In iets meer dan vier uur reis je met de trein van Utrecht naar het hart van de kerstmarkten van Nedersaksen. Vanaf de laatste week van november zijn Hannover (Duitsland) en acht ‘buursteden’ helemaal in kerstsfeer. Tijd voor een stedentrip en het ontdekken van de Duitse kerst-hotspots.
Treinreizigers kunnen er niet omheen. Zodra je het station van Hannover uitkomt, ben je in kerstsfeer. Het geurt naar dennenbomen en glühwein, zigzaggend leidt de weg je langs sfeervol verlichte kraampjes met kerstspullen, eten en drinken. Eén minuut in Hannover en ik ben in de feestelijke december-modus.
Hannover: etalages in kerstsfeer
Hannover pakt uit, want de kersktmarkt bij het station is slechts een opwarmertje voor die rond de Marktkerk waar de ene straat met kerstkraampjes overgaat in de andere. Vóór je daar arriveert, kun je op het Kröpcke plein nog genieten van een grote, ronddraaiende kerstpiramide en van alle winkels met etalages in winterse sferen. Dit centrale plein dankt zijn naam trouwens aan de man die daar van 1876 tot 1919 Café Kröpcke uitbaatte. Hij was zó geliefd dat de stad een kleine dertig jaar later besloot het plein naar hem te vernoemen.
Historische en Finse kerstmarkten
Langs de rivier de Leine is een kerstmarkt in historische stijl waar je verschillende oude ambachten kunt zien. Ben je op een zaterdag in de buurt, dan kun je genieten van een rommelmarkt die hier iedere week gehouden wordt, naar goed Frans voorbeeld.
Liever wat meer design onder de boom? Dan ga je naar Ballhofplatz waar een Finse kerstmarkt is compleet met sauna en Sami-tent. Ter plaatse wordt de zalm gerookt voor de Flammlachs (broodje zalm). In plaats van Glühwein schenken ze hier Glögi, warme wijn gemaakt van bessen. Glühwein vind ik vaak te zoet maar de Glögi is een beetje zuur. Lekker. Die Ballhofplatz is trouwens de plek waar de eerste sporthal van Hannover stond. Rond 1650 werd hier een badmintonzaal gebouwd zodat de mensen aan het hof zich sportief konden uitleven. De Teestübchen op nummer 2 is een goed adres voor koffie of thee met de beroemde Kuchen die al generaties lang volgens familierecepten bereid worden. Ook een goed adres als er geen kerstmarkt is.
Dennenbos met wensput
De meest knusse Weihnachtsmarkt is Der Wunschbrunnenwald, een bos van 50 dennenbomen met houtsnippers op de grond. Hier geurt het naar een echt bos, een fijne afwisseling met de bedwelmende geuren van warme wijn en worst. Tussen het groen staan houthakkershutten waar je typische kerstspecialiteiten als Lumumba (warme chocolademelk met rum), Schmalzkuchen (een soort mini-oliebolletjes met poedersuiker, vaak geserveerd in een puntzak), de hartjesvormige Lebkuchen (een soort peperkoek) en Heißer Met (warme honingwijn) kunt krijgen. Om te knabbelen zijn er de Gebrannte Mandeln, geroosterde amandelen met een dikke suikerlaag. Midden tussen het groen staat een oude wensput. Draai driemaal aan de ring en doe alvast een wens voor het nieuwe jaar.
Kerst in het klein
Rond Hannover liggen acht kleinere steden die ook helemaal in kerstsfeer zijn. Je bereikt ze binnen 25 tot 45 minuten per trein. Ik besluit naar Celle te gaan, een stad met een kleine 500 vakwerkhuizen. Originele want de binnenstad werd niet zoals Hannover gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vakwerkhuizen die je in Hannover ziet, zijn vrijwel allemaal na de oorlog gebouwd/herbouwd want de binnenstad was voor meer dan 90% verwoest.
Kerstmarkten in Celle
Als er zoiets bestaat als een picture perfect kerstmarkt, dan voldoet Celle aan alle eisen. Een treinrit van 25 minuten van Hannover en je bent in een andere wereld. Celle is zo’n stadje dat je onmiddellijk in je hart sluit. Vanaf het station wandel ik via een park richting oude binnenstad. Een minuut of tien later zie ik links het slot al opdoemen. Hier begint de oude centrum met ongeveer 500 originele vakwerkhuizen, vaak vele eeuwen oud. Want in Celle woedden eeuwenlang geen grote branden en tijdens WOII waren hier geen bombardementen. Zelfs zonder alle kerstversiering is dit een sfeervolle stad.
Het oude stadhuis van Celle
Een van de opvallendste bezienswaardigheden van Celle is het oude stadhuis, het Altes Rathaus. In 2008-2009 is op de façade weer de trompe-l’oeil schildering aangebracht uit 1697. Een enorme klus en zo’n gevel vergt nogal wat onderhoud. Tweemaal per jaar komt een restaurateur de beschadigde plekken bijwerken.
De oude binnenstad van Celle is verder een sprookjeswereld op zich, met unieke winkels in de eeuwenoude vakwerkhuizen.
Koffie en likeuren in Celle
Zapfhahn (Neue Straße 35) bijvoorbeeld is een winkel vol drank en andere delicatessen. Een hele wand wordt ingenomen door grote glazen bollen waaruit je je favoriete likeur of andere drank kunt tappen. Maar ook voor olie uit het vat en andere bijzondere etenswaren ben je hier op het juiste adres. De beste koffie van de stad wordt al sinds bijna 120 jaar bij Huth’s Kaffee & Feinkost (Großer Plan 7) geroosterd. Nog dagelijks komen hier de vers gebrande bonen uit de koffiebranderij achter de winkel. De koffiegeur is heerlijk bedwelmend. En bij die koffie kun je nog allerlei heerlijks kopen als chocolade, koekjes en meer.
Unieke lekkernij: de boomkoek
Terug op de kerstmarkt bij de Stadtkirche ruik ik opeens een zoete geur terwijl het toch echt lijkt alsof de man in de kraam kebab aan het maken is. Het blijkt Baum Kuche te zijn. De koek die op een boomstam lijkt, inclusief groeiringen, is razend populair in Japan. Zo’n koek maak je niet zomaar: er is wettelijk vastgelegd hoe de stam gemaakt moet worden. Bijvoorbeeld met eiwit in plaats van gist of bakpoeder. En er wordt ook daadwerkelijk gecontroleerd of je de wet wel volgt. Bij het kraampje verkopen ze toevallig ook koffie van Huth’s. Met een coffee-to-go en een stuk boomkoek wandel ik terug naar het station. Kerstmarkten in Duitsland staan voortaan op mijn to do lijstje voor december.
Ook naar de kerstmarkten? Enkele hotel tips!
Grand Hotel Mussmann
Ik logeerde bij Grand Hotel Mussman, perfect gelegen tegenover het treinstation van Hannover. De kamers zijn ruim, het ontbijt lekker uitgebreid maar de douche was de grootste verrassing. A: zodra je de douche aanzet, heb je onmiddellijk warm water, B: er is niet een felle lamp maar er zijn sfeerlichtjes die steeds van kleur veranderen, C: maar het onvergetelijke extraatje is de muziek die automatisch uit de speaker komt: ‘Raindrops keep falling on my head’. Ik ging ’s avonds frisgewassen en vrolijk naar bed en stond ’s morgens steeds glimlachend onder de douche.
Budget hotel
Liever een meer trendy hotel dat bovendien budgetvriedelijk is? Dan is Prizeotel de keuze. Het betaalbare hippe concept won al vele onderscheidingen. Je boekt hier al een kamer voor 59 euro per nacht en dan slaap je in een kleurrijke designkamer.
Wauw Celle ziet er ook wel heel leuk uit. Na kerstmarkten in Keulen, Dusseldorf en Oberhausen gaan we dit jaar een andere kant op! Dit keer naar Antwerpen met de trein.