Ga je naar Hurghada in Egypte, dan kun je je dagenlang vermaken met strand en zee. Maar wil je ook iets meekrijgen van de machtige farao’s en de gigantische piramides dan boek je een excursie. Om te zorgen dat alles bij aankomst gladjes verloopt, regel je thuis alvast je visum Egypte.
Bereid je voor op lange dagen want de mooiste bezienswaardigheden van Egypte liggen niet echt in de buurt van Hurghada. Maar de bussen zijn luxe en sommige excursies kun je zelfs met het vliegtuig doen.
1. Luxe van Luxor
Het is een lange busrit naar een van de meest luxe begraafplaatsen ter wereld. In de Vallei der Koningen liggen 63 grafkamers van farao’s en notabelen van het oude Egypte. Als langst regerende en een van de machtigste mannen had Ramses II wat voorrechten bedongen. Veel van zijn naar schatting 100 tot 160 kinderen kregen ook een plek in deze op het eerste gezicht verlaten vallei. Lange tijd was deze locatie top secret: enkel Koninklijke families, vertrouwelingen en werklui wisten ervan.
Het graf van Toetanchamon
In de graven lagen veel kostbaarheden. Neem alleen al het hart van goud dat tijdens het balsemen in het lichaam gelegd werd ter vervanging van het echte hart. Het was dus niet verstandig Jan en alleman van de plek op de hoogte te brengen. Desondanks plunderden dieven de meeste graven, behalve die van Toetanchamon omdat die verstopt lag onder een ander graf en pas in 1922 ontdekt werd door Howard Carter. Dit graf is, net als de andere, versierd met hiërogliefen en muurschilderingen in heldere kleuren.
Een beetje conditie is geen overbodige luxe. De graven zijn soms 100 meter lang en gaan meters de diepte in. Een donkere bedoening in vroeger tijden. Vandaar dat de Egyptenaren spiegels voor de ingang zetten die het zonlicht reflecteerden zodat er voldoende licht in de grotten viel om muren en plafonds te bewerken zonder dat kaarslicht (dat een zwarte walm zou veroorzaken) nodig was.
2. De sfinxen van Karnak
De bus biedt een goede blik op de weg. Langs de kant lummelen mannen, kauwend op stukken suikerriet. Voor het benzinestation staat een file omdat sinds de revolutie benzine een schaars goedje is. Snel zullen de files niet oplossen want sommigen laden hun achterbak vol met enorme vaten en vullen die tot de rand als ze eenmaal aan de beurt zijn. Uiteindelijk komt toch Karnak in zicht. Daar leidt een avenue met rijen sfinxen in de vorm van rammen met indrukwekkende horens bezoekers naar binnen. Dit is het grootste tempelcomplex ter wereld waaraan ongeveer dertig farao’s gebouwd hebben. Vandaar dat je er uren kunt slenteren, genietend van hiërogliefen, beelden, obelisken, muurschilderingen en vooral de hypostyle hal, een architectonisch meesterwerk met 134 enorme zuilen.
4. Jeepsafari in de woestijn
Chauffeur Omar, witte djellaba en rood-wit geruite doek om het hoofd geknoopt, loodst de jeep soepeltjes door het rulle zand, een hand op het stuur, de andere nonchalant uit het raam. Achterin stuiteren we intussen door de laadbak heen. Een opwaaiende wolk van fijn zand beneemt het uitzicht op de auto’s die erachter rijden. We zijn met een klein clubje, drie jeeps, een stuk of 12 passagiers, op weg naar de bedoeïenen die leven in de Oostelijke woestijn, op goed twee uur rijden van Hurghada. De families leven vooral van toerisme in dit gebied. Voor vrouwen is dit vaak de enige kennismaking met het leven buiten hun minidorpje want velen komen zelden tot nooit in de stad.
Eén boom voor schaduw
Regen is er al zeven jaar niet meer gevallen, vrijwel alle bomen zijn gekapt. Tijdens de rit naar de nederzetting zien we welgeteld één boom. Die blijft behouden zodat bedoeïenen die per kameel naar een ander dorp, een waterbron of de stad trekken een plek hebben om even in de schaduw te rusten. Bij gebrek aan hout, bakken vrouwen hun gistloze broden van maïsmeel en water op gedroogde kamelenpoep. Werkt net zo goed en kost niets.
Het leven van de bedoeïenen
De dorpelingen proberen wat bij te verdienen door verkoop van geweven kleden en tassen, kruiden die ze in de bergen vinden en stenen als amethist die ze ruilen voor etenswaren met mensen die bij de Nijl wonen. De kinderen dolen wat rond. Volgens een wet uit 1992 zouden ook de bedoeïenenkinderen tegenwoordig naar school moeten, maar streng is de controle blijkbaar niet. En dus helpen ze nu met het in bedwang houden van de dromedarissen terwijl bezoekers even mogen ervaren hoe dat nou zit op het ‘schip van de woestijn’.
4. Van Hurghada vliegen naar Caïro
De eerste vijf tot tien minuten nadat we tussen de piramiden van Gizeh uit de bus gestapt zijn zijn lastig. Een tsunami van mannen, vrouwen en kinderen bestormt ons met vragen of we willen paardrijden, kameel rijden, in een paard en wagen willen rijden of allerhande souvenirs willen kopen. Zo niet, willen we dan misschien een foto maken van paard of kameel met piramide?
Terug in de tijd bij Gizeh
Na een paar minuten lijkt het kwartje te vallen en worden de vragen minder en kun je op je gemak rondlopen en de magnifieke eeuwenoude bouwwerken bewonderen. Zelfs van binnen, voor wie niet al te claustrofobisch is. Iets verderop ligt de beroemde sfinx. Als je hier staat, vergeet je heel even dat het plateau van Gizeh niet heel romantisch in een eindeloze woestijn ligt maar bijna midden in Caïro. Desondanks een magische plek.
Je hebt voor een vakantie in Egypte een visum nodig. Zo’n visum Egypte kun je tegenwoordig online aanvragen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo moet bijvoorbeeld je paspoort nog minimaal 8 maanden geldig zijn bij aankomst in Egypte. Je ontvangt nadat je je gegevens online hebt ingevuld, je e-visum Egypte binnen een week. Het visum is 90 dagen geldig en als toerist mag je in die periode maximaal 30 aaneengesloten dagen in het land blijven. Je kunt een visum Egypte aanvragen voor single entry of multiple entry. Nog een tip: check voor je een vakantie boekt het reisadvies voor Egypte.
MEER EGYPTE
De mooiste plekken in Egypte liggen over het hele land verspreid, dus neem als het even kan de tijd voor een rondreis door het hele land. Doe een deel per boot over de Nijl, dompel je onder in de drukte van Caïro en geniet van de vele culturele bezienswaardigheden.
Op zoek naar een woestijn-avontuur in Egypte? Ik maakte een wandeling van een week en ontdekte hoe afwisselend woestijnen eigenlijk zijn.