Even buurten met olifanten

Een fijne overnachtingsplek is zoveel meer dan een goed bed. Ik checkte in bij safari lodge Motswari Private Game Reserve in Timbavati Nature Reserve (de buren van het beroemde Kruger Park) in Zuid-Afrika. En trok baantjes in het meest bijzondere zwembad ooit.

 

Olifanten bij het safari-kamp bij Motswari, Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

Olifanten bij het safari-kamp bij Motswari, Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

In Timbavati Nature Reserve, een van de private buurreservaten van het Kruger Park, ligt het luxe, fair trade gecertificeerde Motswari. Hier geen mooi aangelegde tuintjes rond de lodges maar natuurlijke wildernis. “Het is mooier en bovendien milieubewuster want tuintjes kosten enorm veel water”, aldus manager David. De eerste avond schuift ranger Shadrack Mkhabela aan tijdens het diner om te horen wat de wensen en verwachtingen van zijn gasten zijn. Timbavati staat in open verbinding met het Kruger Park en in tegenstelling tot het Kruger Park mogen rangers hier wel off road zodra ze een van de big five op het spoor zijn. Zo kan het gebeuren dat we de volgende ochtend opeens op enkele meters van een luipaard staan. Nog geen twintig meter verder staat een grote groep mannetjes impala’s, zich niet bewust van het naderende gevaar. De luipaard staat langzaam op en sluipt via een greppel naar de groep toe. En dan een boel lawaai, de impala’s maken een soort kraaiachtig geluid, rennen nerveus heen en weer… en de luipaard trekt zich terug! Impala’s volgen hem enkele meters, stoten nog wat kreten uit maar hij heeft de boodschap begrepen en blaast de aftocht.

Luipaard in Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

Luipaard in Timbavati Nature Reserve,. Zuid-Afrika

Wildlife in Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

Wildlife in Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

 

Wandelen in de wildernis

Shadrack stelt voor na de lunch een wandelsafari te doen om het eten te verteren; de maaltijden bij Motswari zijn voortreffelijk en overvloedig. Leeuwen zien mensen niet als lekkernij omdat we raar ruiken naar deodorant, zonnebrandcrème, bodylotion en andere geurtjes die in de jungle en op de savanne niet voorkomen, stelt Shadrack ons gerust. Dus een leeuw zal je niet aanvallen omdat hij honger heeft… maar wel als hij zich bedreigt voelt. En als hij dan eenmaal bloed ruikt, dan hapt hij toe. Maar als wij de aanwijzingen van Shadrack opvolgen, loodst hij ons al wandelend veilig door de wildernis, belooft hij. Gelukkig vertelt hij pas later van die ene keer dat hij wel werd aangevallen door een vrouwtjesleeuw met jongen. Hij kwam met de schrik vrij maar die schrik hield wel een behoorlijke tijd aan. Onwetend over zijn avonturen gaan we op pad en leren in anderhalf uur van alles over sporen en pootafdrukken van leeuwen en luipaarden, nijlpaarden en neushoorns et cetera. Grote en/of gevaarlijke dieren zien we niet maar dat gemis wordt ruimschoots goed gemaakt tijdens de gamedrives en zelfs tijdens een cool down in het zwembad van Motswari waar twee olifanten opduiken aan de overzijde van de rivier. Twee uur lang blijven de dieren er rondstruinen. Onvergetelijk.

Op wandelsafari met ranger Shadrack, Zuid-Afrika

Op wandelsafari met ranger Shadrack, Zuid-Afrika

Het safari-kamp Motswari, Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

Het safari-kamp Motswari, Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

De lunch wordt geserveerd in het safari-kamp in Motswari, Zuid-Afrika

De lunch wordt geserveerd in het safari-kamp Motswari, Zuid-Afrika

Olifanten bij het safari-kamp Motswari, Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

Olifanten bij het safari-kamp Motswari, Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

Het zwembad naast de rivier bij het safari-kamp Motswari, Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

Het zwembad naast de rivier bij het safari-kamp in Motswari, Timbavati Nature Reserve, Zuid-Afrika

MEER AFRIKA

MEER SWEET DREAMS