Stedentrip Kopenhagen – De Deense hoofdstad wil in 2025 de eerste CO2-neutrale hoofdstad ter wereld zijn, maar dat gaat zeker niet ten koste van het hippe imago van de Capital of Cool. Integendeel, Kopenhagen wordt er alleen maar aantrekkelijker op, met zijn hippe restaurants, groene oases, eco-winkels en fietssnelwegen.

 

Meatpacking-District Kopenhagen, Denemarken

De nieuwe hippe wijk: Meatpacking-District

 

Trendy restaurants met New Nordic Cuisine

Met de uitverkiezing tot beste restaurant ter wereld zette Noma in 2010 de New Nordic Cuisine op de menukaart, maar groen en biologisch waren de keukens in Kopenhagen al veel langer. Noma’s chefs René Redzepi en Claus Meyer zetten vol in op Scandinavische seizoensproducten en verwerkten die op een innovatieve manier. Denk muskusos uit Groenland, kruiden uit Deense strandbossen, diepzeekreeften van de Faeröer Eilanden en wilde bessen van IJsland. Kopenhagen telt nu 15 Michelinsterren-restaurants binnen zijn stadsgrenzen, maar ook buiten de sterrenkeukens gebeuren mooie en leuke dingen.

Oude fabrieken worden hippe restaurants in Meatpacking-District

Oude fabrieken worden hippe restaurants in Meatpacking-District

Lunchen bij een hip restaurant in het Meatpacking-District Kopenhagen, Denemarken

Hippe lunchadresjes in het Meatpacking-District

Bij The Royal Café bijvoorbeeld, waar Rud Christiansen smushi tot een succes maakte, een combinatie van smørrebrød en sushi (Amagertorv 6). Of in het trendy Meatpacking District, waar de abattoirs plaats hebben gemaakt voor restaurants, nachtclubs en kunstgaleries. Daar serveert BioMio een speciaal Climate+ menu met vooral lokale seizoensproducten, nauwelijks vlees en veel organische groenten en fruit (Halmtorvet 19).

De beroemde Nordic cuisine, stedentrip Kopenhagen, Denemarken

Stedentrip Kopenhagen, een broodje Nordic cuisine

 

Trendy markthallen: Torvehallerne

Je hebt markten en je hebt MARKTEN! De Torvehallerne, de nieuwe markthallen bij metrostation Nørreport in Kopenhagen behoort duidelijk tot de tweede categorie. Deze food hotspot is een bezienswaardigheid op zich. Er zijn veel verse, biologisch verantwoordde ingrediënten te koop, maar ook kant-en-klare producten. Behalve het beste smörrebröd van de stad (volgens de Deense krant Politiken) en een nieuwtje als mango gazpacho, zie ik een kraam die tonijntartaar, rode biet tzatziki, zalmrilette en kikkererwten met chorizo aanbiedt. Dat wordt een picknick!

De foodhallen zijn de nieuwste culi hotspot van Kopenhagen, Denemarken

De leukste markt van Kopenhagen

De trendy food market van Kopenhagen, Denemarken

Hallernes, voor de lekkerste smorrebrod van de stad

De Torvehallerne, met zijn bankjes in de openlucht, zijn uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor hippe culi’s die zich buiten tegoed doen aan alles wat Denemarken aan gezonds voortbrengt. Op zonnige dagen zit het hier na werktijd tjokvol mensen. Supergezellig.
Op iets bescheidener niveau draagt Døp, een organische hot dog stand, ook zijn steentje bij aan de eco-revolutie. De worstenbroodje van Claus Christensen zijn gemaakt van biologisch varkens- of rundvlees en zuurdesem, met gepureerde wortel als side order (onder de Ronde Toren, Købmagergade 52A).

Stedentrip Kopenhagen: Mensen op een terras

Cavaatje erbij en genieten van de zon en de vibrerende sfeer

Moeder en dochter eten een hotdog, Kopenhagen, Denemarken

Zelfs de hotdogs zijn biologisch verantwoord

 

Stedentrip Kopenhagen: Duik in puur water

Altijd fijn, een rondje varen langs bezienswaardigheden en moderne achitectuur. De populaire rondvaartboten vertrekken vanaf Gammel Strand of Nyhavn. Naast prachtige oude gebouwen trekken ook vele ieuwe parels van de Deense architectuur aan het oog voorbij. Bewonder het bijna volledig door water omgeven nieuwe operagebouw van architect Henning Larsen en de Koninklijke Bibliotheek, alias de Zwarte Diamant. Sportief aangelegd? Sightseeing met gids kan in Kopenhagen ook milieuvriendelijk per kajak, bij Kajakole (Strandgade 50). In een- of tweepersoonskajaks, begin- en eindpunt Christianshavn. Het water in Kopenhagen is zo schoon, dat er op veel plekken gezwommen kan worden. Midden in de stad, bij de Langebro-brug, ligt het Islands Brygge Havenzwembad met vijf bassins en even verderop bij winkelcentrum Fisketorvet ligt Copencabana, met drie buitenbaden. Voor het grotere werk is op slechts zeven metrominuten vanaf het centrum het Amager Strandpark aangelegd, een bijna vijf kilometer lang opgespoten wit zandstrand. Langs de kust aan de Sont is het goed zwemmen, duiken, zonnen en flaneren, want bijna alle stranden in en om Kopenhagen hebben het ecolabel Blauwe Vlag.

Nyhavn, Kopenhagen, Denemarken

Blijft mooi, Nyhavn waarvandaan rondvaartboten vertrekken

Kanoen door de grachten van Kopenhagen, Denemarken

Sightseeing met de kajak

Kopenhagen, met een gratis zwembad vlakbij het centrum

Gratis zwembad middenin de stad

 

Groene en blauwe oases in de stad

Naast de zee, de havens en de grachten geven ook de Søerne, de vijf kunstmatige meren die in het centrum liggen, de stad lucht. Langs de oever liggen paden, die het domein zijn van wandelaars, joggers en fietsers. Voor frisse lucht zorgen de vele parken: 80% van de 1,1 miljoen inwoners heeft binnen 300 meter van zijn huis een park. Het nostalgische amusementspark Tivoli is het bekendste, maar de Rosenborg Kasteeltuinen zijn het drukst bezocht, met 2,5 miljoen bezoekers per jaar. De botanische tuin van de Universiteit is ook een populaire picknickplaats, net als Assistens Kirkegård in Nørrebro, een groot park waar beroemdheden als de dichter Hans Christian Andersen begraven liggen.

Rustpuntje in de stad, de botanische tuin, Kopenhagen, Denemarken

Rustpuntje in de stad, de botanische tuin

Maar nog is het niet genoeg: nieuwe regels bepalen dat er bij stedelijke ontwikkeling groene daken moeten worden aangelegd. De daktuin van Hotel Tivoli is open voor wandelaars, fietsers en skaters. En voor mensen die in de beschutte binnentuin op de bankjes tussen de borders met aardbeien willen zitten (Arni Magnussons Gade 2).

Bijzondere daktuinen in Kopenhagen, Denemarken

Het groene alternatief bij ruimtegebrek: daktuinen

 

Ruim baan op fietssnelwegen

Wij hebben de naam een fietsland te zijn, maar de Kopenhagers passeren ons links- en rechtsom. Dat fietspaden in een stad aan de andere kant van de wereld – Melbourne – Copenhagen lanes heten, zegt veel over liefde van de Kopenhagers voor de fiets. De getallen zijn dan ook indrukwekkend: 55 procent van de inwoners gaat op de fiets naar het werk en samen leggen ze twee keer zo veel kilometers af als de hoofdstedelijke metro. In de stad ligt 400 kilometer fietspad, maar dat is al lang niet voldoende, bewijst één blik op de Nørrebrogade: met 36.000 fietsers per dag is het ’s werelds drukste fietsstraat.

Volop fietspaden in Kopenhagen

Kopenhagen, fietsstad nummer 1

Daarom wordt er gewerkt aan bike motorways die twee keer zo breed zijn als normaal en aan parkeergelegenheid voor de steeds populairdere Christiania bikes, de driewielige transportfietsen die hippies in de vrijstaat aan de rand van de stad ontwikkelden. Het hippe Scandinavische design is ook in de fietsenwereld doorgedrongen. Ik heb nog nooit zoveel hippe , bijzondere fietsen op straat gezien.
Zelfs op de pedalen? In Kopenhagen staan op 110 locaties fietsen te wachten. Een 20 kronen stuk als statiegeld erin en gaan!

De fietspaden zijn overvol in de Deense hoofdstad

De fietspaden zijn overvol in de Deense hoofdstad

Kopenhagen, fietsstad nummer 1

Fietsen is zelfs trendy als de street art

Op je huurfiets zit een plattegrond, Kopenhagen, Denemarken

Hoe handig, een plattegrondje op je leenfiets

 

Winkelen in Kopenhagen: Groen & Hip

Kopenhagen mag al niet klagen over hippe plekken in de stad, maar er komen ook steeds nieuwe bij. Alles waar eco-hoofdstad Kopenhagen voor staat komt samen in de Jægersborggade, een trendy straat in Nørrebro met ongeveer 40 (designers)shops, cafés, restaurants en bars. Bij CoffeeCollective staat een koffiebrander als altaar midden in de zaak. Wereldkampioen barista Klaus Thomsen, een van de mensen achter de zaak, zet zich in voor wereldwijde duurzame productie van kwaliteitskoffie. Bij restaurant Relæ werkt Christian Puglisi, die zowel bij Noma kookte als zijn Spaanse voorganger El Bulli, in een rustiek, gerecycled decor aan de tweede Michelinster. Terroiristen, een underground wijnbar, organiseert speciale evenementen, zoals met wine jockeys die hun nieuwe aanwinsten presenteren.

Winkelen in de Jægersborggade, Kopenhagen

Jægersborggade, een trendy straat in Nørrebro

En Claus Meyer, groot en beroemd geworden met Noma, opende in de Jægersborggade zijn zoveelste zaak in Kopenhagen: Meyers Bageri, een bakkerijtje dat slechts twee ramen telt. Wie wil weten waar Meyers pure, Noordse smaken voor staan, hoeft alleen maar een van zijn rabarbertaartjes of frambozensneetje te proeven. Een verrukkelijke hap is voldoende.

De bakkerij van Meyers Bageri in de Jægersborggade, een trendy straat in Nørrebro, Kopenhagen

De bakkerij van Meyers Bageri in de Jægersborggade, een trendy straat in Nørrebro


MEER KOPENHAGEN

Lees ook de budget-tips: Dit kun je allemaal gratis doen in Kopenhagen

Ook een weekendje naar Kopenhagen?

Wat is de vliegtijd naar Kopenhagen? Een vlucht naar Kopenhagen duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten als je kiest voor rechtstreeks. Dat kan onder meer met KLM en Norwegian.

Wat is het weer in Kopenhagen? In de winter maanden ligt de temperatuur gemiddeld net boven het vriespunt, in juni t/m augustus iets boven 20 graden Celsius. Je hebt dan bovendien kans op gemiddeld 8 uur zon per dag.

De is de beste reistijd? Dat ligt er maar helemaal aan. Wil je warmer weer en een grotere kans op zon, dan kies je voor de zomermaanden. Maar die zijn ook drukker. En het zijn de meest natte maanden. Ga je voor iets koelere temperaturen en iets minder kans op regen, kies dan voor- en najaar. Of de sfeervolle wintermaanden natuurlijk, met kans op sneeuw.

Wat is er te doen? Zomers geniet je van parken, terrassen aan het water, rondvaarten, een kanotochtje en eindeloos slenteren door knusse straatjes. ’s Winters warm je lekker op in de musea en de vele, goede restaurants.

 

Plan je reis naar Kopenhagen

Zoek je vlucht

Kijk zodra je weet wanneer je op vakantie gaat op vergelijkingssites. Bezoek er meerdere. Ze werken niet allemaal met alle vliegmaatschappijen samen. Bij veel sites kun je een prijsalarm instellen. Je krijgt dan een mailtje als de prijs omhoog of omlaag gaat. Uit een onderzoek van vergelijkingssite Skyscanner bleek dat gemiddeld genomen de tickets acht weken voor vertrek het goedkoopst zijn.

Boek je hotel

Waar wil je overnachten? Kies je voor trendy, budget of lekker centraal? We selecteerden vast enkele geschikte opties voor je.

  • Trendy & Centraal
  • Hotel SP34, op 500 meter van pretpark Tivoli in het Quartier Latin van Kopenhagen. Dat betekent een relaxt bohemien hippie sfeertje en natuurlijk nadruk op organic en sustainable.
  • Budget
  • Een zelfbedieningshostel (maar voor wie wil wel met privé-kamers en een eigen badkamer) in het centrum van de stad, dat is het Urban House Copenhagen hotel. Kies je voor een slaapzaal dan ben je vaak net iets meer dan 20 euro per nacht kwijt, een privékamer kost rond de 100 euro.
  • Hip & Organic
  • Hotel Axel Guldsmeden is een organic spa hotel, met sauna, jacuzzi en stoombad. Het heeft een geweldig (uitgebreid) ontbijtbuffet dat geheel organic is en dat geldt ook voor de katoenen bad- en handdoeken, het bedlinnen en de
  • beautyproducten in de badkamer.

Of vind hier de beste last minute hoteldeals voor Kopenhagen

 

Budget-tip

Kopenhagen is geen goedkope stad. Ben je van plan naar een museum te gaan en nog enkele bezienswaardigheden als het Amallenborg Paleis, het Rosenborg Kasteel en het Hans Christian Andersen sprookjeshuis te bezoeken, dan is de Copenhagen Card wellicht en tip om je stedentrip iets goedkoper te maken. Je kunt er ook mee in het openbaar vervoer.BewarenBewarenBewarenBewareBewarBeBewa

Bewaren