Tien minuten in Sint Petersburg, Rusland, en de vrees dat het een grauwe, naargeestige Sovjetstad zou zijn, is verdwenen. Brede boulevards, stijlvolle gebouwen, groene parken en kanalen vol bootjes. Dit is het statige Rusland van de tsaren overgoten met een Westers sausje.
Stedentrip Sint Petersburg
Sint Petersburg is niet een toevallig ontstane stad maar een zorgvuldig gepland project van tsaar Peter de Grote en zijn opvolgers. Hij vatte het plan op om van een moerasgebied en grootse stad te maken en daarin is hij met vlag en wimpel geslaagd. Het begon allemaal op 16 mei 1703 met het Peter en Paul fort dat nog altijd te bezichtigen is, gevolgd door onder meer de Admiraliteit waar schepen gebouwd werden, het Zomerpaleis en het Winterpaleis. Slenterend door Sint Petersburg wordt het me al snel duidelijk. Je kunt hier niet om de geschiedenis heen. Peter de Grote’s dochter Elizabeth en later Catharina II met haar exorbitant decadente levensstijl maakten van St. Petersburg echt een stad van allure. Catharina betrok het Winterpaleis, verzamelde kunst en legde zo de basis voor de Hermitage. Bovendien zorgde ze ervoor dat in de omgeving van haar paleis enkel zeer smaakvolle en elegante gebouwen verrezen. Dat was ook de tijd waarin de Gostiny Dvor het licht zag, het handelscentrum aan de Nevsky Prospekt (de belangrijkste straat van St. Petersburg). Onder de zachtgele bogen van Gostiny Dvor wordt tot de dag van vandaag handel gedreven.
Hermitage, het mooiste museum
Maar terug naar de Hermitage, want dat museum staat bovenaan mijn bucket list. Er zijn vele musea in Sint Petersburg maar de Hermitage wil niemand missen. Niet alleen vanwege de hoge kwaliteit van de kunstwerken maar zeker ook vanwege de gebouwen waarin al dat moois ondergebracht is met als hoogtepunt het Winterpaleis.
De schattingen lopen uiteen, maar trek je 1 minuut uit voor ieder kunstwerk, dan kost een bezoekje je 9 tot 11 jaar van je leven. Het draait hier dus om keuzes maken. Thuis heb ik de website al bezocht waar alle ruimten in 360 graden view te zien zijn. Gewapend met een to-do lijstje sluit ik aan in de rij voor de kassa. De automaten onder de bogen bij de binnentuin zijn allemaal kapot. Jammer, want met een toegangsbiljet dat je daar koopt, mag je naar binnen via de rij voor groepen en die krijgen altijd voorrang. De uren die volgen krijg ik een overkill aan indrukken te verwerken. Van de kunst zie ik (te) weinig, het gebouw eist alle aandacht op.
Voor vandaag heb ik mijn dosis musea wel binnen. Maar, zoals gezegd, musea te over. Het is maar waar je interesses liggen: Freud, brood, wodka, speelgoed, wapens, motoren en auto’s, literatuur… Het museum waar veel bezoekers voor kiezen naast de Hermitage is het Russisch museum. Dit bestaat sinds 1895 en werd geïnitieerd door keizer Nicolaas II.
Kerken & kathedralen
Overal zie je ze boven de skyline uit piepen, de pieken van kerken & kathedralen. Bezienswaardigheden te over dus. Aan de overkant van de Hermitage priemt de dunne gouden toren van de Peter & Paul kathedraal hoog in de lucht. Het gebedshuis wordt omgeven door de oude muren van de burcht. Net buiten de muren genieten inwoners van de stad van de zon op een strandje. De enorme gouden koepel die je vanaf het plein voor de Hermitage al ziet liggen, behoort toe aan de St. Isaacs kathedraal, nu een museum. Vooral bijzonder is de muur met iconen gemaakt van mozaïek.
Veel frivoler zijn de fleurige uivormige koepeltjes van de Opstandingskerk, een kwartiertje wandelen verderop. De kerk wordt ook de Verlosser op het Bloed genoemd, omdat deze gebouwd is op de plek waar de aanslag op tsaar Alexander II gepleegd werd. Hij stierf dezelfde dag. Het interieur is onovertroffen, geen stukje van vloer, muren of plafond is onbewerkt.
Om de babyblauw-witte Smolny kathedraal te bezoeken, moet ik met de bus. Voor ik vanmorgen het hotel verliet, heb ik aan de conciërge alle buslijnen naar belangrijkste bezienswaardigheden gevraagd. Wel zo praktisch. De Smolny kathedraal werd gebouwd als deel van een klooster voor Elizabeth toen zij nog de intentie had non te worden. Zij vergat haar vrome voornemens toen de gelegenheid zich voordeed om tsarina van Rusland te worden. Het bouwwerk is een creatie van architect Rastrelli, die ook de blauwdrukken voor het Winterpaleis maakte. Voor ik terugga naar het centrum slenter ik een poosje door de tuinen rond de kathedraal. Even mijn hoofd leegmaken. Dan staat het meer ingetogen Alexander Nevsky klooster op mijn programma. Loop vooral even binnen in de kathedraal met een prachtig interieur met mooie iconen. Op weg er naartoe passeer je links en rechts kerkhoven waar beroemde Russen als Tsjaikovsky en Dostojevski begraven liggen.
New Holland eiland
Na een dag in Sint Petersburg leer ik de stad een beetje kennen. Lange afstanden overbrug ik per bus of de metro. Sommige metrostations zijn musea op zich en soms stap ik uit op stations waar ik eigenlijk helemaal niet moet zijn, gewoon om even te genieten van de kunst. Daarnaast loop ik veel, zoals altijd eigenlijk tijdens een stedentrip. Slenterend langs een van de kanalen kom ik bij een stukje ‘Nederland in Rusland’, New Holland met pakhuizen opgetrokken uit rode baksteentjes. Peter de Grote liet begin 18de eeuw Nederlandse scheepsbouwers er hun werk doen, later werden er opslagplaatsen gemaakt er was enige tijd een gevangenis op het eiland en in de vorige eeuw was er een radiostation gevestigd. Nu zijn er grootse renovatieplannen. Op het terrein staan voorlopig enkele containers in felle kleuren met daarin o.m. een winkeltje, een infocentrum, een café met terras en een winkeltje waar groenten verkocht worden die in het moestuintje ernaast verbouwd worden. Verder staan er strandstoelen en is er een veldje om te sporten. Er is nog een berg werk te verzetten maar dit stukje Holland in Rusland lijkt van de ondergang gered. Eind 2015 zou het vernieuwde New Holland klaar moeten zijn voor bezoekers.
Avondje uit
De Russen hebben een naam hoog te houden als het gaat om klassieke muziek, ballet en theater. Dus eigenlijk moet je een bezoek aan een van de gerenommeerde theaters inplannen. Het beroemdste theater voor ballet of klassiek muziek is het Mariinsky theater, een echte publiekstrekker. Hier zie je klassiekers als Het Zwanenmeer, Carmen, De Aida, Cinderella en De Notenkraker. Sommige stukken worden hier al meer dan 100 jaar opgevoerd. De balletschool van het theater bracht grote namen voort als Rudolf Nureyev en Anna Pavlova. Tickets zijn online op de website te boeken en het is verstandig dat vroegtijdig te doen. Eenmaal in Sint Petersburg kun je je geluk beproeven aan de kassa of in de ticketbox onder de gele bogen van het oude winkelcentrum Gostiny Dvor aan de Nevsky Prospekt. Een andere plek voor prachtige voorstellingen is het Mikhailovsky theater. Iets minder prestigieus dan het Mariinsky maar ook hier zijn al bijna 180 jaar klassiekers te zien.
Extra travel tips
(Openbaar) vervoer
- Sint Petersburg is de ideale slenterstad maar houdt er rekening mee dat de afstanden groot zijn. De straten zijn ruim opgezet, de statige panden eveneens. En er is altijd genoeg te zien onderweg. Zijn het niet de rijk gedecoreerde huizen, paleizen, kerken en kathedralen, dan wel de Russische mensen. Vooral de meisjes en vrouwen zijn vaak mooi gekleed, compleet met stiletto’s van minimaal 10 centimeter hoog waarop ze nog goed kunnen lopen ook.
En anders is er het openbaar vervoer. De metro’s rijden met zeer grote regelmaat, zijn schoon en eenvoudig in het gebruik, hoewel snel lezen van het cyrillische schrift soms lastig kan zijn. Oplossing is goed oriënteren op de borden voor vertrek waar ook de namen in voor ons herkenbare letters uitgeschreven staan en dan gewoon stations tellen. Bus 5, 7, 11 en 22 op de Nevski Prospekt brengen je naar de Hermitage, de Admiraliteit aan de ene kant en naar bijvoorbeeld het Smolny klooster aan de andere kant van de stad.
Historisch hotel
- Twee 19de eeuwse panden op de Nevski Prospekt zijn omgetoverd in het heerlijke vijfsterren hotel Corinthia. Een van de twee panden behoorde ooit toe aan de Samoilov acteursfamilie, waarvan leden 150 jaar lang op de Russische podia stonden. Ter herinnering heeft het hotel het Samoilov museum opgericht.
Handig om te weten, het hotel helpt je na reservering ook aan de papieren die je nodig hebt voor je visumaanvraag.
Tips van een local
- PR manager Natalia Belik van hotel Corinthia
* Een must bijna is een boottochtje over de kanalen en de rivieren van St. Petersburg. Vanaf het water ziet de stad er totaal anders uit. Ik doe dit nog altijd als we vrienden over hebben en iedereen vindt het fantastisch.
* De Zomertuin en dan vooral het Marsveld. Een mooi park in ieder seizoen van het jaar.
* Het gebied rond de Opstandingskerk en het Griboedov kanaal is zo sfeervol. Loop vanaf de kerk naar de Nevski Prospekt en je ziet op de hoek het mooie Singergebouw in Art Nouveau-stijl.
* Een wandeling langs de Neva, vanwaar je onder meer het Winterpaleis (de Hermitage) en het Peter & Paul fort kunt bewonderen.
MEER SINT PETERSBURG
MEER STEDENTRIPS
- Turijn voor Foodies
- Hasselt, de verrassing van België
- Kopenhagen, Capital of Cool
- 7 x gratis dingen doen in Kopenhagen
- Carnaval in Venetie
- Shoppen in Zürich