Bij paleizen denk je aan Versailles of het winterpaleis in Sint Petersburg wat nu het Hermitage museum is. Kortom, dan denk je aan pracht en praal. Het Nederlandse koningshuis is (of was) toch wat nuchterder, blijkt uit een bezoek aan paleis Soestdijk.
Het park waar je binnenkomt, is wel weids, met grote bomen, een bloementuin en de oranjerie waar je iets kunt eten en drinken. En er is natuurlijk Paleis Soestdijk, een langgerekt, roomwit gebouw. Bezoekers van nu komen binnen in het souterrain. Een trap naar boven leidt naar de stijlkamers waar gasten ontvangen werden. Ze zijn over het algemeen bescheiden van formaat en redelijk rustig ingericht.
Verjaarsdagscadeau: elektrisch licht
Koningin/prinses Juliana en prins Bernhard woonden in paleis Soestdijk van 1937 tot 2004, met een onderbreking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die oorlog waren er Duitse militairen gelegerd. Paleis Soestdijk was oorspronkelijk trouwens een jachtslot. Kroonprins Willem II en zijn vrouw Anna Paulowna lieten de zijvleugels eraan bouwen en maakten er een zomerpaleis van. In 1928 werd er elektrische verlichting aangelegd: een cadeautje voor koningin-moeder Emma die toen 70 werd!
Paleis Soestdijk: defilé op het bordes
We lopen de appartementen in van de jonge Wilhelmina, de vrolijkste kamers van het paleis. En dan opeens staan we achter het bordes. Een stuk kleiner dan ik me herinner van de defilés op Koninginnedag op tv. In een kamer vlakbij zie je waar het legendarische interview met de Juliana en haar man werd opgenomen. Toch weer stuitend om het bekende fragment te zien waarin zij hem vraagt waarom hij toch met haar getrouwd is. En hij weigert antwoord te geven…
Sobere privéverblijven in Paleis Soestdijk
De ruimtes waar gasten ontvangen werden, stralen al het ‘doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg’ uit. Maar de privéruimtes zijn echt sober. In de gang staan basic Bruynzeelkasten. Wel een mooi glazen plafond trouwens. De vloerbedekking in de woonkamer is in al die jaren dat Juliana er woonde nooit vervangen. Was er een vlek die niet verwijderd kon worden, dan werd er een nieuw stukje vloerbedekking ingepast.
Het bureau van prins Bernhard
Prins Bernard en koningin Juliana hadden hun werkkamers naast elkaar, beide met een raam dat in z’n geheel de grond in kon zakken zodat ze bijna buiten zaten. Het bureau van Bernards staat bomvol spulletjes. De schoonmaaksters hadden er foto’s van gemaakt want de prins eiste dat de spullen na het afstoffen weer exact op dezelfde plek zouden liggen. Ze hadden sowieso veel af te stoffen. Alleen die verzameling van honderden olifantjes al. Via het souterrain met de grote keuken en de wijnkelder verlaat je het paleis.
Nog even binnenkijken
Paleis Soestdijk krijgt een nieuwe bestemming en zal dan mogelijk niet meer in deze vorm te bezichtigen zijn. Voorlopig is het paleis waar ook koning Willem-Alexander geregeld te vinden was, zoals onder meer blijkt uit beelden van oude defilés, alleen bij grote evenementen geopend.