Waarom Johannesburg wel de moeite waard is!
Iedereen gaat naar Kaapstad, Johannesburg is veel minder populair. Begrijpelijk wel. De atmosfeer is wat grimmiger, de huizen hebben hoge hekken rond de tuinen en in mijn hotel ligt een waslijst met waarschuwingen over wat vooral niet te doen en wel te doen wil je een veilig verblijf hebben. Toch zijn er genoeg redenen om Johannesburg wel op te nemen in je rondreis Zuid-Afrika. Dit zijn voor mij de toppers.
@ Apartheid museum
Apartheid en Zuid-Afrika zijn helaas onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe dat vroeger in z’n werk ging, wordt direct bij de ingang al duidelijk. Je krijgt een ticket voor wit of zwart. Ieder moet via een aparte ingang naar binnen. Eigenlijk wel jammer dat je direct daarna de andere groep alweer ontmoet want het zou interessant zijn om wat langer te ervaren hoe een kleurling behandeld werd in het Zuid-Afrika onder de apartheid. Het museum biedt een indringend overzicht van de grimmige geschiedenis met afschrikwekkende beelden van hoe blanken de zwarte jongeren mishandelden tijdens de opstand van 16 juni 1976 in Soweto. Dat was trouwens wel een keerpunt is de apartheidsgeschiedenis. Vanaf dat moment namen jongeren het voortouw en werd er langzaam toegewerkt naar afschaffing van de apartheid.
@ Fietstocht door Soweto
Soweto was lange tijd een van de townships van Johannesburg die je beter kon mijden. Dat is aan het veranderen. Dus kon ik eindelijk mijn nieuwsgierigheid bevredigen en een bezoekje brengen aan dit beroemde/beruchte stukje van de stad. Hoe het er nu toegaat in Soweto ontdek ik tijdens een fietstocht met Lebo van Soweto Bicycle Tours. Lebo is een super-energieke Zuidafrikaan, die heel trots is op zijn Soweto, zo blijkt uit de enorme tatoeage op zijn arm.
Hij weet ook alles over zijn township. Van missers als het prachtige woningproject dat uiteindelijk te duur blijkt voor de mensen in Soweto en nu dus leeg staat op een incidenteel gekraakt appartementje na. We fietsen onder meer langs het Hector Pieterson Museum, een museum gewijd aan de herdenking van de de opstanden van 1976 en de 13-jarige Hector die daarbij om het leven kwam. In Soweto ligt ook de enige straat ter wereld waar twee Nobelprijswinnaars gewoond hebben, Nelson Mandela en Desmond Tutu.
Eén met de locals word je in de shebeen, de kroeg waar gul geschonken/gedronken wordt uit pakken bier. Interessant om te zien maar ik geloof niet dat met z’n allen uit eenzelfde kom drinken zo mijn ding is. Wat wel super is, is de lunch daarna bij thuisrestaurant Lapa la Rona. We zitten echt in de huiskamer en de eigenaresse zet ons schalen vol heerlijk homecooked food voor.
@ Laid-back chic slapen
Luxe en toch verantwoord, dat biedt boutique hotel The Peech. De 16 kamers zijn strak en stijlvol ingericht en hebben een eigen balkon of tuintje. Het water wordt door de zon opgewarmd, gebruikte batterijen zijn oplaadbaar en er wordt zoveel mogelijk gerecycled maar daar heb je als gast natuurlijk geen last van. Mijn zeer royale kamer kijkt uit op de binnentuin met zwembad. Ik zet een kopje koffie en geniet van de stilte. De volgende ochtend blijkt het ontbijt uitgebreid en lekker maar verantwoord, de service is vriendelijke en het is altijd prettig te weten dat dit Fair Trade gecertificeerde hotel zich inzet voor diverse goede doelen.
MEER AFRIKA