De Paps en picknick on the beach

Jura, een eiland van de Binnen Hebriden aan de westkust van Schotland. Ten noorden van het gehucht Craighouse neemt de natuur het commando over. Naast de edelherten en de zeehonden kent Jura een rijke fauna: zeearenden, steenarenden, dolfijnen en bruinvissen. En bij de rivieroevers af en toe een otter.

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

De charmante huizen van Craighouse

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

Vakantiehuis in the middle of nowhere

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

Imposante horens, deze ram moet je niet kwaad maken

Kleine zijtakken van The Long Road (de enige verharde weg op het eiland) leiden naar vlekjes die meestal uit niet meer dan drie of vier huizen bestaan, vaak vakantieverblijven van mensen die van oudsher een band hebben met het eiland. Als de weg stijgt, zijn in het westen de Paps zichtbaar, drie afgeronde pieken waarvan Beinn an Oir met 784 meter de hoogste is. Ze domineren – als er geen wolken of mist hangt – de skyline van Jura en zijn een geliefde bestemming voor hikers. In het binnenland en het westen woont niemand en aan de kust, een wildernis van zeearmen en grotten, hebben de golven van de Noord-Atlantische Oceaan vrij spel. Jaarlijks is hier ook de Isle of Jura Fell Race, 28 kilometer lange run over zeven bergtoppen, waaronder natuurlijk de Paps. Het record, uit 1994, staat op iets meer dan drie uur. Voor wie de iconische Paps in wandelaarstempo wil veroveren – reken op acht uur – heeft Willie Cochrane, de distillery manager van de whisky distilleerderij  nog wel een tip: “In de shop verkopen we speciaal voor wandelaars halve flesjes whisky die prima mee te nemen zijn…”

Een alternatief is een afternoon tea op het strand. Ergens langs de weg staat een tafel met een bord en een telefoonnummer. Een belletje en de thee plus een bord lekkers wordt gebracht.

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

Wandelpad richting de Paps

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

Een belletje en de afternoon tea wordt bezorgd.

 

De unieke edelherten van Jura

De weg voorbij Loch Tarbert, een zeemeer dat het eiland in tweeën verdeelt, dateert pas van de Eerste Wereldoorlog. In de heuvels duiken weer edelherten op. Zeldzaam zijn de Cromie Stags, herten met een scheef gewei die alleen hier voorkomen. Even na de Lealt Bridge, die een kloof overbrugt, komt er een einde aan The Long Road, daarna is er alleen nog een privépad dat niet toegankelijk is voor voertuigen.
The Path to Corryvreckan, vernoemd naar een beruchte draaikolk, voert kilometerslang door monotoon heidelandschap naar de top van een heuvel. Beneden ligt na een lange afdaling Barnhill, het afgelegen huis waar George Orwell in 1946 zijn beroemde nachtmerrie Big Brother creëerde. In volstrekte eenzaamheid: zijn buren woonden tien kilometer verderop en de dichtstbijzijnde dokter voor tuberculosepatiënt Orwell zat – in een tijd zonder telefoons – veertig kilometer bij hem vandaan.

 

Jura Schotland binnen hebriden

De enige verharde weg

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

De rotsige kustlijn rond het eiland

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

40 kilometer weg door puur natuur

 

Drie volle vriezers

Sinds die tijd is er wel het een en ander veranderd, aldus Willie Cochrane, maar veel is ook hetzelfde gebleven op Jura. “Brood, melk, de krant, voor alles is de ferry de lifeline met de bewoonde wereld. Als er iemand naar het vasteland gaat, krijgt hij meestal een lange lijst boodschappen mee, hier bestaat gemeenschapszin nog. Mijn kinderen, die op het vasteland wonen, moeten er wel eens om lachen, maar ik heb thuis drie volle vriezers, je weet maar nooit!”
Ook voor de distilleerderij geldt: zodra het kan, laten we een lading gerst overvaren. Twee dagen niet varen en de distilleerderij staat stil. “Eigenlijk is whisky maken op een eiland als Jura een logistieke nachtmerrie,” stelt Cochrane, “want alles moet met de ferry: het gerst moet hier naar toe, de whisky moet terug om te laten bottelen. Weet je, ik was altijd een townie, maar als je in een kleine gemeenschap op een eiland als dit woont, verandert je hele manier van denken. Ik vraag me niet af wat Jura mij kan geven, ik vraag me altijd af wat ik Jura kan geven… You got to get involved.”

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

Verdwalen kan niet, er is maar een weg

Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

De enige verharde weg van het eiland

Jura Schotlandbinnen hebriden

De laatste wildernis

Algemene informatie over Isle of Jura

  • De beste reistijd voor Jura

Het blijft Schotland natuurlijk, het is geen tropische bestemming. Maar ik weet uit ervaring dat je er prachtige dagen kunt treffen. Mijn laatste trip naar Schotland regende het slechts een middag in drieënhalve week. Een mazzeltje, maar het kan dus. De droogste maand is mei, dus als dat in je vakantieschema past, dan zou ik dan gaan.

  • Hoe kom je op Jura?

Isle of Jura is een van de zuidelijkste Hebriden eilanden van Schotland. Er zijn geen bruggen of vliegvelden dus je moet de ferry nemen om er te komen. Een autorit vanaf Glasgow duurt ongeveer 3 uur. Je neemt vervolgens een kilometer of zes ten zuiden van Tarbert de ferry naar het eiland Islay. Vanaf Port Askaig (op Islay) vaart er vervolgens een ferry naar Feolin (op Jura), je auto kan mee. Van half april tot eind september is er ook een passagiersferry (geen auto’s, wel fietsen) van Tayvallich (op het vasteland van Schotland) naar Craighouse (Jura). Er gaat overigens wel een vlucht van Glasgow naar buureiland Islay.

Boek je vakantie naar Isle of Jura

  • Hotels op Jura

Als je een hotel zoekt, dan ben je snel klaar. Er is exact één hotel op het eiland, het Jura Hotel, met 17 kamers. Prachtig gelegen aan een baai, enkele winkeltjes en cafés in de buurt en de whisky distilleerderij op loopafstand. Verder zijn er nog enkele B&B’s en cottages waar je kunt overnachten. Wie wil kamperen kan tegen een vergoeding van 5 tot 15 pond (afhankelijk van de grootte van je tent) overnachten op het grasveld voor het hotel.

  • Combinatie met een stedentrip

Als je besluit te vliegen van Glasgow naar Islay, dan is het leuk om je bezoek aan Jura te combineren met een stedenrip Glasgow. Eventueel kun je ook kiezen voor een verblijf in een hotel op Isle of Islay (mocht het Jura Hotel vol zijn, of te duur) en dan een dagtripje naar Isle of Jura maken.

 

MEER JURA

Deel 1: De whisky-distilleerderij op Jura

Distilleerderij Jura Jura Schotland isle of jura binnen hebriden

MEER EILANDEN

Gran Canaria Maspalomas duinen

Bora Bora

Corsica Frankrijk Col Bavella

Corsica Bonifacio Frankrijk

Rondreis Corsica, Frankrijk, de Calanches

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren