Al plannen aan het maken voor een weekendje-weg-vakantie? De Belgische kust is dichtbij en toch lekker buitenlands. Alvast een tip voor een hotel in Oostende. Ik was al een paar keer in deze kustplaats geweest maar had nog nooit in het indrukwekkende Thermae Palace Hotel geslapen. Tot de laatste keer. Wat een paradijselijke plek. Ook als het niet hoogzomer is.

 

Oostende, een van de badplaatsen aan de Belgische kust.

Oostende, een van de badplaatsen aan de Belgische kust

Oostende aan de Belgische kust is de plaats waar de Belgische koningen Leopold I en II graag kwamen tijdens hun vakanties. Leopold I zorgde voor een treinverbinding tussen Brussel en Oostende. Via een bootverbinding met Dover was deze populaire badplaats in België ook voor de Britten goed bereikbaar. Zijn opvolger zorgde dat er een Kursaal kwam, een renbaan, de Koninklijke gaanderijen en meer bezienswaardigheden en hotspots. Oostende was klaar om de aristocratie en andere rijken te ontvangen. In 1910 waren er al 60 hotels met meer dan 50 kamers in deze stad. Iedereen wilde hier vakantie vieren.

Het indrukwekkende Kursaal van Oostende, promenade, Belgie

Het indrukwekkende Kursaal van Oostende

De entree van het Kursaal in Oostende, Belgie

De entree van het Kursaal in Oostende

 

Majestueus hotel: Thermae Palace Hotel

Het volgende project was een ‘Badenpaleis’, waar je kon kuren en ontspannen. In 1933 werd het Thermae Palace Hotel in Art Deco-stijl geopend door koning Albert I en koningin Elisabeth. Vanaf de opening was het een hotspot waar zelfs de sjah van Perzië zich liet onderdompelen in heilzaam water. Ik checkte in en genoot, ook al is de inrichting van de kamers wat sober. Maar er was wel dat uitzicht vanuit mijn kamer op het brede strand en de heerlijke ruisende zee. Net als de bezoekers van toen loop ik via de Koninklijke Gaanderijen richting het mondaine Kursaal waar je nog altijd kunt luisterden naar concerten. Een museum-tip is Mu.Zee met een bijzondere kunstcollectie van Belgische kunst van 1830 tot nu. Fijn, alle bezienswaardigheden van Oostende op loopafstand.

Hotel in Oostende: flaneren op de Promenade voor het Thermae Palace Hotel, Belgie

Hotel in Oostende: flaneren op de Promenade voor het Thermae Palace Hotel

Een van de ruime doorgangen in het Thermae Palace Hotel , Oostende, Belgie

Een van de mooi betegelde doorgangen in het Thermae Palace Hotel

Oostende: het prachtige mu.ZEE

Kunst in Oostende: het prachtige museum Mu.ZEE

 

Hotel in Oostende: strandwandeling voor het ontbijt

Aan de gaanderijen ligt het restaurant Brasserie Albert met prachtige muurschilderingen. Iedere ochtend geniet ik er van een uitgebreid ontbijt nadat ik eerst een lange strandwandeling gemaakt heb. Eén avond reserveer ik een tafeltje voor het diner in het restaurant. En ik word niet teleurgesteld. Probeer zeker de garnalenkroketten met gefrituurde peterselie. Het ontbreekt me aan tijd om de spa te proberen maar ik maak wel gebruik van de huurfietsen van het hotel. Een heerlijke manier om Oostende en andere Belgische kustplaatsen langs de boulevard te verkennen.

 Strandwandeling in Oostende langs de witte strandhuisjes, Belgie

Strandwandeling in Oostende langs de witte strandhuisjes

Ontbijten bij het Thermae Palace Hotel in Oostende, Belgie

Ontbijten bij het Thermae Palace Hotel in Oostende

De specialiteit van Brasserie Albert: garnalenkroketten met gefrituurde peterselie, Thermae Palace Hotel, Oostende, Belgie

De specialiteit van Brasserie Albert: garnalenkroketten met gefrituurde peterselie

De kookstijl is traditioneel bij het restaurant van Thermae Palace Hotel, Oostende, Belgie

De kookstijl is traditioneel bij het restaurant van Thermae Palace Hotel

 

MEER BELGISCHE KUST

Wil je tips over wat te doen in Oostende en zoek je de leukste bezienswaardigheden in Oostende en andere Belgische kustplaatsen? Die vind je in mijn blog over mijn ode aan de kust. Dit zijn de mooiste stranden, de meest interessante musea en vergeet niet het natuurgebied ’t Zwin helemaal op de grens met Nederland.

Ideaal voor een strandvakantie: Ongerepte duinen en strand bij Bredene, Belgie

Duinen en strand bij Bredene

Misschien verwacht je het niet, maar de Belgische kust is ook de plek om kunst te spotten.

- The Crystal Ship Een kunstwerk van Strook op het Bureau van Toerisme in Oostende - The Crystal Ship

Street art in Oostende

En ik keek toe hoe de beroemde paardenvissers de Noordzee in gingen om garnalen te vangen.

De paardenvissers vissen op een traditionele manier op garnalen in Oostduinkerke, Vlaanderen, Belgie, garnaalvissers, garnalenvissers

Garnalenvissers in Oostduinkerke