Rotterdam-Noord. Enkele jaren geleden kwam je daar niet mits je echt moest. En hippe, trendy dingen? No way. Maar net als Amsterdam-Noord is nu ook Rotterdam-Noord booming en ploppen de hotspots als paddenstoelen uit de grond. En wat heel fijn is, het ligt op enkele minuten lopen van het Centraal Station. De zijn de hippe hotspots van de Hofbogen.

 

Trendy wijk, Rotterdam Noord en de Hofbogen

Trendy wijk, Rotterdam Noord en de Hofbogen

 

Rotterdam Centraal Station

Grappig, als je treinstation Rotterdam-Centraal uitloopt, zie je altijd wel mensen die even halt houden om een foto van de buitenkant te nemen. Het is dan ook een waanzinnige entree met die enorme punt die 30 meter hoog de lucht in priemt. Met dank aan de architecten van de bureaus Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten en West 8. Er hing een pittig prijskaartje aan van 633 miljoen euro maar het treinstation van Rotterdam staat daarmee wel op de kaart. Wat een feestje om zo een stad binnen te wandelen voor je weekend Rotterdam.

Het treinstation Rotterdam Centraal , een mooie binnenkomer

Het treinstation Rotterdam Centraal, een mooie binnenkomer

Rotterdam Centraal Station, met de prachtige architectuur

Rotterdam Centraal Station, met de prachtige architectuur

 

Winkelen Rotterdam – concept store Groos

Mijn eerste stop is concept store Groos. Een van de pioniers in dit stukje Rotterdam, op de grens met Noord. Je zult in Roffa weinig winkels vinden die Rotterdamser zijn: hier wordt enkel spul verkocht gemaakt door creatieve stadsgenoten. Ik word wel blij van de flesvazen met een knipoog van Foekje Fleur. Haar inspiratie haalde ze uit het zwerfvuil aan de oever van de Maas. En die UFO lampen van Atelier Robotiq gemaakt dat dunne ‘draad’ zijn echt super. Je kunt hier trouwens ook terecht voor unieke meubels, heerlijke delicatessen en voor kleding en accessoires. Mooie winkel, daar kunnen ze groos (trots) op zijn.

Groos, Schiekade 203, iedere dag geopend behalve maandag

Enkel Rotterdams design bij de winkel van Groos, Rotterdam

Enkel Rotterdams design bij de winkel van Groos.

Die mogen mee, de UFO lampen van Atelier Robotiq, te koop bij Groos, Rotterdam winkelen

Die mogen mee, de UFO lampen van Atelier Robotiq, te koop bij Groos

Alles bij concept store Groos is gemaakt door Rotterdammers, stedentrip Rotterdam-Noord

Alles bij concept store Groos is gemaakt door Rotterdammers

 

Restaurant Rotterdam – Op het Dak

Weer buiten kun je via de felgele trappen de houten Luchtsingel op, een voetgangersbrug van bijna 400 meter lang die Rotterdam Centrum met Noord verbindt. Neem gelijk de trappen of de lift in het gebouw Schieblock (aan je linkerhand) naar de 7de verdieping waar rooftop restaurant Op het Dak zit. Wat een uitzicht en dat voor de prijs van een kopje cappuccino of een sapje. Ontbijten of lunchen kan trouwens ook. Rond Op het Dak is een DakAkker waar onder meer groenten, fruit en kruiden gekweekt worden. En er huist een zwerm bijen. Zomers zit je er op het terras-with-a-view tussen het groen in de moestuin.

Op het Dak, Schiekade 189, geopend wo-zo van 9.00 tot 17.00 uur

De trap naar restaurant en bar Op het Dak

De trap naar restaurant en bar Op het Dak

Via een gat in de muur kijk je bij Op het Dak naar de DakAkker, restaurant Rotterdam-Noord

Via een gat in de muur kijk je bij Op het Dak naar de DakAkker.

 

Hotspot Rotterdam – de Luchtsingel

Neem de trap of lift naar beneden, vervolg de route over de Luchtsingel en sla bij de rotonde linksaf. Ga de trap af naar beneden en je staat aan het begin van de Hofbogen. Dit is de place to be als het om vernieuwing in Rotterdam gaat. De creatieve vibe blijkt onder meer uit de hoeveelheid street art. Over de bogen reden ooit treinen naar Den Haag. In de boogruimtes onder de spoorlijn waren werkplaatsen, winkels en horeca. De bombardementen verwoestten delen van de spoorlijn maar na de oorlog werd veel hersteld of opnieuw opgebouwd. En nog steeds zie je dat er druk gewerkt wordt, want nog niet alle bogen hebben al een nieuwe bestemming.

De Luchtsingel verbindt Rotterdam-Centrum met Rotterdam-Noord

De Luchtsingel verbindt Rotterdam-Centrum met Rotterdam-Noord

De Luchtsingel verbindt Rotterdam-Centrum met Rotterdam-Noord

De Luchtsingel verbindt Rotterdam-Centrum met Rotterdam-Noord

Street art rondom De Hofbogen

Street art rondom De Hofbogen

 

Winkels Rotterdam – denim (ook op maat)

Een van de eerste bogen bij het oude station Hofplein is het domein van lifestyle store Denoism met denim voor mannen. Hier vind je bekende en onbekendere merken als BDD (Benzak Denim Developers), Denham the Jeanmaker, Denim.Lab, Japan Blue, Brixton, Samsøe Samsøe en Stutterheim om er een paar te noemen. Maar je kunt bij het atelier van Denoism ook terecht voor het laten maken van een custom made ontwerp of het laten repareren van je old time favorite jeans. Let als je hier binnenloopt vooral op de creatieve paskamers in de vorm van douchecabines, compleet met douchekop en spiegeltje. Bij deze stoere winkel kun je trouwens ook terecht voor een koffie en lunch.

Denoism, Raampoortstraat 16, geopend van dinsdag t/m zondag

Uniek, de pashokjes bij Denoism in Rotterdam-Noord

Uniek, de pashokjes bij Denoism in Rotterdam-Noord

De denimwinkel voor mannen, Denoism, jeans, winkelen, Rotterdam Noord

De denimwinkel voor mannen, Denoism.

Bij Denoism verkopen ze ook hippe accessoires, winkelen Rotterdam-Noord

Bij Denoism verkopen ze ook hippe accessoires.

Laat je denim op maat maken bij Denoism, Hofbogen, Rotterdam-Noord

Laat je spijkerbroek op maat maken bij Denoism, Hofbogen, Rotterdam-Noord

 

Rotterdam-Noord – Man met Bril Koffie

Versere koffie dan hier vind je niet. Koffiebar Het Hoofdkantoor van koffiebranderij Man met Bril Koffie is in dezelfde ruimte gevestigd als de branderij. Volgens het AD drink je hier het beste bakkie van Nederland. Dus als we de krant mogen geloven… Hier werken in elk geval mensen die verstand van koffie hebben en barista’s die weten hoe ze een perfecte kop koffie moeten maken. Je kunt kiezen uit verschillende bonen en dus verschillende smaken. Ook weleens fijn als de eigenaar van een zaak niet al een keuze voor je gemaakt heeft. Je hoeft hier trouwens ook niet met honger weg te gaan, er is ook een kaart voor ontbijt, lunch of gewoon iets lekkers tussendoor. En vond je de koffie inderdaad de beste die je ooit dronk, dan neem je gelijk een zak van je favoriete bonen mee voor thuis.

Man met Bril, Vijverhofstraat 70, iedere dag geopend

Gevel met graffiti bij Man met Bril Koffie, Rotterdam-Nooord

Gevel met graffiti bij Man met Bril Koffie

Koffie naar keuze bij Het Hoofdkantoor van Man met Bril Koffie, Rotterdam-Noord

Koffie naar keuze bij Het Hoofdkantoor van Man met Bril Koffie.

Bakkie pleur bij Man met Bril Koffie, Rotterdam

Bakkie pleur bij Man met Bril Koffie

 

Design in de Hofbogen – industriële lampen

Toeval, het bestaat. De mannen van Lloyd Industrials waren op zoek naar een mooie industriële lamp voor hun eigen huis en kochten er vervolgens vijf. Waarvan er vier via Marktplaats opgeknapt verkocht werden. Veel te goedkoop, dat wel. Maar een passie was geboren. En enkele jaren later is er dus die eigen zaak waarvoor ze oude industriële lampen met een verhaal opsporen in landen als België en Frankrijk om die vervolgens met veel liefde en verstand van zaken te restaureren. Het resultaat een hofboog gevuld met unieke, hebberig makende exemplaren. Stiekem zie ik al twee van die witte boven mijn bureau bungelen.

Prachtig, die opgeknapte industriele lampen van Lloyd Industrials, stedentrip Rotterdam-Noord

Prachtig, die opgeknapte industriele lampen van Lloyd Industrials

Kies je favoriete lamp maar uit bij Lloyd Industrials, Rotterdam

Kies je favoriete lamp maar uit bij Lloyd Industrials

De plannen zijn nu om ook eigen lampen te gaan ontwerpen. En tot het zover is, zijn er de Black Label lampen, met een knipoog naar het bekende whisky-merk. Dit zijn lampen die te erg beschadigd waren. Ze zijn gerestaureerd en daarna voorzien van een stoere diepzwarte, matte poedercoating (helemaal links op de foto hierboven).

Lloyd Industrials, Vijverhofstraat 76, Maak even een afspraak als je wilt langskomen (info@lloydindustrials.com), op zaterdag kun je tussen 11.00 en 17.00 binnenlopen.

Liefdevol gerestaureerde lampen bij Lloyd Industrials, winkelen De hofbogen, Rotterdam Noord

Liefdevol gerestaureerde lampen bij Lloyd Industrials

 

Reisgids – hotspots in Rotterdam

Het tweede hotspot-boek van New Places to Be is uit. Met ditmaal niet enkel Belgische adressen maar ook de hipste plekken in Amsterdam en Rotterdam. Dus zoek je nog restaurants, een hotel, café of nog meer leuke winkels, dan is deze reisgids een aanrader. Er staan 150 trendy adressen in. Handig, dan weet je ook gelijk waar je zijn moet als je een stedentrip Amsterdam, Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge of Hasselt aan het plannen bent. Ik testte onlangs tijdens een weekendje weg in Brussel onder meer hun aanraders Oficina, G-Spud en Humphrey uit.

New Places to Be, uitgeverij Lannoo

New Places to Be, gids met trendy adressen in Belgie, Amsterdam en Rotteredam

Hotspots in o.m. Rotterdam

Gelijk bestellen:

 

MEER ROTTERDAM BLOGS

Als je een stedentrip Rotterdam gaat maken, dan kan ik je ook zeker de rondleiding door het prachtige gebouw van de Van Nelle Fabriek aanraden. En lekker lunchen doe je bij de Fenix Food Factory. Zomers zit je bij deze alternatieve food market heerlijk op het terras met uitzicht over het water.

Rotterdam Van Nellefabriek fabriek Unesco Nieuwe Bouwen modernisme architectuur urbanguides

De Van Nelle Fabriek

Stedentrip Rotterdam, de Fenix Food Factory

Fenix Food Factory

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren