Hotels waar je wakker wilt blijven…

 

Ken je dat? Je komt in een hotel en de kamer is perfect, de ambiance te gek, de locatie onovertroffen. Dat zijn die momenten waarop ik het liefst wakker zou blijven om de tijd dat ik in dat hotel ben, optimaal te genieten. Het overkwam me bij Totoco Eco-lodge op Isla de Ometepe in Nicaragua.

Isla de Ometepe, Nicaragua: hotel Totoco Eco-lodge

Isla de Ometepe, Nicaragua: uitzicht op de vulkaan vanuit hotel Totoco Eco-lodge

 

Hangmat with a view

Tijdens de hele rondreis door Nicaragua ben ik er nog niet aan toegekomen: even lekker lezen. Dus als ik aankom bij Totoco Eco-lodge op Isla de Ometepe en een hangmat op de veranda van mijn lodge zie, ben ik verkocht. Maar na een halfuur ligt mijn boek nog steeds naast me, het uitzicht is te mooi.

Isla de Ometepe, Nicaragua: het ideale kantoor, mijn prive-terras met hangmat bij hotel Totoco Eco-lodge

Isla de Ometepe, Nicaragua: het ideale kantoor, mijn prive-terras bij hotel Totoco Eco-lodge

Isla de Ometepe ligt in het grootste zoetwatermeer van Nicaragua en is gevormd door twee vulkanen. Vulkaan Concepción kan ik vanaf mijn veranda in volle glorie bewonderen, een grijs pluimpje ontsnapt nog net uit de krater. Dan verdwijnt de top in de wolken alsof iemand er een toefje slagroom opgespoten heeft. Magisch.

De lodge biedt geen vijfsterren luxe maar wel een vijfsterren uitzicht. En het hemelbed slaapt geweldig. Als ik rond zonsopgang wakker word, duik ik nog even mijn hangmat in om al doezelend te genieten van deze bijzondere omgeving. Comfy hoor, eco-toerisme.

Isla de Ometepe, Nicaragua: hotel Totoco Eco-lodge

Isla de Ometepe, Nicaragua: hotel Totoco Eco-lodge

 

Groen kratermeer

Ometepe is de enige plek in Nicaragua waar de Maya’s ooit verbleven. Kort, dus er zijn geen imposante bouwwerken overgebleven. Wel zijn er rotstekeningen en andere bewijzen van verschillende beschavingen, onder meer te zien in het La Ceiba museum. Lunchen doe ik in Charco Verde, een natuurreservaat met een groen kratermeer. Het terras van het restaurant grenst aan een strandje met vulkanisch zand. Dé plek om verse vis te eten. Brulapen noemen dit reservaat hun thuis en nieuwsgierig kijken ze wie er nu weer in hun gebied binnendringt.

Ometepe betekent trouwens ‘Twee Bergen’ maar het zou net zo goed ‘Het Relaxte Eiland’ kunnen betekenen. De meeste bewoners zijn niet rijk maar met een stukje land, een koe, varken of schaap hebben ze voldoende om een goed leven te leiden. En de prachtige natuur, die delen ze gul met toevallige passanten.

Het zwembad van hotel Totoco Eco-lodge

Het zwembad van hotel Totoco Eco-lodge

Isla de Ometepe, Nicaragua: hotel Totoco Eco-lodge

Isla de Ometepe, Nicaragua: hotel Totoco Eco-lodge

Op de ferry naar Isla de Ometepe in Nicaragua.

Op de ferry naar Isla de Ometepe in Nicaragua.

Zelf ervaren hoe het is om hier te zijn, boek dan ook zo’n lekkere lodge.

Voor meer actie in Nicaragua bezocht ik de Somoto canyon. Fantastisch om stuiterend als een pingpongbal door de kloof te gaan. Nog een echte aanrader: boarden van de vulkaan, met recht een zwarte piste.

Bewaren

Bewaren