Een eiland dat de naam Felix Arba (Gelukkig Rab) kreeg van de Romeinen, dat was vast ooit een mooi eiland. Maar hoe is het in de 21ste eeuw? Plan eens een bezoekje aan Rab tijdens je vakantie Kroatië.

 

Rab, Kroatie

Rab en de oude haven

 

Drie straten, twaalf steegjes

Het stadje Rab ligt aan de haven. De plattegrond van de oude stad is lekker overzichtelijk. Er zijn drie straten die parallel aan de haven lopen en twaalf smalle steegjes die daar haaks op staan. De bovenste straat, Gornja Ulica, is de straat met de kathedraal, kerken, vier klokkentorens en kloosters. Enkele kloosters zijn nog actief, zoals die van de Benedictijnen. De zusters die daar naar binnengaan, komen de deur van het klooster nooit meer uit, of het moet zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Ze hebben een eigen groentetuin en krijgen andere benodigdheden van mensen uit de omgeving. Contact met de buitenwereld verloopt via een raampje in het gangetje achter de deur. Zo kun je ook souvenirs kopen die in een vitrine zijn uitgestald.

De kerken van Rab

De kerken van Rab

 

Tip: Klapa-koren tussen de ruïnes

Bij de roze kerk op het vrijheidsplein staat een eik die geplant werd in 1921 na de bevrijding van de Italianen. In de zomer is er iedere donderdag een klassiek concert in de kerk van het Heilige Kruis, omdat de akoestiek daar zo fantastisch is. De toegangsprijs is een symbolische 30 kuna, rond de vier euro. In de ruïnes van de St. Johns basiliek zingen zomers de traditionele klapa-koren van Rab over visserij, het dagelijks leven, liefdes en natuurlijk: verloren liefdes … Zo’n concert bijwonen kost helemaal niets.

De ruïnes van de St. Johns basiliek

De ruïnes van de St. Johns basiliek

 

Het geheim van Rabska Torta

De middelste straat, Srednja Ulica (en in het verlengde Dinka Dokule) is een winkelstraat en daardoor een stuk levendiger. Je vindt er leuke adresjes als Lion (Srednja Ulica 13A) met souvenirs en culinaire cadeautjes, Art Gourmet (Srednja Ulica 1) en La Barbara (Dinka Dokule 1). De laatste heeft onder meer verzorgingsproducten op basis van lavendel dat op verschillende plekken op het eiland groeit. Art Gourmet is beroemd vanwege de Rabska Torta, een taart volgens een 800 jaar oud recept met o.m. amandelen, sinaasappelsap en zure kersenlikeur. Het recept vind je zelden op schrift, want meestal wordt het van moeder op dochter doorgegeven. Vilma van Art Gourmet maakt een perfecte variant. In het winkeltje verkoopt ze ook eigengemaakte bonbons en andere lokale lekkernijen. Ten slotte is er langs de haven de boulevard met terrassen en restaurants.

Zin gekregen om ook naar het eiland Rab te gaan? SNP heeft een bijzondere reis waarbij je vaart en fietst door de Kvarner Bocht. Naast Rab bezoek je nog veel meer eilanden met vele bezienswaardigheden. ’s Nachts slaap je op het schip, overdag verken je per fiets steeds een ander eiland, onder begeleiding met de groep of individueel.

Doorkijkje in Rab stad

Doorkijkje in Rab stad

 

Tips Kroatië, ook dit kun je doen op Rab

  • hotel-Barbat012

De weersvoorspelling

Benieuwd naar het weer op Rab? Hier alvast de weersvoorspelling voor de komende dagen

Weersverwachting
Rab

Weeronline.nl – Meer weer in Rabweeronline.nl Altijd jouw weer

Bewaren

Bewaren