, ik houd ervan. Want hoe fijn is het om ergens binnen te lopen en dan te ontdekken dat je niet alleen goed kunt winkelen maar ook even kunt uitpuffen in de koffiehoek (in dit geval gerund door Bernadet). Concept store Kersvers (Lange Groenendaal 66) is trouwens veel groter dan je verwacht als je voor de etalage staat. Binnen raak je niet uitgekeken. Dit is niet het dertien in het dozijn werk. Store manager Sanneke heeft heel zorgvuldig zo’n 50 kunstenaars en andere creatieven geselecteerd die hier hun hun producten verkopen. Veel van hen komen uit de buurt en de meesten werken duurzaam. En dus zie je hier hebbedingen die je zelden ergens anders ziet. Wie lukt het om hier met lege handen weg te gaan? Mij niet!

Concept Store Kersvers voor unieke cadeautjes. Stedentrip Gouda, vegan en vegetarische restaurants, hippe en trendy hotspots.
Concept Store Kersvers voor unieke cadeautjes

 

Vegetarisch lunchcafé Curcuma

Loop je van Kersvers richting Markt, dan kom je bijna automatische langs Lunchcafé Curcuma (Korte Groenendaal 21). Tijd om te tafelen. Biologisch, vegetarisch, veganistisch, name it en je vindt het bij deze Goudse bistro. Afhankelijk van het moment van de dag geniet je hier van koffie/thee met iets zoets (ook vegan) of een hartige lunch. Zoals het hoort is duurzaam hier net zo belangrijk als lekker. En de sfeer is goed. Bewonder zeker ook even de prachtige print op een van de muren. Zo ziet kurkuma of geelwortel er dus uit voor het in een gerecht belandt. Let zodra je weer buiten staat op de andere adresjes in deze straat want de Groenendaal is uitgeroepen tot de eerste Fairtrade straat van Nederland.

Bij restaurant Curcuma is alles vegetarisch of vegan en biologisch. Stedentrip Gouda, vegan en vegetarische restaurants, hippe en trendy hotspots.
Bij restaurant Curcuma is alles vegetarisch of vegan en biologisch.

 

Verrukkelijk vegan bij Your Foodprint

Gegoochel met namen. Het kan heel verkeerd uitpakken. Maar ook heel goed. Your Foodprint (Lange Tiendeweg 44) is wat mij betreft een voorbeeld van een geslaagde woordspeling. Marleen van Your Foodprint is lekker duurzaam bezig met haar winkel vol biologische, vegan producten. Met winkels als deze wordt plantaardig eten opeens en stuk gemakkelijker. Ik zie verrukkelijke soepen in glazen flessen. En verschillende soorten kaas naast talloze andere bekendere en onbekende vegan producten. Hier hoef ik voor ik iets koop niet op het etiket te kijken als ik plantaardig (en tegelijkertijd dier-aardig) wil eten. Veel makkelijker wordt het niet. Honger gekregen? Marleen serveert ook plant based ontbijtjes, lunches en brunches. En (slow)koffie.

Helaas heeft Your Foodprint de deuren gesloten.

Bij Your Foodprint vind je alles voor een plant based maaltijd. Stedentrip Gouda, vegan en vegetarische restaurants, hippe en trendy hotspots.
Bij Your Foodprint vind je alles voor een plant based maaltijd

 

Biologische friet van Pomms’ Gouda

Snuf, snuf. Wat ruik ik? Friet! Nee, niet die vette walm die soms uit friettenten komt, maar die geur van versgebakken patat waarvan het water je in de mond loopt. Na een hele dag sightseeen en adresjes bezoeken slenter ik via dé winkelstraat van Gouda terug naar het station. En dan zie ik (of ruik ik eigenlijk) Pomms’ (Nieuwstraat 2). Een sfeervol fast food zaakje met schommels bij de ingang waar ze biologische friet verkopen. Terwijl ik toekijk, worden de piepers van Pomms’ door eigenaresse Barbara compleet met schil door een machine geduwd. Barbara eet zelf vegan en Pomms’ is dan ook vegan friendly. Naast de vegan patat kun je ook andere plantaardige en vegetarische fastfood gerechten bestellen. De frietjes zijn heerlijk. Extra pluspunt: de vegan mayo of wat je ook kiest als saus, zit in een apart vakje bovenaan het zakje.

Biologisch en vegan, de patat van Pomms Gouda. Stedentrip Gouda, vegan en vegetarische restaurants, hippe en trendy hotspots.
Biologisch en vegan, de patat van Pomms Gouda

MEER VEGAN

Toevallig in Amsterdam? Hier eet je heerlijke vegan en vegetarische fastfood.