Praag is steeds meer in trek bij toeristen. De gemiddelde stedentripper heeft West-Europa inmiddels wel gezien, en zoekt het vaker in Oost-Europa. Praag is daarbij favoriet, want wie voelt zich nu niet aangetrokken tot onder meer de prachtige Karelsbrug en de Praagse Burcht? Gastblogger Robert de Kok deelt zijn ontdekkingen.

Praag, Tsjechie, Uitzicht over de bruggen van Praag

Uitzicht over de bruggen van Praag

 

Praag op de fiets

We bezoeken niet alleen nieuwe steden, we kiezen ook voor een ander vervoermiddel. Al wandelend kom je een heel eind en het openbaar vervoer biedt ook uitkomst. Maar wat krijg je als je een gemiddelde stedentripper mixt met de gemiddelde Nederlander? Juist: een ontdekkingstocht op de fiets.

Fietsen door Praag, Praag, Tsjechie,

Fietsen door Praag, er is veel te ontdekken

 

Uitdagend maar de moeite waard

Praag is niet direct de meest fietsvriendelijke stad. Grote delen van de Oude Stad (Staré Město) zijn bestraat met kasseien en ook het ontwijken van de mensen op straat – zeker in het hoogseizoen – is een uitdaging. Fietsen over de stoep is een optie, alhoewel misschien niet helemaal legaal. Maar de fiets pakken is de moeite waard want in Praag is zoveel moois te ontdekken.

Praag, Tsjechie Kasseien in het oude centrum van Praag

Kasseien in het oude centrum van Praag – Foto: Robert de Kok

 

Bezienswaardigheden in een notendop

Veel bezienswaardigheden liggen redelijk dicht bij elkaar: het Oudestadsplein (Staroměstské náměstí) met het Oudestadsraadhuis (Staroměstská radnice) met het astronomische uurwerk (Pražský orloj). Vergeet ook zeker niet de Joodse wijk Josefov met de vele synagogen en de eeuwenoude begraafplaats. Trap verder richting de Karelsbrug (Karlův most) en de wijk Malá Straná, de Praagse Burcht (Pražský hrad) en afsluitend het Wenceslasplein (Václavské náměstí).

Praag, Tsjechie, Het astronomische uurwerk bij het Oudestadsplein

Het astronomische uurwerk bij het Oudestadsplein

Het plein in de oude stad. Praag, Tsjechie

Het plein in de oude stad.

 

Oudestadsplein en het astronomische uurwerk

Iedereen die Praag heeft bezocht, zal zich de menigte herinneren op de het Oudestadsplein. Tip: parkeer je fiets aan de rand en ga te voet verder. De enorme groep toeristen voor het astronomische uurwerk is trouwens een bezienswaardigheid op zich. Verder zijn de Týnkerk, de Powder Tower en het Gemeentelijk huis (Obecní dům) ook een bezoek waard.

Het Oudestadsplein met op de voorgrond het Oudestadsraadhuis en op de achtergrond de Týnkerk, Praag, Tsjechie

Het Oudestadsplein met het Oudestadsraadhuis en de Týnkerk – Foto: Robert de Kok

Soms worden op het voorplein van het Gemeentelijk huis gratis optredens gegeven door artiesten die er ’s avonds betaald optreden. Mocht je bij toeval muziek horen op straat en een grote kring mensen zien staan, ga er dan zeker op af!

 

De joodse wijk Josefov

De joodse wijk is een prachtige wijk om doorheen te fietsen! Peddel langs de vele synagogen en stap ook zeker af om ze van binnen te bekijken. De Maisel, de Pinkas, de Klausen, de Spaanse en de Oudnieuwe synagoge zijn de meest bezochte en indrukwekkendste om te bezoeken. Tussen de Klausen en de Maisel synagogen ligt de eeuwenoude joodse begraafplaats. Naar schatting liggen hier meer dan 100.000 Joden begraven. De laatste persoon werd in 1796 begraven.

In Josefov vind je ook de straat met alle dure kledingmerken en er staan verschillende prachtige gebouwen, zoals het concertgebouw Rudolfinum.

Praag, Tsjechie, De joodse begraafplaats in Praag

De joodse begraafplaats in Praag – Foto: Robert de Kok

 

De Karelsbrug en Malá Straná

De meest bekende brug over de Moldau (Vltava) in Praag is zonder twijfel de Karelsbrug. Deze meer dan 600 jaar oude brug verbindt Praag 1 met de wijk Malá Straná en is naast de Praagse Burcht dé trekpleister van Praag. Vanaf de brug heb je uitzicht op de Praagse Burcht. Voor een mooi uitzicht over stad kun je de trappen beklimmen in een van de twee torens aan weerszijde van de brug. Vroeg in de ochtend is het mogelijk om over de brug te fietsen. ’s Middags is dit door de vele bezoekers onmogelijk. Challenge accepted? Veel succes!

Praag, Tsjechie, De drukbezochte Karelsbrug

De drukbezochte Karelsbrug

Aan de andere kant van de Karelsbrug vindt je de wijk Malá Straná. In deze wijk bevinden zich de indrukwekkende John Lennon Wall (fotomoment!), de Sint-Nicolaaskerk en het Paleis Lobkowicz, dat momenteel dienst doet als ambassade van Duitsland. Ook het Kampa-eiland is erg mooi. Verder is het Petřín park met de Petřín-uitkijktoren, geïnspireerd door de Eiffeltoren, een bezoek op de fiets waard. Zet de fiets wel een paar versnellingen lichter, want het stijgingspercentage is in dit park op sommige plekken 10%. Bereid je in de Petřín-uitkijktoren voor op een klim van 300+ traptreden. Mocht je vermoeid zijn van de fietstocht naar boven, rust dan eerst even uit op één van de bankjes in het park voordat je de uitkijktoren beklimt.

 

De Praagse Burcht en naastgelegen parken

Mocht je alles willen zien tijdens een bezoek aan de Praagse Burcht, dan kun je hier gemakkelijk een halve dag vullen. De Pražský hrad bevindt zich op een heuvel, dus bereid je voor op een korte, enigszins stevige, klim. Wat je binnen de muren van de burcht vindt, is een beloning voor de inspanning.

Praag, Tsjechie, De Praagse Burcht beheerst de “skyline” van Praag

De Praagse Burcht beheerst de “skyline” van Praag

Praag, Tsjechie, Detail van de Sint-Vituskathedraal in de Burcht

Detail van de Sint-Vituskathedraal in de Burcht

Praag, Tsjechie, De Burchtwijk van Praag is het grootste omsloten burchtgebied ter wereld

De Burchtwijk van Praag is het grootste omsloten burchtgebied ter wereld

Binnen de burcht zelf is fietsen niet toegestaan. Naast de Sint-Vituskathedraal, de verschillende binnenplaatsen, het Gouden Straatje en de Sint-Jorisbasiliek binnen de burchtmuren, is ook het park dat ten noorden grenst aan de Burcht leuk om te verkennen. Hier mag je wel weer fietsen. Ook het aangrenzende Letná Park is mooi en hier ontsnap je even aan de kasseien in de binnenstad!

 

Het Wenceslasplein

Door naar de Nieuwe Stad (Nove Mesto) met het Wenceslasplein, (Václavské námestí). Dit plein is het symbool van Tsjechische verzet tegen het communisme. Op ongeveer een kilometer van het plein kun je een bezoek brengen aan het Museum van het Communisme. Van oorsprong is het Wenceslaplein geen echt ‘plein’, maar eerder een boulevard met veel groen, hotels en winkels aan weerzijden. Het plein is ongeveer 600 meter lang, hier kun je dus een mooi rondje fietsen. Verder zijn de straten rondom het plein een aanrader. Stap vooral ook zo nu en dan even af om één van de unieke winkels binnen te gaan. Tip: de enorme speelgoedwinkel Hamleys; een glimlach is hier binnen gegarandeerd.

Praag, Tsjechie, Het Wenceslasplein in de Nieuwe Stad, Nove Mesto

Het Wenceslasplein in de Nieuwe Stad, Nove Mesto – Foto: Robert de Kok

 

6 Tips en verborgen geheimen

1. Vestingstad Vyšehrad

Op ongeveer 2,5 km van de Oude Stad bevindt zich de vestingstad Vyšehrad (hoge burcht). Vanaf de metershoge muren heb je een prachtig uitzicht over Praag en de Moldau. In de stad zelf bevindt zich de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Op de naastgelegen begraafplaats ligt een aantal Tsjechische beroemdheden begraven.

Praag, Tsjechie, Oudste Rotonde in Praag, te vinden binnen de muren van Vyšehrad

Oudste Rotonde in Praag ligt binnen de muren van Vyšehrad – Foto: Robert de Kok

 

2. Hollywood in Praag

Wist je dat vele bekende Hollywood films (deels) opgenomen zijn in Praag? Onder meer Mission Impossible en de James Bond film Casino Royale zijn in Praag opgenomen. Aan de straat Apolinářská vindt je een voormalige psychiatrische instelling waar regelmatig (horror)films worden opgenomen.

 

3. Het Dansende Huis

Terug naar de binnenstad. Het Dansende Huis (Tančící dům) is voor toeristen geen geheim meer. Het huis symboliseert twee dansers – Fred en Ginger. Vanaf de brug bij het Dansende Huis kun je prachtige foto’s maken van de Moldau en de Praagse Burcht in de verte.

Praag, Tsjechie, Het Dansende Huis in Praag

Het Dansende Huis in Praag

 

4. Nationale helden van Tsjechië

Op 200 meter van het Dansende Huis vind je de Cyrillus en Methodius Kerk. In deze kerk verscholen zich de elitesoldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog de aanslag pleegden op Reinhard Heydrich (een belangrijke Nazi-commandant). Nadat iemand de soldaten had verlinkt, werd de kerk omsingeld en vond een vuurgevecht plaats. De kogelgaten zijn nog zichtbaar. De schuilplaats van de soldaten is gratis te bezichtigen. De twee soldaten die Heydrich hebben vermoord, Jozef Gabčík en Jan Kubiš, zijn nationale helden in Tsjechië.

 

5. Prachtig uitzicht vanaf de Nusle brug

Niet alle bruggen zijn zo mooi als de Karelsbrug. Maar het uitzicht vanaf de Nusle most is beslist de moeite waard. De Nusle brug verbindt de Nieuwe Stad met district Praag 4 en geeft uitzicht over de wijk in opkomst Vršovice en Fidlovačka.

Praag, Tsjechie, De verschillende wijken van Praag worden verbonden door buggen

De verschillende wijken van Praag worden verbonden door buggen

 

6. Relaxen langs het water

Na een fietstocht is het heerlijk om tot rust te komen en lekker achterover te leunen. Aan de kade van de Moldau bij Naplavka kan dit perfect. Stap aan boord van één van de ‘bootrestaurants’. Of parkeer de fiets bij één van de vele stadsbanken en geniet van het prachtige uitzicht over de Moldau.

Praag, Tsjechie, Relaxen langs het water, en altijd heb je een fijn uitzicht

Relaxen langs de Moldau, en altijd heb je een fijn uitzicht

 

Praag op de fiets, ja of nee?

Ja, zeker als je in goede conditie bent en méér wilt zien dan de gebruikelijke bezienswaardigheden die op loopafstand van elkaar liggen in de binnenstad. Zolang je over een goede fiets beschikt met voldoende versnellingen is Praag bezichtigen op de fiets uitstekend te doen. Uiteraard is het belangrijk dat je goed uitkijkt voor het overige verkeer. Automobilisten en de meeste voetgangers zijn in Praag niet gewend aan fietsers. Een bel is daarom geen overbodige luxe, hoewel menig voetganger hier niet op reageert – botsing! Op de kasseienstroken is het belangrijk te letten op ontbrekende stenen. Je kunt lelijk vallen wanneer je in een gat rijdt. Ondanks de ‘gevaren’ die op de loer liggen is fietsen door Praag een absolute aanrader!

Praag, Tsjechie,

Foto: Robert de Kok

 

Doen, fietsen met gids!

Je stedentrip Praag op de fiets wordt nóg leuker wanneer je een fietstour doet met een (Nederlandstalige) gids. Vele bezienswaardigheden worden interessanter als je meer achtergrondinformatie krijgt over het gebouw of de locatie. Uiteraard kun je tegenwoordig alles opzoeken op internet, maar de interactie met een – hopelijk enthousiaste – gids voegt nét dat extra toe wat het Praagse plaatje helemaal afmaakt.

 

MEER TSJECHIE

Novy Jicin, een van de poederpastel-dorpjes van Moravie, Tsjechie

Novy Jicin, een poederpastel-dorpjes

Landek Park, een van de kolenmijnen en nu een museum in Ostrava, Moravie. Tsjechie.

Landek Park, een oude kolenmijnen

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren