Ik ga graag een weekendje weg maar dan liefst zo duurzaam mogelijk. Dat lukt prima als je een Natuurhuisje boekt. Ik koos een vakantiehuisje vlakbij de duinen, op minder dan een uur reizen met het openbaar vervoer van mijn eigen huis.

Duinen en strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin. Het strand van Camperduin, Nederland

Duinen en strandpaviljoen Luctor et Emergo in Camperduin

 

De website van Natuurhuisje biedt keus uit zo’n 11.000 vakantiewoningen in Nederland en omringende landen. Maar ik wil graag een weekendje weg in de buurt van mijn woonplaats én het huisje moet goed per openbaar vervoer bereikbaar zijn. Mijn Natuurhuisje voor het weekendje weg ligt in Warmenhuizen en heet Oase 231. Bij aankomst lijkt het een standaard chalet, maar eenmaal binnen blijkt het een heel knus tiny house. Met als verrassing een grote, afgeschermde tuin erachter waar je ’s morgens in de ochtendzon geniet van je eerste kop koffie. Het is ook de plek om een zwoele zomeravond lang te relaxen met familie of vrienden in de luie loungestoelen, zippend van de witte wijn die de eigenaresse van het huisje als vriendelijk welkom heeft neergezet.

. Duurzame vakantie in Natuurhuisje, Schoorl, Camperduin, weekendje weg

Mijn tiny house voor het weekend in Warmenhuizen

 

Vlakbij duinen en strand

Ik had nooit van Warmenhuizen gehoord, maar het schurkt tegen Schoorl aan. En dat ken ik dan weer wel. Dichtbij de duinen dus en op fietskilometers afstand van strand en zee. De halte voor de bus naar het stand ligt op een kwartier lopen van het huisje. Zeker als je wat langer blijft, is het dus handig fietsen te huren. Je bent dan in goed een halfuur bij het strand van bijvoorbeeld Camperduin.

Maar ik loop naar de bushalte. De vroege ochtend is prachtig. Een laagje rijp bedekt bomen en planten, wat mist maakt de omgeving mysterieus. Verkeer is er nauwelijks, op een enkele sportieve fietser na.

 . Wandelen in Nederland bij Warmenhuizen

Hollands landschap in de mist

. Wandelen in Nederland bij Warmenhuizen

. Wandelen in Nederland bij Warmenhuizen

Mystiek Nederland in de mist

 

De lagune van Camperduin

Het strand verrast. Zeker mensen die het strand van Camperduin alleen van voor 2015 kennen, zullen de plek niet herkennen. Sinds die tijd is er een oppervlakte van zo’n 400 voetbalvelden aan zand bijgekomen. En achter een deel van de eerste duinenrij ligt tegenwoordig een mooie lagune (heel kindvriendelijk) waar geregeld watersporters actief zijn. Met al die heuvels en het meertje heb ik soms het idee in Schotland te zijn, of in Canada. Maar nee, dit is gewoon Nederland. Wat een prachtige plek.

Evenementenlocatie Laguna Beach bij Camperduin. Het strand met de lagune van Camperduin, Nederland

Evenementenlocatie Laguna Beach bij Camperduin

Sinds enkele jaren heeft Camperduin een nieuwe lagune in de duinen. Het strand met de lagune van Camperduin, Nederland

Sinds enkele jaren heeft Camperduin een nieuwe lagune in de duinen

Wat een serene plek, de lagune van Camperduin. Het strand met de lagune van Camperduin, Nederland

Wat een serene plek, de lagune van Camperduin

Alleen op de wereld op het strand van Camperduin aan Zee

Alleen op de wereld op het strand van Camperduin aan Zee

 

Jas van Helly Hansen

Hoe heerlijk het ook is om in de winter uit te waaien aan het strand, als de zon even achter wat wolken verdwijnt en de wind aanwakkert, is het toch koud. Gelukkig had ik deze heerlijke jas van Helly Hansen gekregen om te testen. En wat is ie fijn! Deze Svalbard parka is niet te warm als de zon schijnt en heerlijk aangenaam en comfortabel zodra het later in de middag koeler wordt. Ik had de faux fur-kraag eraf gehaald maar die hoort er dus wel bij, extra warm op dagen dat het vriest. Wat ook heel prettig is, is dat de zakken gesloten kunnen worden met een knoop, maar dat er óók steekzakken zijn. Lekker om mijn handen warm te houden.

. Warme winterjas of parka van Helly Hansen

Perfecte winterjas om in te werken, deze parka van Helly Hansen

. Warme winterjas of parka van Helly Hansen

Warme parka van Helly Hansen

 

Drie x strandtenten

Het prettige van Camperduin en Hargen is de rust. Hier is niet zoals in Scheveningen en Zandvoort de kustlijn volgebouwd met strandtenten. Er zijn er maar een paar, natuur heeft hier duidelijk de overhand. Maar voor trek en dorst zijn er bij Camperduin en Hargen drie fijne strandtenten.

. Het strand van Camperduin, Nederland

Leuk te zien hoe iedereen op zijn eigen manier van strand en zee geniet

. Het strand van Camperduin, Nederland

Uitwaaien op het strand van Camperduin tegen zonsonergang

. Het strand van Camperduin, Nederland

Een zee van schelpen op het strand

  • Warme choco bij strandpaviljoen Hargen

Ik plof bij de strandtent van Hargen neer voor een warme chocolademelk na een heerlijke strandwandeling door de duinen en langs de lagune. Als je een dag van te voren belt, kun je hier ook terecht voor een high tea near the beach. Ik zorg dat ik hier volgende keer rond lunchtijd ben voor een vegaburger of broodje gegrilde groenten.

Strandpaviljoen Hargen ligt perfect tussen zee en duinen

Strandpaviljoen Hargen ligt perfect tussen zee en duinen

 

  • Vega kroketten van Struin

Stardntent Struin ligt in de duinen, op enkele tientallen meters van het strand van Camperduin. Ook ’s winters is dit een gezellige plek om te lunchen. Ik bestel de vegetarische kroketten en die zijn heerlijk. Fijn ook dat ze er veel mosterd bij serveren. Na zo’n lunch heb je genoeg energie voor nog een wandeling in de duinen of bijvoorbeeld over de dijk van de Hondsbossche Zeewering.

Lunchen bij strandtent Struin in Camperduin aan Zee

Lunchen bij strandtent Struin in Camperduin aan Zee

 

  • Lunchen bij Luctor et Emergo

Ook bij Camperduin ligt de strandtent Luctor et Emergo. Deze ligt wel echt op het strand en zodra de zon doorbreekt zit hier zelfs in december het terras vol. Ook hier staan vegetarische kroketten op het menu. Helaas die vallen een beetje tegen. Ze zijn een beetje droog. Volgende keer zoek ik iets anders op de kaart. Want terugkomen doe ik zeker, dit uitzicht verveelt nooit.

Ook in de winter kun je lunchen op het terras bij Luctor et Emergo, strand Camperduin, weekendje weg

Ook in de winter kun je lunchen op het terras bij Luctor et Emergo

Kroketten eten voor de lunch bij strandtent Luctor et Emergo

Kroketten eten voor de lunch bij strandtent Luctor et Emergo

 

De duinen van Schoorl

De Schoorlse duinen zijn de hoogste van Nederland. En daarbij zijn ze nog enorm breed ook. Fietsers, mountainbikers, wandelaars, natuurliefhebbers en sporters vinden allemaal hun weg in dit indrukwekkende natuurgebied. Ik heb als wandelaar keuze uit 60 kilometer wandelpaden. Mijn ontdekking van de Schoorlse Duinen begint bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer (Oorsprongweg 1, Schoorl). Vlakbij het centrum is een trap die me na enkele uitputtende minuten hoog in de duinen brengt. Wat een uitzicht! Gekleurde pijltjes wijzen naar verschillende routes die je van hier kunt wandelen. Van enkele kilometers tot meer dan 20 kilometer helemaal tot aan de kust bij Hargen en Camperduin.

Wandelen in de Schoorlse duinen, de hoogste duinen van Nederland

Traplopen in de hoogste duinen van Nederland bij Schoorl

Wandelen in de Schoorlse duinen, de hoogste duinen van Nederland

Uitzicht over de weidse duinen van Schoorl

Wandelen in de Schoorlse duinen, de hoogste duinen van Nederland

In de Schoorlse duinen liggen 60 kilometer wandelpaden

Rond lunchtijd ben ik terug bij het Buitencentrum. Gelukkig is er nog net één tafeltje vrij bij restaurant IJgenweis. Ik bestel een pompoensoep. Wow, wat lekker, daar zou ik graag het recept van krijgen.

Wandelen in de Schoorlse duinen, de hoogste duinen van Nederland

Wandelen in de Schoorlse duinen, de hoogste duinen van Nederland

Pompoensoep voor de lunch bij restaurant IJgenweis in Schoorl

Pompoensoep voor de lunch bij restaurant IJgenweis in Schoorl

 

Midwinterhoorn-wandeling

Geregeld organiseert Staatbosbeheer activiteiten in de duinen. De zondag dat ik er ben is er een Midwinterhoorn-wandeling. Ik zag eerder al eens midwinterhoornspelers in Zevenaar. Deze eeuwenoude muzikale traditie komt uit Twente en de Achterhoek. Maar in Noord-Holland is inmiddels ook een aardige groep van mensen die eerst zelf de eigen midwinterhoorn maakt en er vervolgens op leert spelen. De blazers van het Midwinterhoorngilde ‘Van hakken komt blazen’  zijn in december rond Driekoningen te horen en begin januari tijdens het ‘heidens kabaal’.

. Midwinterhoorn blazers en wandeltocht in de Schoorlse duinen, Nederland

De midwinterhoorn is van verre al hoorbaar

. Midwinterhoorn blazers en wandeltocht in de Schoorlse duinen, Nederland

De midwinterhoorn-wandeling in de duinen van Schoorl

 

Boom voor een overnachting

Na een hele dag in de natuur is het iedere avond lekker thuiskomen in het vakantiehuisje. Natuurhuisjes liggen zoals verwacht in een natuurlijke omgeving. Maar er is meer. Voor iedere nacht die je bij een Natuurhuisje boekt, wordt er een boom geplaatst. Nou ja, de organisatie betaalt voor het laten planten ervan. Voor mijn weekendje weg komen er dus weer twee bomen bij. Er zijn er inmiddels (eind 2019) al bijna 600.000 geplant, hoofdzakelijk in Madagaskar maar ook in Tanzania en Burkina Faso. En er zijn andere duurzame aandachtpuntjes zoals gebruik van groene stroom en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen in de huisjes.

. Duurzame vakantie in Natuurhuisje, Schoorl, Camperduin, weekendje weg

Lekker thuiskomen in het Natuurhuisje