Opeens waren ze er, de microbrouwerijen. Er zijn inmiddels bijna 500 bierbrouwerijen in Nederland, de meeste daarvan bestaan pas enkele jaren. Een van die nieuwkomers is brouwerij Kleiburg. Het leuke: ze brouwen hier echt kloosterbier. Wat je direct kunt proeven in restaurant De Proefzaak.

 

Mooi, de bar gemaakt van triplex bij bierbrouwerij Kleiburg, microbierbrouwerij Kleiburg i Amsterdam Zuidoost waar kloosterbier gemaakt wordt.

Mooi, de bar gemaakt van triplex bij bierbrouwerij Kleiburg

In de Bijlmer in Amsterdam is sinds enkele jaren een klooster: het Kleiklooster. Geen katholiek klooster maar een protestants stadsklooster. Dus niet gevestigd in een oud pand op een rustige locatie maar in een galerijflat in de Bijlmer. Maar net als de traditionele kloosters besloten de kloosterlingen bier te gaan brouwen. Hun brouwerij vind je in een loods naast de Ikea in Amsterdam-Zuidoost. En daar is ook de Proefzaak, het bijbehorende restaurant waar je behalve het bier ook heerlijke broodjes en ander lekkers kunt proeven.

Een deel van het bierassortiment van brouwerij Kleiburg - microbierbrouwerij Kleiburg i Amsterdam Zuidoost waar kloosterbier gemaakt wordt.

Een deel van het bierassortiment van brouwerij Kleiburg

 

Trendy restaurant

Als je komt aanlopen en de non-descripte groene loods ziet, heb je geen idee wat je binnen kunt verwachten. Het blijkt een trendy ingericht restaurant te zijn. Ik val voor de bar en bank die gemaakt zijn van op elkaar gelijmde platen triplex. Leuk ook die Oosterse tapijten aan de muur met de bioscoopbankjes ervoor. Via een glazen wand kijk je de brouwerij in. Dat deze bij een klooster hoort, zie je aan de details. Het glas-in-lood raam met een afbeelding van Jezus, enkele iconen, de bijbel en een plek om kaarsjes aan te steken. Niet per se allemaal protestantse kenmerken, maar dat is het idee van dit klooster ook niet. Het is een religieuze mix en dat schijnt een trend te zijn.

Een glazen wand scheidt het restaurant van de bierbrouwerij - microbierbrouwerij Kleiburg i Amsterdam Zuidoost waar kloosterbier gemaakt wordt.

Een glazen wand scheidt het restaurant van de bierbrouwerij

Bier van de tap: het echte Kleiburg kloosterbier - microbierbrouwerij Kleiburg i Amsterdam Zuidoost waar kloosterbier gemaakt wordt.

Bier van de tap: het echte Kleiburg kloosterbier

 

Microbrouwerij tussen de kantoren

Restaurant De Proefzaak is een opvallende plek: tussen overwegend saaie kantoorpanden en naast de blauwe blokkendoos van Ikea zie je opeens een groene oase. Bomen, bloemen, groenten en kruiden staan in grote bakken naast de groene loods. Plukken mag! Daartussen picknickbankjes. Werknemers van de omliggende kantoren hebben het proeflokaal inmiddels gevonden: rond lunchtijd zijn alle tafeltjes snel bezet. Ik lust helaas geen bier, maar de meeste bezoekers bestellen wel een glas. Ik houd het bij koffie en een bruin desembroodje hummus met gegrilde groenten. Lekker royaal belegd. Ze gebruiken trouwens vooral lokale en duurzame producten. Altijd een fijn extraatje. ’s Avonds kun je hier dineren, buiten of binnen. De kaart ziet er goed uit en de gerechten zijn sympathiek geprijsd.

Restaurant De Proefzaak, een groene oase tussen kantoorgebouwen microbierbrouwerij Kleiburg i Amsterdam Zuidoost waar kloosterbier gemaakt wordt.

Restaurant De Proefzaak, een groene oase tussen kantoorgebouwen

Rond lunchtijd is het standaard druk bij restaurant De Proefzaak - microbierbrouwerij Kleiburg i Amsterdam Zuidoost waar kloosterbier gemaakt wordt.

Rond lunchtijd is het standaard druk bij restaurant De Proefzaak

Royaal belegd broodje hummus met gegrilde groenten - microbierbrouwerij Kleiburg i Amsterdam Zuidoost waar kloosterbier gemaakt wordt.

Royaal belegd broodje hummus met gegrilde groenten

 

Het adres van De Proefzaak

De Proefzaak, Hullenbergweg 6, Amsterdam-Zuidoost, zo en ma gesloten, de overige dagen geopend vanaf 11.30 uur.

Brouwerij en restaurant zijn ondergebracht in een loods - microbierbrouwerij Kleiburg i Amsterdam Zuidoost waar kloosterbier gemaakt wordt.

Brouwerij en restaurant zijn ondergebracht in een loods

 

MEER AMSTERDAM-ZUIDOOST

Amsterdam-Zuidoost is booming de laatste tijd. Als je toch in de buurt bent, maak dan ook een toertje langs de flathoge street art. Of loop binnen bij Lola Lik, in de voormalige Bijlmerbajes. Daar is nu een creatieve broedplaats op een unieke locatie.

Bewaren

Bewaren

Bewaren